Weerpraatje van dinsdag 20 november:

Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en lagedruk boven de westelijke Middellandse Zee voert een stevige oostelijke tot noordoostelijke stroming koude continentale lucht naar ons toe. Daarin trekken flink wat wolkenpartijen mee met enkele restanten van storingen. Vanaf morgen breekt het Scandinavische hoog geleidelijk op en neemt de invloed van lagedrukgebieden ten westen van ons langzaam toe waardoor de stroming meer en meer naar een zuidelijke hoek trekt en de koudste lucht de pas afgesneden wordt. 

Vandaag zorgt het Scandinavische hoog nog net als gisteren voor een flink doorstaande en guur aanvoelende oostelijke wind. Er zijn daarbij uitschieters mogelijk die zeker aan de kust tot 50-60 km per uur kunnen halen. We beginnen de dag daarbij vanochtend met temperaturen rond 2-3 graden en de maxima vallen vanmiddag terug op een hoogste waarde van een 6-tal graden. Er lopen daarbij nog steeds vrij veel wolken binnen zodat het algemene weerbeeld er niet aangenamer op wordt. Door die wind voelt het erg koud aan zodat de gevoelstemperaturen een flink stuk lager liggen dan wat er op de thermometers staat. Net als gisteren kan er daarbij uit de wolkenvelden eventueel wel eens een lokale druppel regen of een buitje vallen, maar veel zal dat allemaal niet voorstellen. Eventueel kan daar ook wat licht winterse neerslag bij zitten in de vorm van wat hagel of een erg natte sneeuwvlok zoals dat gisteren ook hier en daar het geval was, maar daar blijft het ook bij.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken, maar overwegend droog of het zou links of rechts weer een drupje regen of een licht buitje moeten zijn. De minima zitten daarbij net als de voorbije nacht rond een graad of 2 met nog steeds een koude oostelijke wind. Tegen de ochtend neemt de wind wat af en kan tijdens een enkele opklaring misschien net wat lichte vorst aan de grond optreden.

Morgen wordt het een flink stuk rustiger. De oostelijke tot noordoostelijke wind draait meer naar een zuidoostelijke hoek en neemt wat af. Het blijft wel wisselend tot zwaar bewolkt en de kans op een lokale drup regen is er nog, maar als er al iets valt, blijft dat echt wel tot die ene druppel beperkt. De maxima zitten op woensdag rond een 6 à 7 graden en dat is iets hoger dan vandaag. Het zal echter vooral door de afname van de wind een stuk beter aanvoelen dan vandaag en gisteren het geval was.

Tegen donderdag lopen de temperaturen verder op en gaan dan rond een 7 tot 8 graden zitten terwijl de wind dan naar een zuidelijke hoek draait. Er is nog steeds veel bewolking, maar er zijn ook enkele opklaringen en eventueel kan er hier en daar nog eens een drup regen of een buitje vallen, maar het zijn kleine hoeveelheden.

Vrijdag lopen de maxima nog verder op naar 8 tot zelfs een 10-tal graden. Er is nog steeds een wisselende hoeveelheid bewolking aanwezig al lijken er voor vrijdag toch ook wel een aantal tijdelijke bredere opklaringen aan te komen. Vooral later op de dag neemt de bewolking en de kans op regen toe.

Het weekeind wordt wisselvallig. Op zaterdag zou een aflandige en opnieuw meer oostelijke wind weer wat lagere maxima veroorzaken, maar zondag zou het zachter worden. De regenkansen lopen daarbij fors op, maar de timing van de regengebieden ligt nog lang niet vast en kan nog schuiven.

Waarschijnlijk gaan we dan volgende week geleidelijk verder in zachtere lucht terechtkomen met regelmatig regen of buien. Een inzettende winter is er dus voorlopig niet op de weerkaarten te bekennen.

Samenvatting voor vandaag: We krijgen net als gisteren een vooral koud aanvoelende dag door de flink doorstaande oostelijke wind. Veel meer dan een graad of 5-6 halen we niet en er is veel bewolking. Er kan hier en daar in de loop van de dag al eens wat regen of een bui vallen, eventueel met een licht winters kantje.

Geert, dinsdag 20 november, 06.30 uur.

 

De tweede video in de nieuwe wekelijkse rubriek ‘één minuut natuur’ staat online:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!