Weerpraatje van woensdag 21 november:

We zitten nog steeds tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en lagedruk boven de westelijke Middellandse Zee, Frankrijk en de Britse Eilanden. Daartussen staat in onze omgeving nog steeds een aflandige, oost tot zuidoostelijke stroming. Nog steeds trekken daarin enkele restanten van storingen, maar veel stelt dat qua neerslag allemaal niet voor. Integendeel: er zitten ook lange en brede opklaringen in de aanvoerrichting. De komende dagen neemt de invloed van de lagedrukgebieden geleidelijk wat toe, maar in grote lijnen zitten we met een stand-still. De luchtdruk ten noorden en oosten van ons blijft hoog, ten zuiden en westen van ons laag. Op de Atlantische Oceaan lijken depressies wat meer invloed te krijgen, maar die invloed lijkt voorlopig niet tot bij ons te geraken. Tegen het weekeind lopen enkele zwakkere storingen binnen, maar naar volgende week toe blijft alles zeer onzeker: zowel een doorbraak van depressies met zachtere lucht is mogelijk, maar even zo goed ligt de winter op de loer om het roer over te nemen. Uitspraken op lange termijn hebben dan ook voorlopig weinig of geen zin.

De dag begint vandaag wat kouder dan gisteren. De voorbije uren zijn een aantal brede opklaringen binnengelopen en dat heeft ervoor gezorgd dat het in de vroege ochtend flink is afgekoeld met lichte vorst aan de grond. Eens de zon op, warmt het snel wat op en het wordt daarbij dan uiteindelijk ook wat minder koud dan gisteren. Enerzijds winnen de maxima iets ten opzichte van gisteren met waarden die vanmiddag uitkomen rond een 6 à 7 graden. Het is echter vooral door een afname van de wind dat het een stuk aangenamer aanvoelt dan gisteren. Die wind neemt landinwaarts af tot matig, aan de kust nog sporadisch eens tot vrij krachtig en draait naar een meer oostelijke tot zuidoostelijke hoek. Bovendien houden we ook overdag brede opklaringen met redelijk wat ruimte voor de zon. Er zijn ook wel eens een aantal wolkenvelden, maar het is vooral weer hoge bewolking waar de zon vrij vlot door geraakt. Het ziet en voelt er dus weer veel beter uit dan gisteren en eergisteren.

Vanavond en vannacht houden we dan een licht tot wisselend bewolkt weertype met een zwakke zuidoostelijke wind. Dat zet dan weer de deur open voor een flinke afkoeling met minima die tegen de ochtend nog maar net boven, rond of net onder het vriespunt zitten. Aan zee blijven we net licht positief zitten, landinwaarts kan dat net wat licht negatief worden. Aan de grond gaat het overal vriezen. Het blijft daarbij droog en rustig met een zwakke zuidoostelijke wind.

Morgen wordt ook een vrij rustige en ook meteen vrij fraaie dag. De temperaturen lopen nog wat verder op en gaan dan rond een 7 tot 8 graden zitten terwijl de wind dan naar een zuidelijke hoek draait. Het blijft sowieso een zwakke wind en we houden het ook morgen helemaal droog. Er zijn ook dan flinke zonnige perioden, afgewisseld met een aantal wolkenvelden, maar de zon overheerst.

Ook de nacht naar vrijdag levert minima op van om en bij het vriespunt of maar net daarboven en algemene lichte vorst aan de grond terwijl het rustig en droog blijft. Vrijdag lopen de maxima nog verder op naar 8 tot zelfs een 10-tal graden. Er zijn eerst nog flink brede opklaringen, maar al snel komt er steeds meer bewolking opzetten. De wind uit een zuidelijke sector neemt weer iets toe.

Het weekeind wordt wisselvallig. Op zaterdag zou een aflandige en opnieuw meer oostelijke wind weer wat lagere maxima opleveren die weer naar een graad of 6-7 terugvallen. Er is ook meer wind en dat maakt het weer onaangenamer terwijl er in de loop van de dag ook perioden met regen voorkomen. Ook zondag wordt zeker geen dag om over naar huis te schrijven met veel wolken en kans op wat regen. Het blijft koel met ook dan maximaal een graad of 7-8 op de thermometers.

Begin volgende week valt er voorlopig niet veel verandering te zien. We blijven met een aflandige stroming zitten. Depressies proberen vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij te komen met zachte lucht, maar geraken niet georganiseerd en lopen zich telkens stuk op nieuwe impulsen van hogedruk die steeds wel weer ergens opduiken. Anderzijds zien we boven Rusland toch de opbouw van een imposant koudereservoir. Het volstaat dat de kaarten allemaal goed vallen en die kou zet zich in beweging naar het westen, maar voorlopig is er voor geen van beide scenario’s iets overtuigends te zeggen zodat we voorlopig verder met een soort van ‘mossel noch vis’ weer blijven zitten zoals deze week. 

Samenvatting voor vandaag: Het wordt een veel aangenamere dag dan gisteren en eergisteren. De doorstaande wind is aan de ketting gelegd en waait nog maar zwak tot matig uit het zuidoosten tot oosten. We halen daarbij een 7-tal graden en er is flink wat ruimte voor brede zonnige perioden. Vanavond en vannacht koelt het af tot rond het vriespunt met algemene lichte vorst aan de grond. 

Geert, woensdag 21 november, 06.25 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat intussen ook de tweede video online:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!