Weerpraatje van dinsdag 13 november:

Een laatste buiige storing trekt vanochtend nog door de regio, maar daarna neemt de invloed van een flink opbouwend hogedrukgebied dat zich boven ons hoofd vormt weer snel toe. Het krijgt verbinding met het Russische hoog en zorgt voor een aantal rustige dagen met een zachte aanvoer vanuit het zuiden. Het hoog beweegt zich geleidelijk aan richting Scandinavië waar het in het in het weekeind een stevig hoog vormt dat daar voor anker gaat. Als gevolg hiervan wordt onze stroming geleidelijk aan meer en meer zuidoost tot oost en later zelfs noordoostelijk. De aanvoer van zachte lucht wordt dan afgesneden en we krijgen geleidelijk aan koelere lucht binnen vanaf het weekeind.

Voor het zover is, krijgen we vandaag eerst nog met enkele buien te maken. Die liggen vanochtend al voor en op de kust. Dat kunnen daar best enkele pittige exemplaren zijn. De kans is niet zo heel groot, maar het is ook niet volledig uitgesloten dat daar een enkele donderklap bij voorkomt. Die buien trekken in de ochtend geleidelijk aan landinwaarts en nemen daarbij wel in activiteit af, maar toch vallen er gaandeweg de ochtend niet enkel in de kustregio een paar buien, maar ook elders. Die zijn landinwaarts wel duidelijk minder fel dan aan zee, maar toch kan een enkele bui even flink uit de hoek komen. Gaandeweg de dag worden die buien minder om uiteindelijk in de namiddag helemaal te verdwijnen. De zuidwestelijke wind waait daarbij zwak tot matig boven land, matig tot vrij krachtig aan de kust en tijdens buien zijn nog lokale uitschieters mogelijk. Het is daarbij vrij zacht met maxima rond een 13 tot 14-tal graden.

Vanavond en vannacht zijn alle buien verdwenen en blijft het rustig weer met een wisselende bewolking. Er kan zich eventueel wat nevel of mist of lage bewolking vormen. De wind waait dan nog zwak boven land tot matig aan de kust en krijgt een steeds weer meer zuidelijke karakter. De minima dalen daarbij tegen de ochtend tot rond een graad of 7.

Vanaf morgen zitten we weer volledig onder invloed van hogedruk. De buien zijn verdwenen, maar het kan in de ochtend wel eerst lang en hardnekkig grijs blijven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit grijs oplost. We krijgen dan een vrij aardige dag met een mix van wolkenvelden en opklaringen. Een boven land zwakke en aan zee nog matige zuidelijke wind voert vrij zachte lucht aan waarin we gemakkelijk maxima noteren van 14 tot 15 graden.

Ook donderdag en vrijdag worden erg rustige en vrij fraaie najaarsdagen. Op beide dagen is het telkens licht tot wisselend bewolkt en droog. De wind blijft in het zuiden zitten en waait telkens zwak tot hoogstens tijdelijk eens matig. Er wordt aanhoudend vrij zachte lucht aangevoerd met maxima die ook donderdag nog 14 à 15 graden halen. Op vrijdag zal dat eerder een graad of 13 worden door een iets meer zuidoostelijke component van de wind. In de nachten halen we daarbij telkens minima van om en bij een graad of 7.

In het weekeind schuift het hogedrukgebied richting Scandinavië en draait dee wind wel meer naar zuidoost tot oost en voert gaandeweg minder warme lucht aan waarbij vooral de nachten, maar later ook de temperaturen overdag dan ook stilaan wat kouder gaan worden. Het blijft daarbij wel droog met telkens een mix van wolkenvelden en opklaringen. We krijgen dan op zaterdag nog maxima van rond een 10-tal graden terwijl dat zondag rond 8 à 9 zal zijn. In de nachten daalt het kwik dan tot rond een 3-4 graden met kans op wat lichte vorst aan de grond tijdens de opklaringen.

Begin volgende week staat vervolgens een bijzonder imposant hogedrukgebied op de weerkaarten boven Scandinavië. De setting oogt bijzonder winters en als het december / januari was geweest, dan mocht de wintervlag gehesen worden. Het is echter nog maar eind november én het is allemaal nog een week te gaan, dus met de nodige korrel zout te nemen, maar de drukverdeling ziet er toch wel bijzonder stevig en koud uit. Concreet zal dat bij ons echter meer dan waarschijnlijk aanleiding geven tot een aantal saaie en grijze dagen met veel lage bewolking. Overdag vallen de maxima daarbij dan terug tot rond een 5 à 8 graden terwijl door de aanwezige bewolking de minima in de nachten niet veel verder wegzakken dan tot rond een 2 tot 4 graden. Als het uitklaart, kan dat wat lager worden. Al bij al toch vrij spannende vooruitzichten want het is afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt. We blijven immers steeds maar met blokkades van hogedruk op de weerkaarten geconfronteerd worden. Bijzonder is nu wel dat ze zich noordelijker gaan ontwikkelen en met de wintermaanden in het verschiet, opent dat mogelijkheden op kouder weer. Inzoverre de blokkades blijven komen natuurlijk, maar dat is onmogelijk te zeggen …

Geert, dinsdag 13 november, 06.30 uur.

 

Youtube! Voor mensen die graag wat filmpjes zien: er is aan mijn site ook een Youtube kanaal gekoppeld. Daar staan intussen al hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken op. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Zo ook een nieuwe rubriek waarvan het de bedoeling is die wekelijks op zaterdag te posten: de één minuut natuur video waarvan ik de eerste hieronder even in de kijker zet:

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!