Weerpraatje van zaterdag 10 november:

Lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan sturen vandaag en de komende dagen een aantal storingen tot over West-Europa. Die storingen geraken niet verder oostwaarts doordat zich daar nog steeds een sterk hogedrukgebied bevindt en blijven een aantal dagen over de westelijke helft van het continent slepen met (eindelijk!) herfstige omstandigheden tot gevolg, al loopt het wel los. Vanaf dinsdag neemt het hoog de regie weer over en neemt de invloed ervan op ons weer opnieuw toe. Dat loopt uit op rustige, droge en vrij zonnige dagen vanaf dinsdag. Naar het eind van de week toe zou het wat minder zacht kunnen worden, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak.

Vandaag ziet het er alleszins een stuk herfstiger uit. De voorbije nacht trok een storing van west naar oost door de regio met een 3 tot 5 liter water per vierkante meter. We zitten vanochtend en de rest van de dag achter die storing, maar opklaren doet het niet echt al is een enkele korte opklaring zeker niet onmogelijk met tijdelijk eens een kort zonnige intermezzo, vooral in de ochtend dan. Er blijft echter veel bewolking aangevoerd worden met een matige tot vrij krachtige zuidelijke wind die aan zee vrij krachtig tot krachtig kan waaien. Er zijn uitschieters mogelijk tot een 50 à 60 km per uur aan zee en tot een 40-50 elders. Het is daarbij meestal droog al is een enkele bui niet uitgesloten. Het is wel zacht met maxima die tot 13 à 14 graden kunnen oplopen. Tijdelijk zou dus die kleine opklaring kunnen voorkomen, maar later vanmiddag neemt de bewolking weer toe en kan het weer licht gaan regenen of motregenen en zo gaan we dan richting de avond.

Vanavond en vannacht trekt een volgende storing door met perioden van regen of motregen. De zuidelijke wind blijft zachte lucht aanvoeren met minima van 10 tot 12 graden en die kan per momenten stevig uithalen met uitschieters tot rond een 50-60 km per uur.

Ook morgen staat er een veel herfstiger weertype op de kaarten. De hele dag sleept een storing zich door onze regio met veel bewolking en perioden met (soms wel eens intense) regen. Het blijft stevig waaien uit een zuidelijke richting. Ook morgen staat die wind dus vrij krachtig tot krachtig te blazen met uitschieters die van tijd tot tijd eens tot een 50 à 60 km per uur kunnen uithalen. Het blijft echter wel vrij zacht: we noteren maxima daarbij rond een 13 tot 14 graden. 

De nacht naar maandag verloopt ook al bewolkt met perioden van regen en met vrij zachte minima die niet veel lager uitkomen dan rond een 10-tal graden en ook maandag mag in het rijtje van deze paar herfstdagen bij geschreven worden. Ook dan ligt er een vrij actieve storing in de buurt die de hele dag zorgt voor veel wolken en perioden van regen. Het blijft echter steeds aan de zachte kant met maxima die alweer niet veel moeite hebben om naar 13-14 graden op te lopen.

Vanaf dinsdag neemt hogedruk het weer over en krijgen we weer een rustig en zacht weertype waarbij het weer droog blijft. De zon breekt er weer door en doordat de wind in een zuidelijke hoek blijft zitten, noteren we ook dan maxima van om en bij de 14 graden. 

Naar het midden van de week toe, houden we enkele rustige en aangename najaarsdagen met zachte temperaturen, maar de nachten worden wel kouder. Het blijft droog. Dat blijft het waarschijnlijk nog tot en met het volgende weekend, maar het zou dan wel wat minder warm kunnen worden.

Geert, zaterdag 10 november, 09.35 uur.

PS 1: Nog even nagenieten van de mooie luchten en regenboog van eerder deze week?

PS 2: Ga dezer dagen zeker genieten van de herfstkleuren. Voor wie het nog niet zag passeren via onze sociale media: hierbij een voorsmaakje uit onze eigen tuin 😉

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!