Weerpraatje van woensdag 07 november:

Tussen een lagedrukgebied dat zich ophoudt in de buurt van IJsland en een nog steeds sterk Russisch hoog, wordt met een nog zuidelijke stroming nog even zachte lucht aangevoerd, maar een front dat vandaag passeert, markeert de overgang naar minder warme lucht. Daarna krijgen we morgen tijdelijk te maken met een mobiele wig van hoge luchtdruk, waarna dan vanaf vrijdag het laag boven de Oceaan meer invloed krijgt op ons weer. Dat stuurt dan tegen het weekend en begin volgende week een aantal storingen tot over onze regio. Na het weekeind wordt een Europees hogedrukgebied waarschijnlijk weer de belangrijkste speler voor ons weer.

Vandaag komt de aanvoer van de meest warme lucht tot een einde. De wind is weliswaar eerst nog steeds zuidelijk, maar er is een front op komst met daarachter minder warme lucht. Daardoor neemt van in de ochtend al de bewolking snel verder toe op nadering en later op de dag ook passage van een storing. In de ochtend zijn er daarbij zeker landinwaarts eerst best nog brede opklaringen mogelijk, maar de storing zorgt later voor veel bewolking en de zon krijgt dan maar weinig of zelfs geen armslag meer. In de loop van de dag komt er dan geleidelijk aan ook wat regen aan te pas. De eerste druppels vallen later in de ochtend al aan zee, landinwaarts is dat pas in de namiddag het geval. Tegen dan gaat het overal regenen. De maxima kunnen daarbij eerst toch nog oplopen naar een 15 tot 16 graden, zeker in het binnenland en het oosten van de regio. Later vallen die dan aan zee terug op waarden van een 12 tot 13-tal graden bij een meer zuidwestelijke en ook aantrekkende wind. Later in de namiddag zijn aan de kust uitschieters mogelijk tot rond een 50 km per uur.

Tegen de late middag verschijnen er dan geleidelijk wat opklaringen vanaf de kust. Vanavond ontwikkelen er zich dan boven zee een aantal buien. Dat kunnen best felle buien worden, met wat korrelhagel en enkele donderklappen. Landinwaarts blijven die buien uit, maar aan de kust in de kustregio is er wel kans dat enkele buien binnenlopen. In de nacht doven die buien dan uit en dalen de minima tegen de ochtend naar een 6-7 graden. De wind neemt dan ook af.

Morgen krijgen we dan een licht wisselvallig weer. Het blijft dan een 12 tot 13 graden overdag, in de nacht noteren we dan minima om en bij een 8-tal graden. Er is tamelijk veel bewolking en een doorstaande, opnieuw naar zuid draaiende wind. We houden het wel meestal droog, al is een lokale bui niet volledig uitgesloten.

Vrijdag krijgen we eerst een weertype dat erg op dat van donderdag lijkt, maar dan neemt in de namiddag de kans op regen toe vanaf de kust.

In het weekeind staat er een veel herfstiger weertype op de kaarten. Zowel zaterdag als zondag trekken er dan storingen door met regen en wind. Dat zijn actieve storingen en er kan dan toch behoorlijk wat neerslag gaan vallen. Het blijft echter ook dan steeds zacht met temperaturen die nog altijd gemakkelijk 12 tot 13 graden halen. Ook maandag wordt nog een wisselvallige herfstige dag, daarna keert de rust alweer terug op de weerkaarten.

Samenvattend voor vandaag: De meest zachte lucht wordt verdreven met een front dat voor veel wolken zorgt en in de ochtend al binnenlopende neerslag. We halen landinwaarts nog een 14-15 graden, elders rond 13-14. De zuidelijke, naar zuidwest draaiende wind trekt aan met in de vooravond uitschieters tot een 50 km per uur. Vanavond en vannacht vormen zich aanvankelijk boven zee een aantal buien.

Geert, woensdag 07 november, 06.40 uur.

PS: Ga dezer dagen zeker genieten van de herfstkleuren. Voor wie het nog niet zag passeren via onze sociale media: hierbij een voorsmaakje uit onze eigen tuin 😉

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!