Weerpraatje van vrijdag 09 november:

We zitten tussen een nog steeds sterk hogedrukgebied boven Rusland en lagedruk boven de Atlantische Oceaan. Die lagedruk neemt de komende dagen de regie over ons weer even over. Het laag komt ten westen van de Britse Eilanden te liggen en stuurt een aantal actievere storingen onze kant op. Vanaf dinsdag neemt het hoog het opnieuw over en komt opnieuw meer richting Europa. Daardoor worden Atlantische depressies opnieuw de wacht aangezegd en krijgen we volgende week weer een nieuwe episode van rustig, droog en aanvankelijk ook weer vrij zacht najaarsweer.

Vandaag is het eerst wisselend bewolkt. We hebben te maken met een mix van wolkenvelden en opklaringen. Daar kunnen best nog brede opklaringen in zitten, maar er zijn ook perioden met bewolking. Gaandeweg de dag, vooral dan deze namiddag, neemt de bewolking toch wel toe, maar we houden het wel droog. De temperaturen doen het opnieuw goed en halen in de loop van de dag maxima rond een 13 tot 14-tal graden. De wind waait daarbij eerst zwak, later matig uit een zuidelijke hoek. Aan zee kan die tegen het eind van de dag vrij krachtig tot krachtig worden.

Vanavond en vannacht komt er een storing binnenlopen. Die zorgt in de avond voor een verdere toename van de bewolking en kans op wat regen of een bui. Het is echter vooral later in de nacht dat de neerslagkansen oplopen en dat er wat regen of een bui zal gaan vallen. De minima dalen daarbij naar een 7 tot 8 graden en de wind gaat matig tot vrij krachtig waaien uit het zuiden, aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Ook morgen hebben we dan eerst nog last van die storing. Er zijn in de ochtend nog perioden met regen, later wordt het droger en in de namiddag is het dan wisselend bewolkt met een mix van wolkenvelden, opklaringen en nog enkele verspreide buien. De wind kan dan matig tot vrij krachtig waaien uit het zuidwesten. Aan zee is die krachtig tot zelfs hard. Er zijn uitschieters tot een 50 à 60 km per uur mogelijk, maar het blijft wel vrij zacht met maxima rond nog steeds 13 tot 14 graden.

Ook op zondag staat er een veel herfstiger weertype op de kaarten. Ook dan trekt een vrij actieve storing door met veel bewolking en perioden met (soms intense) regen. Het blijft stevig waaien en we noteren maxima daarbij rond een 13 tot 14 graden. De zon zal er op zondag niet veel aan te pas komen.

Ook maandag mag in het rijtje van herfstdagen bij geschreven worden. Ook dan ligt er een vrij actieve storing in de buurt die de hele dag zorgt voor veel wolken en perioden van regen. Het blijft echter steeds aan de zachte kant met maxima die alweer niet veel moeite hebben om naar 13-14 graden op te lopen.

Vanaf dinsdag neemt hogedruk het weer over en krijgen we weer een rustig en zacht weertype waarbij het weer droog blijft.

Geert, vrijdag 09 november, 06.30 uur.

PS 1: Nog even nagenieten van de mooie luchten en regenboog van eerder deze week?

PS 2: Ga dezer dagen zeker genieten van de herfstkleuren. Voor wie het nog niet zag passeren via onze sociale media: hierbij een voorsmaakje uit onze eigen tuin 😉

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!