Weerpraatje van donderdag 08 november:

Vandaag profiteren we tijdelijk weer van de opbouw van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Samen met een Atlantisch lagedrukgebied zorgt dat voor een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Ook morgen profiteren we daar nog van, al schuiven er geleidelijk wel wat storingen dichterbij. In het weekeind krijgt het laag boven de Oceaan meer invloed krijgt op ons weer. Dat stuurt dan een aantal storingen tot over onze regio. Na het weekeind wordt een Europees hogedrukgebied waarschijnlijk weer de belangrijkste speler voor ons weer.

Na de storing van gisteren, krijgen we vandaag weer een totaal ander weerbeeld. Het is opnieuw flink opgeklaard en dat blijft het grootste deel van de dag zo. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen, zal de bewolking vandaag maar een kleine rol spelen. Vanochtend is het zonnig, vanmiddag komen er dan geleidelijk aan een paar hoge sluierwolken binnenlopen. De maxima lopen dan naar een 12-13 graden op  bij een matige wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting.

Vanavond en vannacht is het dan wisselend bewolkt met vooral een aantal hoge sluierwolken die van tijd tot tijd doortrekken, maar er blijven telkens brede opklaringen aanwezig. De wind blijft zwak waaien en de minima dalen daarbij tot rond een waarde van een 6 à 7 graden tegen de ochtend.

Morgen lijkt het weer in de ochtend eerst sterk op dat van vandaag met eerst brede opklaringen met flink wat zonneschijn. Gaandeweg de dag neemt de bewolking geleidelijk wel verder toe. De hoge sluierwolken krijgen dan gezelschap van lagere wolkenvelden op nadering van een storing. We halen maxima in dezelfde orde van grootte als vandaag met een 12 tot 13 graden en nog steeds een matige zuidelijke wind. Die trekt aan naar de avond. Morgenavond en in de nacht naar zaterdag trekt dan een storing binnen met perioden van regen.

Ook zaterdag hebben we dan eerst nog last van die storing. Er zijn in de ochtend nog perioden met regen, later wordt het droog en in de namiddag is het dan wisselend bewolkt met een mix van wolkenvelden, opklaringen en nog enkele verspreide buien. De wind kan dan matig tot vrij krachtig waaien uit het zuidwesten. Aan zee is die krachtig tot zelfs hard. Er zijn uitschieters tot een 50 à 60 km per uur mogelijk, maar het blijft wel vrij zacht met maxima rond een 12,13 zelfs 14 graden.

Ook op zondag staat er een veel herfstiger weertype op de kaarten. Ook dan trekt een vrij actieve storing door met veel bewolking en perioden met (soms intense) regen. Het blijft stevig waaien en we noteren maxima daarbij rond een 13 tot 14 graden. De zon zal er op zondag niet veel aan te pas komen.

Na nog een herfstige maandag met ook dan perioden van regen en wind, wordt het nadien weer rustiger op de weerkaarten met nieuwe impulsen van hoge druk die weer voor een aantal rustige najaarsdagen gaan zorgen.

Samenvattend voor vandaag: We krijgen weer een best aardige dag. Er is van in de ochtend al veel zon en dat blijft zo, al komen er gaandeweg ook wel wat sluierwolken bij kijken. Maxima rond 12-13 graden bij een matige zuidwestelijke tot zuidelijke wind.

Geert, donderdag 08 november, 06.40 uur.

PS 1: In grote delen van de regio was gisteren in de ochtend, vlak voor doortocht van het front, nog even een fraaie zonsopkomst te zien. Her en der werd die ook begeleid door een (zelfs lokaal dubbele) regenboog. Nog even nagenieten?

PS 2: Ga dezer dagen zeker genieten van de herfstkleuren. Voor wie het nog niet zag passeren via onze sociale media: hierbij een voorsmaakje uit onze eigen tuin 😉

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!