Weerpraatje van vrijdag 16 november:

De algemene luchtdrukverdeling zit geblokkeerd en blijft geblokkeerd zitten. Een Oost-Europees / Russisch hogedrukgebied breidt zich uit naar Scandinavië en vormt daar een zeer sterke blokkade. Deze blokkade zorgt ervoor dat vanaf het weekeind de wind oostelijker wordt en dat er geleidelijk steeds koelere lucht aangevoerd wordt. Midden volgende week zouden we dan meer invloed krijgen van een Europees lagedrukgebied en stijgen de neerslagkansen. Het is echt wel opmerkelijk hoe de luchtdrukverdeling maar blijft geblokkeerd zitten door sterke hogedrukgebieden en hoe een “normale” westelijke circulatie voorlopig nog steeds (zoals dat al maanden het geval is) in geen velden of wegen te bespeuren is.

Gisteren liep het daarbij in de details wel mis: een veld met nevel/mist en lage wolken trok in de loop van de middag West-Vlaanderen binnen vanuit Frankrijk. Hoe dat komt legde ik gisteren al uit in een Youtube-post die je onderaan dit weerbericht nog eens terugvindt. De voorbije nacht heeft dat veld lage wolken zich verder uitgebreid, wat je ook al zie in de temperaturen vanochtend. Waar de “groene” minima zitten, is het bewolkt geraakt. De opklaringen zitten nog in het blauwe gebied.

We gaan de verwachting voor vandaag dan ook moeten bijstellen: deze soep van wolken, nevel en mist lost niet (snel) op. Het blijft het grootste deel van de dag grijs en betrokken. De wolkenbasis lift wel wat omhoog zodat alles geleidelijk wel in lage wolken overgaat, maar het is wachten op de wind om alles ook weg te blazen. Er staat daarbij aanvankelijk maar een zwakke zuidelijke wind. Later vandaag trekt die wat aan uit het zuidoosten en wordt er dan stilaan drogere lucht aangevoerd. Tegen de late middag komen er dan geleidelijk opklaringen vanaf het binnenland. Het eerst in Oost-Vlaanderen. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de temperaturen. Veel hoger dan 8 à 9, lokaal 10 graden zal het vandaag dan ook niet worden.

Tegen vanavond en in de loop van de nacht komen er dan geleidelijk aan steeds meer opklaringen vanaf het binnenland. Aan zee en in het westen duurt dat het langst, maar uiteindelijk zorgt de zwakke zuidoostelijke wind ervoor dat er steeds drogere lucht arriveert en het zicht verder verbetert. De wolken trekken op en tegen de ochtend dalen de minima in de opklaringsgebieden tot een 2-3 graden. Enkel in het westen blijven er tegen dan mogelijk nog wat wolkenflarden hangen. Aan de grond kan het her en der wat lichtjes gaan vriezen.

Morgen is het opnieuw zonnig. De aanspannende oostelijke tot zuidoostelijke wind voert verder droge lucht aan met opnieuw flink wat ruimte voor de zon, maar de aangevoerde lucht is continentaal en kouder van oorsprong. We noteren nog 8-9, lokaal tot 10 graden. De merkbaar aanwezige wind zorgt wel voor een frisse noot. Verder is er weinig aan de hand. Er zijn weinig wolken en veel zon.

In de nacht naar zondag koelt het opnieuw af naar maar net enkele graden boven het vriespunt. De minima zitten tegen de ochtend rond een 2 graden en aan de grond kan het lichtjes vriezen.

Zondag is ook een zonnige dag, maar het wordt weer wat kouder. De maxima halen dan nergens geen tien graden meer en blijven hangen rond een graad of 8. De oostelijke wind spant verder aan en kan met een 4-5 Bft gaan waaien aan de kust, landinwaarts rond een 3-4. Dat zal voor een onaangenaam gevoel zorgen. Van achter glas zal het er dan allemaal nog heel fraai uitzien, maar buiten voelt het dan toch maar koud aan.

Op de weerkaarten blijft ook volgende week alles geblokkeerd zitten. Hogedrukgebieden blijven alles telkens opnieuw blokkeren en het is opmerkelijk dat een westelijke circulatie – de normale gang van zaken bij ons – nu al maanden afwezig blijft. Er is voorlopig ook geen enkel teken dat wijst op een terugkeer daarvan. 

Maandag en dinsdag staat dan dat imposante hogedrukgebied boven Scandinavië op de weerkaarten. Dat zorgt dan voor een verder doorstaande en guur aanvoelende oostelijke wind die komt opzetten en die geleidelijk aan steeds koelere lucht aanvoert. De maxima vallen terug op een 6 tot 8 graden op maandag, 6 op dinsdag. Doordat er ook meer wolken binnenlopen, ziet het er ook meteen een flink stuk minder aangenaam uit. In de nachten noteren we dan een 2 à 4 graden. Tijdens wat bredere opklaringen kan het kwik wat lager komen te zitten terwijl het aan de grond tot lichte nachtvorst kan komen.

Tegen het midden van volgende week zou dan een lagedrukgebied boven Europa zorgen voor stijgende neerslagkansen. Dat levert bij ons dan een koud weertype op met veel wolken en maxima rond 5 graden. De kans op wat neerslag stijgt dan en dat kan dan een natte sneeuwvlok zijn. Het blijft dus volgende week koud, maar aangezien we nog maar november zijn, levert dat in onze regio nog geen diep winterse toestanden op. Het blijft echter opmerkelijk dat die blokkades aanhouden en als dat zo blijft, kan dat op termijn op echt winterweer uitlopen. Er blijft echter ook veel onzekerheid in de verwachtingen zitten, dat zie je aan de pluimverwachting van het Europese weermodel:

 

De eerstkomende dagen, zeg maar tot na het weekeind, is er in de temperatuurverwachting weinig onzekerheid want weinig spreiding. Tegen midden volgende week wordt die spreiding al flink groter. Dat heeft te maken met de ligging van de druksystemen en bijhorende windrichting. Tegen het eind van de periode kan het werkelijk alle kanten op: van flinke vorst tot erg zachte maxima … In alle geval: spannende vooruitzichten en afwachten naar welke kant het dubbeltje zal rollen.

Geert, vrijdag 16 november, 06.55 uur.

Zoals in het begin van het praatje aangekondigd: hier de video waarom het mis(t) is gelopen:

 

Youtube! Er staat nog veel meer op dit Youtube kanaal. Onder andere een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Zo ook een nieuwe rubriek waarvan het de bedoeling is die wekelijks op zaterdag te posten: de één minuut natuur video waarvan ik de eerste hieronder even in de kijker zet:

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!