Weerpraatje van woensdag 14 november:

Een Oost-Europees hogedrukgebied zorgt bij ons voor een aanvoer vanuit het zuidwesten / zuiden van zachte lucht. Storingen lopen zich vanuit het westen op dit hoog te pletter boven de Britse Eilanden. Dit hoog kantelt in het weekend en smelt dan samen met een Russisch hoog en vormt een nieuwe zeer sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Daardoor wordt de stroming bij ons oostelijk en komt er geleidelijk aan koelere lucht binnen. Of en hoe lang het hoog daar blijft liggen, is nog geen uitgemaakte zaak. Mogelijk trekt het later richting Groenland, maar dat wordt nog even afwachten.

Vandaag krijgen we een vrij aangename najaarsdag. Buien of regen zijn er niet meer bij. Het blijft droog. Er schampt wel een storing tegen de kust waardoor er van tijd tot tijd wel een aantal wolkenvelden de revue passeren. De meeste zitten langs de kust. Het zijn echter vooral hoge wolkenvelden waar de zon vrij vlot doorheen geraakt, zeker landinwaarts. De temperaturen liggen in de ochtend rond een 6-7 graden en lopen vanmiddag op naar een 13-14 graden bij een eerst zwakke, later matige wind uit een zuidwestelijke hoek.

Ook vanavond en vannacht is het een mix van opklaringen en wolkenvelden, maar de wolkenvelden nemen dan wel geleidelijk aan toe. Het kan tegen de ochtend bewolkt geraken bij minima die eerst vrij snel dalen naar een 4-5 graden, maar tegen de ochtend weer wat oplopen. Aan zee is het iets zachter.

Morgen wordt ook een vrij fraaie najaarsdag. Er kunnen eerst nog wel een aantal wolkenvelden zijn die opgeruimd moeten worden, maar uiteindelijk lukt dat vrij vlot en krijgen we weer met een mix van wolkenvelden en zon te maken. De maxima lopen weer gemakkelijk op naar erg zachte waarden die zelfs nog iets hoger kunnen uitpakken dan vandaag. We halen morgen gemakkelijk een 13 tot 15 graden terwijl de wind dan zwak tot matig komt aanwaaien uit een zuidelijke hoek. In de avond en nacht blijft het wisselend tot licht bewolkt bij minima tegen de ochtend rond een 5 à 6 graden.

Vrijdag draait die wind dan geleidelijk door naar een meer zuidoostelijke richting en komt er minder zachte lucht binnen. De maxima gaan dan wat omlaag. Op vrijdag zal dat dan eerder een graad of 12-13 worden. Het algemene weerbeeld blijft vrij fraai met een mix van wolkenvelden en opklaringen.

In het weekeind schuift het hogedrukgebied richting Scandinavië en draait de wind wel meer naar zuidoost tot oost. Daarbij voert ze dan gaandeweg steeds minder warme lucht aan waarbij vooral de nachten, maar later ook de temperaturen overdag verder wat afkalven. Het wordt nog niet meteen zeer koud, maar we gaan naar meer normale temperaturen voor november. Het blijft daarbij wel droog met telkens een mix van wolkenvelden en opklaringen. We krijgen dan op zaterdag nog maxima van rond een 10-tal graden terwijl dat zondag rond 8 à 9 zal zijn. In de nachten daalt het kwik dan tot rond een 3-4 graden met kans op wat lichte vorst aan de grond tijdens de opklaringen.

Maandag en dinsdag zien we dan het imposante hogedrukgebied boven Scandinavië op de weerkaarten verschijnen. Dat zorgt dan voor een aantrekkende en guur aanvoelende oostelijke wind die komt opzetten en die geleidelijk aan steeds koelere lucht aanvoert. De maxima vallen terug op een 6 tot 8 graden en doordat er ook meer wolken binnenlopen, ziet het er ook meteen een flink stuk minder aangenaam uit. In de nachten noteren we dan een 2 à 4 graden. Tijdens wat bredere opklaringen kan het kwik wat lager komen te zitten terwijl het aan de grond tot lichte nachtvorst kan komen. Het blijft voorlopig onduidelijk hoe lang de oostelijke aanvoer het houdt en mogelijk draait de wind later in de week naar noord tot noordoost. 

Geert, woensdag 14 november, 06.30 uur.

 

Youtube! Voor mensen die graag wat filmpjes zien: er is aan mijn site ook een Youtube kanaal gekoppeld. Daar staan intussen al hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken op. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Zo ook een nieuwe rubriek waarvan het de bedoeling is die wekelijks op zaterdag te posten: de één minuut natuur video waarvan ik de eerste hieronder even in de kijker zet:

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!