Weerpraatje van zaterdag 24 november:

We hebben nog steeds met een status quo te maken: hoge luchtdruk ten noorden, lage luchtdruk ten zuiden en ten westen. Een zwakke storing, verbonden aan een lagedrukgebied dat ten zuiden van ons zit, trekt daarbij vandaag langzaam over onze omgeving. Na het weekeind blijft deze drukverdeling nog even bestaan met enkele rustige en koele dagen, maar op de Atlantische Oceaan roeren depressies zich echter meer en meer en de twijfel over welke richting we later in de week uitgaan, is volledig aan het verdwijnen: een westelijke circulatie staat zich warm te lopen en staat te popelen om vanaf de tweede weekhelft het roer in handen te nemen. Het wordt dan weer veel zachter met perioden van regen en wind vanaf donderdag.

Vandaag krijgen we de hele dag veel bewolking met weinig of geen ruimte voor opklaringen. De zon laat zich niet zien en geeft volledig verstek. De neerslag heeft wel wat vertraging opgelopen en zit vanochtend langs de Frans-Belgische grens. Elders is het eerst nog volledig of zo goed als volledig droog. De neerslag trekt maar heel langzaam noordwaarts en neemt daarbij ook verder in activiteit af zodat het langs de Nederlandse grens nog lang droog kan blijven. Vanmiddag pas gaat het overal geleidelijk wat regenen en dan nog zijn de hoeveelheden nog maar eens veel kleiner dan eerst gedacht. De maxima lopen daarbij op tot rond een 6 à 7 graden bij een koude oostelijke wind die eerst zwak, later matig gaat waaien.

Ook vanavond en vannacht zijn er nog perioden met regen of enkele buien, maar het blijft dan toch overwegend droog. Het is verder ook rustig en er kan wat nevel of mist opduiken tegen de ochtend. De minima dalen daarbij tot rond een 3 à 4 graden bij een zwakke oostelijke wind.

Ook morgen blijven we met een triest weertype zitten. Er blijft erg veel bewolking hangen en de kans op (brede) opklaringen is klein. Veel regen komt er echter niet meer aan te pas. Het is en blijft morgen overwegend droog. De maxima halen net als op vandaag niet veel meer dan een graad of 6-7 bij een nog altijd koude en matige wind uit oostelijke richtingen.

Begin volgende week valt er voorlopig niet veel verandering te zien. We blijven met een aflandige stroming zitten. Maandag en dinsdag worden twee koude dagen met maxima die niet veel hoger geraken dan 6-7 graden. In de nachten kan het tijdens de opklaringen mogelijk tot een graadje vorst komen en aan de grond vriest het op veel plekken lichtjes. Tijdens de wat langere opklaringen is een 2 graden vorst zeker niet onmogelijk. Ook overdag wisselen wolkenvelden en van tijd tot tijd bredere opklaringen elkaar dan netjes af.

Later in de week valt het kwartje om naar de zachte kant. Depressies komen vanaf de Atlantische Oceaan opdringen en slagen er uiteindelijk in om de regie over te nemen. In de tweede helft van de week komen regen en wind op het voorplan te staan met flink oplopende maxima. Tegen het eind van de week zitten we weer ruim in de dubbele cijfers.

Samenvatting voor vandaag: Grijs en bewolkt. De zon ontbreekt volledig. Het is een koele dag met maxima van amper 6-7 graden en een zwakke, later matige oostelijke wind. Eerst is het nog op vele plekken droog, maar vanaf het zuiden nemen de neerslagkansen toe en vanmiddag valt er geleidelijk overal wat lichte regen.

Geert, zaterdag 24 november, 09.30 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat intussen ook de tweede video online:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!