Weerpraatje van zondag 11november:

Nog steeds zitten we tussen hogedruk boven Rusland en lagedruk boven de Atlantische Oceaan. Momenteel zitten we tijdelijk meer onder de invloed van die lagedruk die enkele storingen tot over West-Europa stuurt. Vanaf dinsdag neemt de invloed van het hoog weer toe en krijgen we opnieuw rustig en droog najaarsweer. Het wordt dan ook geleidelijk aan minder zacht naar het eind van de week toe.

We krijgen vandaag dan ook een herfstig weertype. Diverse storingen en buienlijnen maken daarin de dienst uit, maar het is niet zo dat het de hele dag gaat regenen, integendeel. Het is meer een mix van wolken en opklaringen, afgewisseld met enkele verspreide buien of eens wat tijdelijke regen. Er staat wel veel wind. Die waait boven land matig tot vrij kachtig. Aan zee waait die krachtig tot zelfs bij momenten hard met uitschieters die tot een 50 à 60 km per uur kunnen halen. Daarbij wisselen wolken en opklaringen elkaar af en er kan van tijd tot tijd ook al eens wat regen of een bui vallen. Toch overheersen zeker in de ochtend de droge perioden. In de namiddag stijgen de neerslagkansen, vooral in de vorm van enkele buien. Dat zou dan zelfs met een donderklap kunnen gepaard gaan, zeker aan de kust en boven zee. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind neemt vanmiddag geleidelijk wat in kracht af. Het is wel een zachte dag. De maxima blijven gemakkelijk waarden noteren die oplopen naar een 12 tot 13-tal graden.

Vanavond zijn nog een paar buien mogelijk en net als overdag zou dat best met een donderklap kunnen zijn. Later in de nacht neemt de bewolking toe en komt er tegen de ochtend continue regen opzetten. De wind blijft matig waaien uit het zuiden tot zuidwesten bij minima om en bij een 8 à 9 graden.

Morgen mag dan ook nog in dit rijtje van een paar herfstdagen bij geschreven worden. Ook dan ligt er een vrij actieve storing in de buurt die de hele dag zorgt voor veel wolken en perioden van regen. De meeste regen lijkt voor de gebieden landinwaarts te zijn, aan zee en in het westen lijkt er minder regen te gaan vallen. Het is echter nog niet helemaal duidelijk waar het zwaartepunt van de neerslag van morgen zal komen te liggen. Dat zal nog wat nowcasten worden. Het blijft ook morgen aan de zachte kant met maxima die alweer niet veel moeite hebben om naar 13-14 graden op te lopen.

Vanaf dinsdag neemt hogedruk het weer over en krijgen we weer een rustiger en voorlopig nog zacht weertype waarbij het weer droog blijft. De zon breekt er weer door en doordat de wind in een zuidelijke hoek blijft zitten, noteren we ook dan maxima van om en bij de 14 graden. Dinsdag is echter nog wel een lokale bui mogelijk.

Vanaf woensdag neemt de hogedruk het volledig over met rustige en aangename najaarsdagen met zachte temperaturen overdag, maar de nachten worden wel kouder. Neerslag is er dan in de verste verten weer niet meer bij en het blijft zeker al tot en met eind volgend weekend volledig droog. De wind draait wel meer naar zuidoost tot oost en voert gaandeweg minder warme lucht aan waarbij vooral de nachten, maar later ook de temperaturen overdag, kouder gaan worden.

Geert, zondag 11 november, 09.50 uur.

 

Youtube! Voor mensen die graag wat filmpjes zien: er is aan mijn site ook een Youtube kanaal gekoppeld. Daar staan intussen al hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken op. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Zo ook een nieuwe rubriek waarvan het de bedoeling is die wekelijks op zaterdag te posten: de één minuut natuur video waarvan ik de eerste hieronder even in de kijker zet:

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!