Weerpraatje van woensdag 28 november:

Atlantische lagedrukgebieden nemen het heft in handen en gaan minstens tijdelijk een westcirculatie op poten zetten. Iets wat we lang niet meer gezien hebben op de weerkaarten. De vraag is hoe lang dit gaat duren nu we aan de poort van de wintermaanden staan. Het is de schrik van menig winterliefhebber zo aan het begin van december en voorlopig is er dan ook op korte termijn geen zicht meer op koud weer. We krijgen zachte temperaturen en regelmatig regen en wind. Toch kan zo’n situatie snel omslaan, maar voorlopig is er al zeker tot midden volgende week geen zicht op nieuwe blokkades en zullen we het met een westelijke circulatie moeten doen.

In die stroming trekken vandaag enkele storingen naar ons toe. Er is de hele dag veel bewolking en er zijn perioden met regen. Er kan in totaal verspreid over de dag tussen de 5 en 10 liter water per vierkante meter gaan vallen. Dat valt niet in één keer natuurlijk, maar in perioden waarbij het tussenin ook wel eens droog kan zijn. Tegen het eind van de dag is misschien een enkele schuchtere opklaring mogelijk. De wind gaat ook aantrekken en wordt daarbij matig tot vrij krachtig boven land tot krachtig aan de kust. In de namiddag zijn uitschieters tot een 50-60 km per uur mogelijk. Het wordt daarbij ook gaandeweg de dag steeds zachter met op het eind van de middag maxima van 10 tot 11 graden landinwaarts terwijl we aan de kust zelfs 12 tot 13 graden kunnen noteren.

Ook vanavond en vannacht is het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken met nog kans op eens wat tijdelijke regen of een bui, maar de droge perioden overheersen dan toch. De minima blijven erg hoog zitten en dalen amper onder de 8 tot 9 graden bij een stevig doorblazende en vlagerige wind uit een zuidwestelijke richting.

Morgen krijgen we ook veel bewolking met kans op nog eens wat lichte regen of een bui, vooral in de ochtend. De droge perioden overheersen dan echter en zeker in de namiddag houden we het zo goed als droog. De maxima scoren opnieuw vrij hoog en halen gemakkelijk 11 tot 12 graden. De zuidwestelijke wind waait ook dan nog steeds flink door en waait matig tot vrij krachtig boven land, aan de kust vrij krachtig. In de namiddag is het droog en kunnen er ook een aantal bredere opklaringen voorkomen. In de late namiddag nemen wind en bewolking weer toe en kan er opnieuw wat regen gaan vallen op passage van een volgende storing.

In de nacht naar vrijdag is het eerst bewolkt met perioden van regen, later wordt het droog bij minima die opnieuw niet veel lager uitkomen dan rond 8-9 graden.

Op vrijdag is het tijdelijk wat rustiger en droger al is een enkele bui niet uitgesloten. Lange regenperioden zijn er dan wel niet bij. De wind waait dan matig tot vrij krachtig uit west tot zuidwest bij maxima rond een tiental graden.

Tijdens het weekeind noteren we ook een komen en gaan van regenzones met perioden van soms intense regen. De maxima blijven vrij hoog zitten met waarden tussen 10 en 12 graden en er staat regelmatig een flinke wind te blazen uit west tot zuidwest. Dit herfstige weer houden we ook begin volgende week vast met ook dan regelmatig perioden van regen of buien en vrij veel wind bij aanhoudend zachte minima die telkens met gemak in de dubbele cijfers terechtkomen.

Samenvatting voor vandaag: Het wordt een regenachtige dag met perioden van soms intense regen. Pas aan het eind van de dag wordt het wat droger. Het gaat ook stevig waaien uit het zuidwesten met aan zee tegen het eind van de dag uitschieters tot rond een 50-60 km per uur. We krijgen daarbij zachte maxima die aan het eind van de dag oplopen tot 10-11 graden landinwaarts en zelfs tot 12-13 aan zee. Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt bij minima rond 8-9 graden, kans op nog een bui of wat regen en vrij veel wind.

Geert, woensdag 28 november, 06.45 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat alweer een nieuwe video online sinds zaterdag:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!