Weerpraatje van zondag 18 november:

Een hogedrukgebied boven Scandinavië stuurt in eerste instantie koude en droge landlucht naar ons toe. Vanaf vanavond trekken daar ook een aantal zwakke storingen in mee en neemt de bewolking toe. Deze storingen zorgen voor een toename van de bewolking en kans op een drupje regen. Vanaf het midden van de week draait de stevige oostelijke stroming geleidelijk weer meer naar zuid tot zuidoost onder invloed van een laag dat vanuit de Middellandse Zee richting de Britse Eilanden koerst. 

Het hoog zorgt vandaag voor aanvoer van droge landlucht. Daarin zitten weinig of geen wolken zodat het vandaag een erg zonnige dag wordt. Er is echter wel een aantrekkende noordoostelijke tot oostelijke wind aanwezig en die zal zorgen voor een koud gevoel. De dag is trouwens sowieso koud begonnen met minima rond 0 tot 2 graden, helemaal zoals verwacht. In de loop van de dag loopt het kwik op tot rond een graad of 8. De oostelijke wind spant daarbij wel steeds verder aan en kan uiteindelijk met een 4-5 Bft gaan waaien aan de kust tegen het eind van de middag, landinwaarts rond een 3-4. Dat zal voor een onaangenaam gevoel zorgen. Van achter glas zal het er dan allemaal nog heel fraai uitzien, maar buiten voelt het dan toch maar koud aan. In de late namiddag komt er dan ook geleidelijk weer wat bewolking binnenlopen.

Vanavond en vannacht koelt het opnieuw snel af, maar het wordt zeker niet kouder dan de voorbije nacht. De minima hangen tegen het eind van de nacht rond een 1 tot 3 graden. De binnenlopende wolkenvelden en de nog steeds vrij krachtige wind houden een verdere afkoeling tegen. Door de wolken wordt de uitstraling getemperd en de wind zorgt voor voldoende menging van de aanwezige lucht zodat die niet verder afkoelt.

Morgen en dinsdag zorgt het Scandinavische hoog voor een verder doorstaande en guur aanvoelende oostelijke wind. De maxima vallen terug op een 6 tot 7 graden op maandag, 6 op dinsdag. Doordat er ook meer wolken binnenlopen, ziet het er ook meteen een flink stuk minder aangenaam uit. In de nachten noteren we dan een 2 à 4 graden. Tijdens wat bredere opklaringen kan het kwik wat lager komen te zitten terwijl het aan de grond tot lichte nachtvorst kan komen tijdens die momenten. Echt winters is dat allemaal niet, maar het is wel veel normaler voor de tijd van het jaar en alleszins een groot verschil met wat we tot nu toe gezien hebben dit najaar. Er zou uit de wolkenvelden eventueel wel eens een lokale druppel regen kunnen vallen, maar veel zal dat allemaal niet voorstellen. Het blijft meestal gewoon droog.

Ook de rest van de week verandert er niet zo veel aan dit weertype. We krijgen steeds te maken met een aflandige wind. Die draait vanaf woensdag wel geleidelijk aan steeds meer naar een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en neemt daarbij ook wat in kracht af. De maximumtemperaturen blijven in dezelfde orde van grootte zitten met maxima rond een 5 tot 8-tal graden. De minima hebben dan eerder de neiging om wat op te gaan lopen omdat er telkens wel vrij veel bewolking blijft aangevoerd worden. Mogelijks valt er links of rechts eens wat lichte regen, maar grote hoeveelheden zitten er voor deze week niet aan te komen.

Graag wil ik ook nog even stilstaan bij de – alweer – dikwijls spectaculaire berichten die door sommigen de voorbije dagen weer de wereld ingestuurd werden over een op handen zijnde zware winterinval. Tot nu toe heb ik daar nog niet bij stil gestaan omdat de weerkaarten dit in alle eerlijkheid tot op heden nog niet getoond hebben! OK, er zijn winterse mogelijkheden getoond in diverse modellen en sommige weerkaarten zagen er zelfs van tijd tot tijd ‘winters wild’ uit, maar dit heeft nooit in de hoofdmodellen gezeten en er is op geen enkel moment eensgezindheid geweest daarover. Zie ook de pluimen die ik de voorbije dagen in deze praatjes van tijd tot tijd getoond heb. Bovendien zit de tijd van het jaar ook tegen voor echt winterweer bij ons. Wat wél een feit is: het algemene luchtdrukpatroon blijft ongewoon voor onze omgeving en blijft geblokkeerd zitten waardoor koudere landlucht zorgt voor meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar en er kan effectief al eens wat lichte nachtvorst of vorst aan de grond voorkomen. Als dit patroon blijft aanhouden, dan kan dat later deze winter wél tot flink winterse toestanden leiden, maar dat is nu nog niet te zeggen. Daarom doe ik aan dit soort uitspraken dan ook niet mee. Een drie tot vijf dagen vooruit kijken is meer dan ver genoeg en als er “wilde kaarten” verschijnen, ga ik die zeker niet vanaf de eerste dag overal verkondigen, maar dat weten jullie intussen wel al allemaal … 😉

Samenvatting voor vandaag: We krijgen een zonnige, maar koude zondag met maxima rond 8 graden. Er komt geleidelijk aan ook meer oostenwind te staan die later voor een koud en guur gevoel zal zorgen. Vanavond en vannacht opnieuw minima van maar net boven nul met wat lichte vorst aan de grond en geleidelijk aan wat wolkenvelden.

Geert, zondag 18 november, 09.30 uur.

 

De tweede video in de nieuwe wekelijkse rubriek ‘één minuut natuur’ staat online:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!