Weerpraatje van dinsdag 27 november:

Atlantische depressies duwen de hogedruk tussen IJsland en Scandinavië geleidelijk naar het oosten. Deze trekt zich aanvankelijk snel boven Scandinavië terug om dan verder naar Rusland weg geduwd te worden. Lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan nemen het over, in combinatie met een stijgende luchtdruk boven het Iberisch schiereiland en de Middellandse Zee. Toch kunnen we niet van een échte westcirculatie spreken. Daarvoor komt de depressietrein niet voldoende op gang en volgende week zien we alweer meandering ontstaan boven de Atlantische Oceaan.

Vandaag is de voorlopig laatste rustige dag in deze reeks. We starten met nevel en mist waarbij het zicht lokaal vrij slecht is. Vooral in het zuiden van de regio zijn de mistbanken vrij dik kunnen worden. De mist trekt geleidelijk op en gaat over in nevel en lage bewolking. Die lost maar moeizaam op. In de loop van de namiddag kunnen er enkele opklaringen geforceerd worden, maar het gaat erg traag. De bewolking zal zeker niet overal oplossen. We krijgen daarbij in de ochtend amper wind. Vanmiddag trekt die geleidelijk aan uit een zuidoostelijke richting bij maxima die oplopen naar een 6 tot 7-tal graden.

Tegen de avond nadert een regenzone. Die zorgt al van in de late middag weer voor een toename van de bewolking en vanavond en vannacht gaat het dan ook regenen. Het is geen grote hoeveelheid, maar in de loop van de nacht valt er toch een 2-3 liter water per vierkante meter. De wind trekt verder aan en draait naar een zuidelijke hoek bij minima rond een 4-5 graden.

Morgen blijft het in de ochtend regenachtig. Die storing blijft slepen met perioden van regen of motregen. In de middag houden we ook veel bewolking met nog steeds perioden van regen of motregen. Het wordt wel een stuk zachter dan vandaag met maxima die oplopen naar een 8-9 graden. De wind trekt daarbij ook aan en draait gaandeweg meer en meer naar het zuidwesten. In de loop van de dag haalt die een 5 tot 7 Bft aan zee met uitschieters tot een 60 km per uur.

Donderdag wordt het nog zachter. Een volgende storing komt binnen met regen en wind en temperaturen die verder oplopen naar dubbele cijfers en rond een 11 graden uitkomen. De hele dag is het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien.

Op vrijdag is het tijdelijk wat rustiger en droger al is een enkele bui niet uitgesloten. Lange regenperioden zijn er dan wel niet bij. De wind waait dan matig tot vrij krachtig uit west tot zuidwest bij maxima rond een tiental graden.

Tijdens het weekeind noteren we ook een komen en gaan van regenzones met perioden van soms intense regen. De maxima blijven vrij hoog zitten met waarden tussen 10 en 12 graden en er staat regelmatig een flinke wind te blazen uit west tot zuidwest.

Samenvatting voor vandaag: De dag begint grijs met nevel en mist die het zicht beperken. Deze trekken geleidelijk op, maar er blijft veel bewolking hangen met weinig of geen opklaringen of het is laat in de middag. Maxima daarbij rond een 6-7 graden bij een geleidelijk aantrekkende zuidoostelijke wind.

Geert, dinsdag 27 november, 06.30 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat alweer een nieuwe video online sinds zaterdag:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!