Weerpraatje van maandag 26 november:

Er ligt nog steeds een hogedrukgebied van IJsland naar Scandinavië. Samen met lagedrukgebieden die zich nog altijd ten zuiden en ten westen van ons bevinden, zorgt dat bij ons voor een koude oostelijke stroming. Daarin trekken enkele zwakke restanten van storingen mee. Actieve Atlantische lagedrukgebieden zetten vanaf morgen de aanval in op de blokkade van hogedruk en die wordt helemaal opgeruimd in de dagen nadien. Bij ons resulteert dat in een stevige westelijke circulatie met de passage van actieve storingen en ook vrij veel wind.

Voor vandaag is dat nog niet aan de orde. Er komt niet veel verandering in het weertype ten opzichte van gisteren. De dag verloopt ook weer grijs en nevelig. De zon laat zich andermaal niet zien en blijft de hele dag achter het grijze wolkendeken verstopt zitten. Daarbij kan er ook van tijd tot tijd en lokaal eens wat lichte regen vallen, maar het zijn absoluut geen grote hoeveelheden. De wind zit daarbij nog altijd in een oostelijke richting en waait zwak tot matig bij maxima die niet veel hoger komen dan rond een 6-tal graden. Dat is de maximale temperatuur, meestal zitten we daar zelfs een paar graden onder.

Vanavond en vannacht stroomt er geleidelijk aan drogere lucht binnen vanuit het oosten, maar opklaren doet het zeker nog niet (overal). Er kunnen vanaf het oosten opklaringen binnenlopen, maar het is de vraag of die onze regio al bereiken. Het westen van de regio moet daar zeker nog niet op rekenen. Het blijft ook wat nevelig, al verbeteren de zichten wel bij minima rond een 2-3 graden tegen de ochtend.Ook aan de grond houden we positieve minima zodat gladheid niet aan de orde is.

Morgen wordt het dan tijdelijk wat beter. De wind trekt in de loop van de dag naar een meer zuidoostelijke richting en gaat ook wat aantrekken. Er is nog steeds veel bewolking, maar er komen tijdelijk ook wel een aantal opklaringen voor met wat streepjes zon. De temperaturen winnen nog niet echt en zitten morgen rond een 6-7 graden als hoogste waarden. Tegen de avond gaat het van de kust uit regenen.

In de nacht naar woensdag is het nat met perioden van regen bij minima rond 5-6 graden. Woensdag krijgen we in de ochtend eerst nog perioden met regen, overdag wordt het droger en klaart het wat op. De maxima winnen dan goed terrein en lopen op naar een 8-9 graden, lokaal mogelijk al een tiental graden. De wind is daarbij naar het westen gedraaid en waait per momenten stevig door.

Donderdag krijgen we dan de doortocht van een actieve regenzone met flinke perioden van regen. Het gaat dan ook stevig doorwaaien met een 6-7 Bft aan de kust uit het westen tot zuidwesten. We krijgen wel flink hogere maxima die gaan oplopen naar een 11-12 graden.

Die zachte waarden houden we de dagen daarna stevig vast, maar het blijft erg wisselvallig met in de periode van vrijdag tot en met zondag regelmatig de passage van actieve storingen met regen en wind. De echte herfst is eindelijk wakker geworden …

Samenvatting voor vandaag: Grijs en nevelig met af en toe wat regen of licht gemiezer. De maxima komen niet veel hoger uit dan rond een 6-tal graden bij een zwakke tot matige oostelijke wind. Vanavond en vannacht droog, maar bewolkt bij 2-3 graden.

Geert, maandag 26 november, 06.30 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat alweer een nieuwe video online sinds zaterdag:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!