Weerpraatje van donderdag 15 november:

Nog steeds zorgt een Oost-Europees hogedrukgebied bij ons voor een zuidelijke aanvoer van zachte lucht. Dit hoog kantelt in het weekend en smelt dan samen met een Russisch hoog en vormt een nieuwe zeer sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Daardoor wordt de stroming bij ons oostelijk en komt er geleidelijk aan koelere lucht binnen. Na het weekeind krijgen we ook meer invloed van een lagedrukgebied boven Centraal Europa dat dan weer meer wolkenvelden genereert. Tot die tijd is het telkens vrij zonnig.

Vandaag is het nog lang allemaal zo ver niet en wordt het ook nog een vrij fraaie najaarsdag. Er zijn amper wolken of het moeten tijdelijk eens een paar verspreide wolkensluiers zijn die hier en daar opduiken, maar veel stellen die zeker niet voor. Het grootste deel van de dag is het gewoon vrij zonnig tot zonnig en erg rustig weer. De zuidelijke wind waait daarbij maar zwak tot tijdelijks eens matig. De maxima lopen weer gemakkelijk op naar erg zachte waarden die zelfs nog iets hoger kunnen uitpakken dan gisteren. We halen gemakkelijk overal waarden die oplopen naar 13 tot 14, lokaal zelfs tot 15 graden

Vanavond en vannacht blijft het helder tot hoogstens eens wat wisselend tot licht bewolkt bij minima tegen de ochtend rond een 5 à 6 graden uitkomen vlak aan de kust. Landinwaarts kan dat tot rond een 3-4 graden zijn. Er kan daarbij hier en daar tegen de ochtend wat nevel of mist opduiken, maar zonder al te veel erg.

Morgen wordt dat grijs dan weer vrij snel opgeruimd – als het er al gekomen is – en krijgen we weer fraaie dag met veel zon en brede opklaringen en slechts ook weer sporadisch eens een paar wolkenpartijen. Dan draait de wind wel geleidelijk aan wat door naar een meer zuidoostelijke richting en komt er minder zachte lucht binnen. De maxima gaan dan wat omlaag. Op vrijdag zal dat dan eerder een graad of 12-13 worden. Het algemene weerbeeld blijft dus echter nog steeds vrij fraai met een mix van wolkenvelden en opklaringen.

In het weekeind schuift het hogedrukgebied richting Scandinavië en draait de wind wel meer naar zuidoost tot oost. Daarbij voert ze dan gaandeweg steeds minder warme lucht aan waarbij vooral de nachten, maar later ook de temperaturen overdag verder wat afkalven. Het wordt nog niet meteen zeer koud, maar we gaan naar meer normale temperaturen voor november. Het blijft daarbij wel droog met telkens een mix van wolkenvelden en opklaringen. De zonnige perioden blijven echter netjes in de meerderheid.

We krijgen dan op zaterdag nog maxima van rond een 10-tal graden terwijl dat zondag rond 8 à 9 zal zijn. In de nachten daalt het kwik dan tot rond een 3-4 graden met kans op wat lichte vorst aan de grond tijdens de opklaringen.

Maandag en dinsdag zien we dan het imposante hogedrukgebied boven Scandinavië op de weerkaarten verschijnen. Dat zorgt dan voor een aantrekkende en guur aanvoelende oostelijke wind die komt opzetten en die geleidelijk aan steeds koelere lucht aanvoert. De maxima vallen terug op een 6 tot 8 graden en doordat er ook meer wolken binnenlopen, ziet het er ook meteen een flink stuk minder aangenaam uit. In de nachten noteren we dan een 2 à 4 graden. Tijdens wat bredere opklaringen kan het kwik wat lager komen te zitten terwijl het aan de grond tot lichte nachtvorst kan komen. Waarschijnlijk houden we ook woensdag nog een vergelijkbaar weertype, maar verdere vooruitzichten zijn momenteel te onzeker en kunnen alle kanten uit.

Geert, donderdag 15 november, 06.35 uur.

 

Youtube! Voor mensen die graag wat filmpjes zien: er is aan mijn site ook een Youtube kanaal gekoppeld. Daar staan intussen al hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken op. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Zo ook een nieuwe rubriek waarvan het de bedoeling is die wekelijks op zaterdag te posten: de één minuut natuur video waarvan ik de eerste hieronder even in de kijker zet:

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!