Weerpraatje van vrijdag 23 november:

Tussen nog steeds hoge luchtdruk ten noorden van ons en lage luchtdruk ten zuiden en ten westen, staat bij ons een zuidelijke stroming met aanvoer van enkele restanten van storingen en opklaringen. In het weekeind trekt een depressie ten zuiden langs. De storingen daarvan trekken over onze regio. Na het weekeind blijven we nog even in een aflandige en koele oostelijke stroming zitten. Op de Atlantische Oceaan roeren depressies zich echter meer en meer en de twijfel over welke richting we later in de week uitgaan, is volledig aan het verdwijnen: een westelijke circulatie staat zich warm te lopen en staat te popelen om vanaf de tweede weekhelft het roer in handen te nemen. Het wordt dan weer veel zachter met perioden van regen en wind. De winter kreeg de voorbije dagen nochtans kansen en voorzetten genoeg, maar het ontbreekt duidelijk aan een spits om die binnen te koppen …

Vandaag gaan we de dag beginnen met wat verspreide en lokale buitjes, maar die verdwijnen snel. Het wordt dan wisselend tot zwaar bewolkt en de rest van de dag blijft het droog. Tijdelijk zijn enkele bredere opklaringen mogelijk, vooral dan rond en na de middag. Later in de namiddag neemt de bewolking weer toe. De wind zit daarbij in een zuidelijke richting en waait meest zwak tot matig bij maxima die wat hoger uitkomen dan de vorige dagen. We halen gemakkelijk een 8 tot 9 graden.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking steeds verder toe met uiteindelijk ook wat regen tegen de ochtend. De minima dalen daarbij tot rond een 3-4 graden bij een zwakke tot matige zuidelijke wind. 

Morgen krijgen we de hele dag veel bewolking met weinig of geen ruimte voor opklaringen. Van in de ochtend al zijn er perioden met regen of motregen al zijn het zeker geen grote hoeveelheden. Het wordt moeilijk om het lang droog te houden, al kan er wel eens een drogere periode voorkomen. De maxima lopen daarbij op naar een schamele 5 tot 6 graden bij een matige oostelijke wind die voor een koud gevoel zal zorgen. Een natte en waterkoude zaterdag dus. 

In de nacht naar zondag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond 2-3 graden en nog steeds kans op wat regen of een bui.

Ook zondag blijven we met een triest weertype zitten. Er blijft erg veel bewolking hangen en de kans op (brede) opklaringen is klein. De maxima halen net als op zondag niet veel meer dan een graad of 6 bij een nog altijd koude en matige wind uit oostelijke richtingen.

Begin volgende week valt er voorlopig niet veel verandering te zien. We blijven met een aflandige stroming zitten. Maandag en dinsdag worden twee koude dagen met maxima die niet veel hoger geraken dan 6-7 graden. In de nachten kan het tijdens de opklaringen mogelijk tot een graadje vorst komen en aan de grond vriest het op veel plekken lichtjes. Er zijn op die beide dagen veel wolken, afgewisseld met ook wel opklaringen en het blijft droog.

Later in de week valt het kwartje om naar de zachte kant. Depressies komen vanaf de Atlantische Oceaan opdringen en slagen er uiteindelijk in om de regie over te nemen. In de tweede helft van de week komen regen en wind op het voorplan te staan met flink oplopende maxima. Tegen het eind van de week zitten we weer ruim in de dubbele cijfers.

Samenvatting voor vandaag: De dag start grijs met een lokaal buitje. De rest van de dag blijft droog en wisselend bewolkt met tijdelijk zelfs bredere opklaringen. We halen een 8 à 9 graden bij een matige zuidelijke wind.

Geert, vrijdag 23 november, 06.40 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat intussen ook de tweede video online:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!