Weerpraatje van maandag 19 november:

Nog steeds zorgt een hogedrukgebied boven Scandinavië voor een koude oostelijke wind en die stuurt koude en droge landlucht naar ons toe. Daarin trekken ook een aantal zwakke storingen mee. Deze zorgen voor een toename van de bewolking en kans op een drupje regen. Vanaf het midden van de week draait de stevige oostelijke stroming geleidelijk weer meer naar zuid tot zuidoost onder invloed van een laag dat vanuit de Middellandse Zee richting de Britse Eilanden koerst. Actieve storingen blijven voorlopig uit onze buurt.

Vandaag wordt een koude dag. We trappen de ochtend af met minima rond 1 tot 2 graden. Het is aanvankelijk in de vroege ochtend helder tot licht bewolkt, maar er verschijnen geleidelijk meer wolken die vanuit Nederland binnenwaaien. De rest van de dag verloopt dan ook wisselend tot zelf bij momenten zwaar bewolkt. De temperaturen lopen daarbij in de loop van de namiddag op naar een 6 à 7 graden. Het voelt echter een stuk kouder aan door de flink doorstaande oostelijke wind. Die kan bij momenten zeker aan zee nog altijd een 4-5 Bft halen. Boven land is dat een 3 à 4. Er kan in de loop van de dag eventueel hier of daar eens wat lichte regen of een buitje vallen, maar grote hoeveelheden zijn het niet.

Vanavond en vannacht blijft het wisselend bewolkt, bij momenten zelfs zwaar bewolkt en er is nog steeds kans op een sporadische regendruppel. De minima dalen daarbij tot rond een 2 à 3 graden. Vorst aan de grond is er niet meer bij. Er is teveel wind en bewolking en die twee houden een verdere afkoeling tegen.

Ook morgen zorgt het Scandinavische hoog voor een verder doorstaande en guur aanvoelende oostelijke wind. De maxima vallen terug 6-tal graden. Er lopen daarbij nog steeds vrij veel wolken binnen zodat het algemene weerbeeld er niet aangenamer op wordt. Er blijft ook morgen nog steeds een stevige oostelijke wind staan. Er zou ook morgen uit de wolkenvelden eventueel wel eens een lokale druppel regen kunnen vallen, maar veel zal dat allemaal niet voorstellen. Het blijft meestal gewoon droog. Ook in de nacht naar woensdag verandert er weinig. De temperatuur kan dan tegen de ochtend eventueel wel weer een beetje lager komen te zitten doordat er weer wat meer opklaringen verschijnen. 

Woensdag is het wat rustiger. De oostelijke tot noordoostelijke wind draait weer meer naar een zuidoostelijke hoek en neemt wat af. Het blijft wel wisselend tot zwaar bewolkt en de kans op een lokale drup regen is er nog, maar als er al iets valt, blijft dat echt wel tot die ene druppel beperkt. De maxima zitten op woensdag rond een 6 à 7 graden. 

Ook de rest van de week verandert er niet zo veel aan dit weertype. We krijgen steeds te maken met een aflandige wind. Die draait dan wel geleidelijk aan steeds meer naar een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en neemt daarbij nog wat verder in kracht af. De maximumtemperaturen lopen geleidelijk iets op naar het eind van de week toe met maxima rond een 6-7, later tot 8 à 9-tal graden. Ook de minima hebben dan eerder de neiging om wat op te gaan lopen omdat er telkens wel vrij veel bewolking blijft aangevoerd worden. Mogelijks valt er ook dan links of rechts eens wat lichte regen, maar grote hoeveelheden zitten er voor deze week niet aan te komen.

Samenvatting voor vandaag: Het wordt een koude dag met maxima rond 6-7 graden. Het voelt echter veel kouder aan door een flink doorstaande noordoostelijke tot oostelijke wind. We verliezen ook de zon want er verschijnen geleidelijk aan meer wolkenvelden en er is daarbij kans op een lokale drup regen.

Geert, maandag 19 november, 06.40 uur.

 

De tweede video in de nieuwe wekelijkse rubriek ‘één minuut natuur’ staat online:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!