Weerpraatje van donderdag 29 november:

Een lagedrukgebied in de buurt van IJsland heeft de regie over ons weer in handen. Het zorgt voor een stevige zuidwestelijke stroming waarbij fronten door onze regio trekken. Ook de komende dagen blijven Atlantische lagedrukgebieden het heft stevig in handen houden. Er staat een stevige westelijke stroming waarin zo goed als dagelijks storingen doortrekken van west naar oost. We blijven daarbij ook in zachte lucht zitten en er blijft veel wind staan.

Vandaag krijgen we dan ook erg veel bewolking met kans op nog eens wat lichte regen of een bui. Vooral vanochtend is dat het geval. In de loop van de middag wordt het wel geleidelijk aan droger, maar een bui of een periode met wat lichte regen blijft steeds tot de mogelijkheden behoren. Echter stijgt zeker landinwaarts vanmiddag de kans op een enkele schuchtere opklaring ook wel degelijk. De temperaturen zijn erg zacht en zitten vanochtend al rond 10-11 graden om de dag te starten. Vanmiddag kunnen we rond een graad of 12 uitkomen. Er staat daarbij steeds een stevige wind te blazen uit een zuidelijke tot zuid zuidwestelijke hoek. Die kan uithalen tot rond een 50 à 60 km per uur. Zeker aan zee, maar ook boven land zijn er uitschieters mogelijk.

Vanavond en vannacht kan er eventueel hier of daar nog wel eens een drup regen of een bui vallen, maar meestal is het landinwaarts dan toch droog. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt met toch ook wel ruimte voor een aantal opklaringen. Aan zee is de kans op een bui groter. De minima komen daarbij niet onder de 8-9 graden en het blijft vrij stevig waaien uit een zuidwestelijke richting.

Morgen wordt het tijdelijk wat rustiger en droger. Landinwaarts houden we het zo goed als volledig droog op een enkele bui niet te na gesproken. Aan zee is de kans op buien een stuk groter en vallen er verspreid over de dag een aantal buien. De maxima halen daarbij een 10 tot 11 graden bij nog altijd vrij veel wind. Die waait vlagerig uit een zuidwestelijke richting met nog altijd uitschieters die een 40 km per uur kunnen halen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag dalen de temperaturen weer niet veel lager dan tot rond een 8-9 graden. Er is ook dan veel bewolking en veel wind. De bewolking neemt gaandeweg de nacht ook toe.

Zaterdag zijn er in de ochtend nog een aantal opklaringen mogelijk, maar de bewolking neemt wel degelijk hand over hand toe met al snel inzettende regen. In de loop van de dag kan het daarbij fors gaan regenen met ook weer vrij veel wind. Die blijft per momenten vrij krachtig tot krachtig waaien boven land. Aan zee kan dat hard zijn. Er zijn ook dan nog altijd uitschieters tot een 50 km per uur mogelijk. We blijven daarbij wel in erg zachte lucht zitten met maxima die ook op zaterdag gemakkelijk naar een graad of 12 oplopen.

Zondag is het weerbeeld al niet veel beter. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken perioden van soms intense regen. De maxima blijven vrij hoog zitten met waarden tussen 10 en 12 graden en er staat ook dan een flinke wind te blazen uit west tot zuidwest.

Dit herfstige weer houden we ook begin volgende week vast met ook dan regelmatig perioden van regen of buien en vrij veel wind bij aanhoudend zachte minima die telkens met gemak in de dubbele cijfers terechtkomen.

Samenvatting voor vandaag: Veel bewolking met vooral in de ochtend nog perioden van regen of motregen. In de namiddag wordt het geleidelijk aan droger. Het is erg zacht met maxima rond 12 graden en flink wat wind uit een zuidwestelijke tot zuidelijke richting.

Geert, donderdag 29 november, 06.50 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat alweer een nieuwe video online sinds zaterdag:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!