Weerpraatje van donderdag 22 november:

Op de weerkaarten ligt nog steeds een hogedrukgebied bij Scandinavië terwijl de luchtdruk laag blijft in het westen van de Middellandse Zee, Frankrijk en de Britse Eilanden. Het hoog trekt de komende dagen geleidelijk wat meer richting IJsland en wij komen wat meer onder de invloed van lagedrukgebieden terecht, maar de stroming blijft aflandig uit een zuidoostelijke tot zuidelijke, later weer meer oostelijke hoek. Deze standstill in luchtdruk blijft zeker tot midden volgende week duren. Op de Atlantische Oceaan komt er wel duidelijk meer activiteit in de vorming van diepe depressies en een voorzichtig inzettende westelijke circulatie. Die zet voorlopig niet echt door al lijkt het wel de logische gang van zaken dat dit vroeg of laat wel zal lukken, maar voorlopig blijven we met een mossel noch vis weertype zitten. Winter kan je het niet noemen, maar herfst is het eigenlijk evenmin.

Vandaag trapt de ochtend net als gisteren weer koud af. De minima zijn daarbij gedaald tot rond het vriespunt. Hier en daar wat er net onder, op andere plaatsen net er boven. Aan de grond vriest het vanochtend op de meeste plekken lichtjes. Eens de zon op wordt het snel minder koud en vanmiddag noteren we dan maxima rond een 6 tot 8-tal graden. Er staat daarbij een zwakke wind uit een zuidoostelijke richting. Aan zee kan die misschien net nog eens tot matig aantrekken. Verder zijn er erg brede opklaringen met flink wat zon, maar ook verspreide wolkenvelden. Vooral in het westen van de regio zijn er tijdelijk wel meer wolken aanwezig en is het duidelijk minder zonnig. Het blijft wel droog.

Vanavond en vannacht koelt het opnieuw flink af, maar er zijn dan duidelijk meer wolken aanwezig.Bovendien stijgt gaandeweg de nacht de kans op wat lichte neerslag. Dat zal wat lichte regen zijn, maar een vlok natte of smeltende sneeuw is zeker ook niet uitgesloten. Glad zou het op grote schaal zeker niet mogen worden want de minima zitten rond een 2-tal graden doordat er veel bewolking is, maar een lokale gladde plek kan niet uitgesloten worden.

Morgen lopen de maxima nog verder op naar 8 tot zelfs een 9-tal graden. De tien zal waarschijnlijk net te hoog gegrepen zijn, al is dat ook niet uitgesloten. Eerst is er nog veel bewolking in de ochtend om de dag te starten. Daarna krijgen we een periode met flink brede opklaringen, maar al snel komt er in de namiddag vervolgens weer steeds meer bewolking opzetten. De wind uit een zuidelijke sector neemt weer iets toe.

In de nacht naar zaterdag is het minder koud. Er is dan duidelijk meer bewolking en de minima zitten dan rond een 3-4 graden. Gaandeweg de nacht is een drup regen niet uitgesloten.

Het weekeind wordt wisselvallig. Op zaterdag staat er nog steeds een aflandige en opnieuw meer oostelijke wind. Dat levert dan weer wat lagere maxima op die weer naar een graad of 6-7 terugvallen. Er is ook meer wind en dat maakt het weer onaangenamer terwijl er in de loop van de dag ook perioden met regen voorkomen.

Ook zondag wordt zeker geen dag om over naar huis te schrijven met veel wolken en kans op wat regen, maar de droge perioden zijn dan weer in de meerderheid en overheersen. Het blijft koel met ook dan maximaal een graad of 7-8 op de thermometers en een steeds koude oostelijke tot zuidoostelijke wind.

Begin volgende week valt er voorlopig niet veel verandering te zien. We blijven met een aflandige stroming zitten. Depressies proberen vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij te komen met zachte lucht, maar geraken niet georganiseerd en lopen zich telkens stuk op nieuwe impulsen van hogedruk die steeds wel weer ergens opduiken. Anderzijds zien we boven Rusland toch de opbouw van een imposant koudereservoir. Het volstaat dat de kaarten allemaal goed vallen en die kou zet zich in beweging naar het westen, maar voorlopig is er voor geen van beide scenario’s iets overtuigends te zeggen zodat we voorlopig verder met een soort van ‘mossel noch vis’ weer blijven zitten zoals deze week. De kans op een doorbreken van zachtere lucht eind volgende week is wel geleidelijk groter aan het worden, maar een gelopen wedstrijd is het niet.

Samenvatting voor vandaag: Net als gisteren zijn er vandaag brede opklaringen met flink wat zon, maar er zijn ook wel een aantal wolkenvelden. Die wisselen van tijd tot tijd en van plaats tot plaats al lijkt vooral het westen er bekaaider vanaf te komen met meer wolken. Het wordt een 6 à 7, lokaal 8 graden met een aflandige zuidoostelijke wind, al blaast die maar zwakjes.

Geert, donderdag 22 november, 07.05 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat intussen ook de tweede video online:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!