Weerpraatje van zaterdag 17 november:

Het hogedrukgebied boven Scandinavië is intussen een feit. Het stuurt koude en droge landlucht naar ons toe. Later op zondag trekt een bel koudere lucht langs de flank van dit hoog naar het zuiden waarbij het begin van de nieuwe week nog wat koeler kan worden. Tegen het midden van de week krijgen we meer invloed van een lagedrukgebied dat van het zuiden uit richting Centraal Europa trekt en zorgt voor een toename van de onstabiliteit, vooral in de vorm van meer wolken en kans op wat lichte neerslag.

Vandaag zien we al van bij de start van de dag meteen de verandering. Toch op de meeste plaatsen, want in het uiterste westen van West-Vlaanderen zijn er in de ochtend toch nog een paar slierten lage wolken en mist aanwezig, maar die worden snel de zee opgeblazen. Er staat immers een stevige oostelijke wind die overal matig waait en verder droge en koele lucht aanvoert. He is dan ook overal zonnig en die zon houden we de hele dag vast. Het ziet er dan ook fraai uit, maar daarmee is het wel gezegd want het voelt een stuk minder aangenaam aan. Sowieso halen we maar maxima van om en bij de 8 à 9 graden en die wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur nog wat lager zit.

Vanavond en vannacht blijft het helder. We kunnen dan ook volop de maan en sterren zien, maar het is wel koud. De minima dalen tegen de ochtend naar waarden rond of net boven het vriespunt. Landinwaarts is dat maar een 0 tot 2 graden, aan zee rond 1-2 graden. Aan de grond gaat het zo goed als overal licht vriezen. Dat het niet kouder wordt, heeft te maken met de wind die blijft doorwaaien. Hoewel die dan maar zwak meer waait, zorgt die er toch voor da de luchtlagen voldoende gemengd worden wat een verdere afkoeling tegengaat. Gladheid is er totaal niet bij. Daarvoor is de aangevoerde lucht veel te droog.

Morgen is ook een zonnige dag, maar het wordt nog een beetje kouder, al komt ook dat dan vooral door een verder aanspannende wind. De maxima hangen rond een graad of 8. De oostelijke wind spant verder aan en kan met een 4-5 Bft gaan waaien aan de kust, landinwaarts rond een 3-4. Dat zal voor een onaangenaam gevoel zorgen. Van achter glas zal het er dan allemaal nog heel fraai uitzien, maar buiten voelt het dan toch maar koud aan. In de late namiddag komt er dan ook geleidelijk weer wat bewolking binnenlopen.

Maandag en dinsdag zorgt het Scandinavische hoog voor een verder doorstaande en guur aanvoelende oostelijke wind. De maxima vallen terug op een 6 tot 7 graden op maandag, 6 op dinsdag. Doordat er ook meer wolken binnenlopen, ziet het er ook meteen een flink stuk minder aangenaam uit. In de nachten noteren we dan een 2 à 4 graden. Tijdens wat bredere opklaringen kan het kwik wat lager komen te zitten terwijl het aan de grond tot lichte nachtvorst kan komen tijdens die momenten. Echt winters is dat allemaal niet, maar het is wel veel normaler voor de tijd van het jaar en alleszins een groot verschil met wat we tot nu toe gezien hebben dit najaar.

Tegen het midden van volgende week zou dan een lagedrukgebied boven Europa zorgen voor stijgende neerslagkansen. Dat levert bij ons dan een koud weertype op met veel wolken en maxima rond 5 graden. De kans op wat neerslag stijgt dan en dat kan dan een natte sneeuwvlok zijn. Het blijft dus volgende week koud, maar aangezien we nog maar november zijn, levert dat in onze regio nog geen diep winterse toestanden op. Het blijft echter opmerkelijk dat die blokkades aanhouden en als dat zo blijft, kan dat op termijn op echt winterweer uitlopen. Er blijft echter ook veel onzekerheid in de verwachtingen zitten, dat zie je aan de pluimverwachting van het Europese weermodel: Die onzekerheid later in de week is nu nóg groter geworden dan gisteren en het kan letterlijk alle kanten op:

  

Dat heeft enerzijds te maken met de ligging van de drukgebieden waarvan niet zeker is waar ze later in de week gaan terechtkomen, maar de modellen houden ook rekening met klimatologie en andere zaken en dat verklaart (een deel van) de grote spreiding later in de periode. 

Samenvatting voor vandaag: het wordt een zonnige, maar frisse dag. We halen maar 8-9 graden en de goed doorstaande oostelijke wind zorgt voor een koud gevoel. Vanavond en vannacht is het koud met maxima rond of net boven het vriespunt en lichte vorst aan de grond.

Geert, zaterdag 17 november, 10.30 uur.

Hieronder nog even de video van gisteren met de reden waarom er dan in het westen van het land mist kwam opzetten die zich gisteren uiteindelijk over het grootste deel van Vlaanderen verspreid had, behalve in het oosten:

 

Youtube! Er staat nog veel meer op dit Youtube kanaal. Onder andere een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Zo ook een nieuwe rubriek waarvan het de bedoeling is die wekelijks op zaterdag te posten: de één minuut natuur video waarvan ik de eerste hieronder even in de kijker zet:

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!