Weerpraatje van vrijdag 30 november:

We zitten in een stevige westcirculatie waarbij het een komen en gaan is van lagedrukgebieden met daaraan verbonden storingen. Die zorgen voor perioden met regen, afgewisseld met enkele drogere momenten. Er staat ook telkens een stevige wind uit richtingen die varieert tussen west en zuid en we zitten de hele tijd ook in erg zachte lucht. Voorlopig dendert deze westelijke circulatie lustig voort.

Vandaag is daarbij dan wel tijdelijk de betere dag. Er zijn best wel brede opklaringen aanwezig, al van in de ochtend. Vooral landinwaarts komen er dan een aantal zonnige perioden voor. Gaandeweg de dag krijgen we wel wat meer bewolking en wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar dan af. Aan zee zijn er van in de ochtend wel al een paar buien actief. Die zitten vooral boven het warmere zeewater, maar enkele ervan drijven af tot in de kustregio. Later vandaag kan ook landinwaarts wel eens een enkele bui opduiken, maar boven land overheersen duidelijk de droge perioden. De maxima halen opnieuw dubbele cijfers. We beginnen de dag rond 8-9 graden om op te lopen naar een 10 tot 12 graden. Daarbij staat boven land een matige tot vrij krachtige westelijke tot zuidwestelijke wind. Aan zee waait die vrij krachtig met uitschieters die nog tot een 40 km per uur kunnen halen.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking geleidelijk weer toe. Aan de kust is daarbij nog steeds kans op enkele verspreide buien. Landinwaarts is het droog. Later in de nacht is al wat verspreide regen mogelijk vanaf de Westkust. De minima dalen daarbij tot rond een graad of 8-9. De wind neemt eerst nog wat af, maar spant later weer aan uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting.

Morgen zijn er eventueel landinwaarts in de ochtend nog een aantal opklaringen mogelijk, maar de bewolking neemt wel degelijk hand over hand toe met al snel inzettende regen. In de loop van de dag kan het daarbij fors gaan regenen met ook weer vrij veel wind. Die blijft per momenten vrij krachtig tot krachtig waaien boven land. Aan zee kan dat hard zijn. Er zijn ook dan nog altijd uitschieters tot een 50 km per uur mogelijk. We blijven daarbij wel in erg zachte lucht zitten met maxima die ook op zaterdag gemakkelijk naar een graad of 12 oplopen.

In de nacht van zaterdag op zondag koelt het amper af. We houden meer dan waarschijnlijk dubbele cijfers vast als minimale temperaturen die niet veel lager gaan uitkomen dan rond een tiental graden. Er zijn ook dan nog steeds perioden met regen mogelijk bij steeds een stevige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Ook zondag is het herfst ten top. Opeenvolgende regenzones trekken van west naar oost over onze omgeving en ook zondag zitten we langdurig opgescheept met perioden van regen. De wind blijft erg stevig waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting met uitschieters tot een 50-60 km per uur. Het wordt daarbij nog een stuk zachter met maxilma die kunnen gaan pieken tot rond 14 graden. Later op de dag zijn wat meer droge perioden mogelijk.

Ook begin volgende week is het erg ontstuimig en volop herfstig. Zowel maandag als dinsdag zijn er actieve regenzones die voorbij trekken met telkens intense periodes van regen en veel wind. Tussendoor zijn er drogere periodes en op beide dagen halen we gemakkelijk 13 tot 14 graden. Ook verder in de week blijft het wisselvallig en herfstig.

Samenvatting voor vandaag: Landinwaarts is het meestal droog, al is een bui niet uitgesloten. Aan zee vallen enkele verspreide buien. Verder wisselen (soms brede) opklaringen af met wolkenvelden. We halen een 10 tot 12 graden bij een stevige westelijke tot zuidwestelijke wind.

Geert, vrijdag 30 november, 06.50 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat alweer een nieuwe video online sinds zaterdag:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!