Weerpraatje van maandag 12 november:

We hebben vandaag nog te maken met een lagedrukgebied dat enkele storingen tot over onze regio stuurt. Vanaf morgen nemen hogedrukgebieden dan weer de regie over. Er vormt zich dan een hoog boven Frankrijk dat vrij snel aansluiting krijgt met het nog steeds aanwezige Russische hoog. Dat zorgt dan weer voor een aantal rustige en droge najaarsdagen. Tegen het eind van de week / komend weekeind schuift dat hoog geleidelijk aan meer richting Scandinavië. Daardoor komt er aan het eind van de periode dan ook geleidelijk aan drogere en koelere lucht binnen.

Vandaag start dan ook kletsnat. Een storing ligt vanochtend in volle lengte en breedte over onze regio en zorgt aanvankelijk voor flinke perioden met regen. In de loop van de namiddag wordt het droger vanaf de kust. Aan het eind van de dag zijn tenslotte enkele schuchtere opklaringen mogelijk. De wind blijft daarbij in een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek zitten en waait matig tot vrij krachtig. Aan de kust kan dat af en toe vrij krachtig zijn. Er zijn nog uitschieters mogelijk tot rond een 50 km per uur. De temperaturen zijn ook nog steeds aan de zachte kant en zitten maximaal rond een 12 tot 13 graden al kan dat tijdens de regen wel een graadje minder zijn.

Vanavond en vannacht is er nog kans op een bui. Vooral aan de kust en boven zee kunnen nog enkele buien opduiken. Tegen de ochtend kan er ook een bui landinwaarts drijven. De temperaturen dalen daarbij in de nacht geleidelijk aan tot een 8-tal graden aan de kust en tot rond een 6-7 graden elders bij een matige zuidwestelijke wind.

Morgen vallen er dan in de ochtend eerst nog een aantal verspreide buien, daarna wordt en blijft het droog. De zuidwestelijke wind kan eerst nog vrij krachtig waaien, zeker aan de kust. Later neemt die snel in kracht af en wordt het veel kalmer. De maxima lopen daarbij op tot rond een 13-tal graden.

Vanaf woensdag neemt de hogedruk het volledig over met rustige en aangename najaarsdagen met zachte temperaturen overdag, maar de nachten worden wel kouder. Neerslag is er dan in de verste verten weer niet meer bij en het blijft zeker al tot en met eind volgend weekend volledig droog. Woensdag noteren we nog vrij zachte maxima. De wind zit dan nog in het zuiden en voert zachte lucht aan met temperaturen die tot rond een 13-14 graden kunnen oplopen.

Donderdag en vrijdag zijn ook twee rustige najaarsdagen. Het is telkens licht tot wisselend bewolkt en droog. De zuidelijke wind voert iets minder zachte lucht aan, maar we halen overdag toch telkens gemakkelijk een 11 tot 13 graden. In de nachten wordt het gaandeweg wel koeler met temperaturen die dan tegen het eind van de week naar een 3-4 graden dalen.

In het weekeind draait die wind wel meer naar zuidoost tot oost en voert gaandeweg minder warme lucht aan waarbij vooral de nachten, maar later ook de temperaturen overdag dan ook stilaan wat kouder gaan worden. Het blijft daarbij wel droog en vrij zonnig. Of deze trend volgende week doorzet, is nog even afwachten.

Geert, maandag 12 november, 06.35 uur.

 

Youtube! Voor mensen die graag wat filmpjes zien: er is aan mijn site ook een Youtube kanaal gekoppeld. Daar staan intussen al hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken op. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Zo ook een nieuwe rubriek waarvan het de bedoeling is die wekelijks op zaterdag te posten: de één minuut natuur video waarvan ik de eerste hieronder even in de kijker zet:

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!