Weerpraatje van zondag 25 november:

Een hogedrukgebied boven Scandinavië met verbinding over IJsland naar Groenland blokkeert nog steeds de weerkaarten. Lagedrukgebieden ten zuiden en ten westen staan te duwen om deze blokkade op te ruimen, maar de eerste dagen lukt dat nog niet. Vanaf woensdag breken Atlantische lagedrukgebieden wél door naar onze regio en duwen het hoog naar het oosten weg. Veel zachtere lucht kan ons dan weer bereiken met vanaf woensdag de dagelijkse doortocht van regenzones. 

Vandaag is dat allemaal nog niet aan de orde. De dag start rustig en grijs met nevel en mist. Hier en daar is het zicht aanvankelijk fors beperkt, maar gaandeweg de ochtend wordt dat beter. De nevel en mist trekken wat op, maar helemaal verdwijnen doen ze niet. Er blijft wel wat nevel hangen. Dat de zon ons vandaag weer in de steek laat, zal wel niemand verwonderen. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken en nevelig met weinig of geen kans voor de zon om erdoor te geraken. We noteren vanmiddag daarbij maxima rond een 6 à 7 graden bij een zwakke, hoogstens tijdelijk eens matige wind uit een noordoostelijke tot oostelijke richting. Het blijft daarbij wel meestal droog, al is een tijdelijke en lokale regendruppel niet volledig uit te sluiten.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken. We blijven met veel wolken zitten en het kan weer meer nevelig worden. Voor mist is de aangevoerde lucht waarschijnlijk net te droog. De minima blijven dankzij de vele wolken zitten rond een 3-4 graden. Eerder zaten lagere minima in de verwachting, maar doordat de bewolking als een isolerende deken blijft hangen, zijn die niet aan de orde.

Morgen valt er voorlopig niet veel verandering te zien. We blijven met een aflandige stroming zitten. We krijgen opnieuw een vrij koude dag met maxima die niet veel hoger geraken dan 6-7 graden. Er blijft erg veel bewolking hangen met weinig of geen opklaringen of het moet eens een enkele knipoog van de zon zijn.

Ook dinsdag verandert er niet veel aan dit weertype: veel wolken en weinig of geen opklaringen. Later op de dag neemt de kans op een opklaring wat toe en de wind wordt dan wat meer zuidelijk en trekt wat aan. We halen ook dinsdag een 7-tal graden.

Vanaf woensdag verandert er wel flink wat: de wind gaat om naar een westelijke tot zuidwestelijke hoek en de aanvoer van koele lucht wordt afgesneden. Er komt weer veel zachtere lucht binnen met flink oplopende temperaturen. Het zal snel gaan want donderdag zitten we daarbij al in de dubbele cijfers. De zachte lucht komt samen met regen en wind. Vanaf woensdag krijgen we voorlopig elke dag wel te maken met de passage van een storing of een buienlijn met regen en regenbuien.

Samenvatting voor vandaag: Grijs, bewolkt en eerst nevelig en mistig. De mist trekt op, maar de nevel blijft hangen. We halen een 6 tot 7 graden bij een zwakke tot matige oostelijke wind. Het blijft droog of toch zo goed als droog.

Geert, zondag 25 november, 09.35 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat sinds gisteren weer een nieuwe video online:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!