Weerpraatje van dinsdag 06 november:

We zitten nog steeds met een uitgebreid en sterk Russisch hogedrukgebied met uitlopers tot over Europa aan de ene kant. Aan de andere kant vinden we lagedruk terug boven de Atlantische Oceaan en het Middellandse Zeegebied. Tussen die systemen staat bij ons nog steeds een stevige zuidelijke stroming. Die voert erg zachte lucht aan. Uitlopers van (oude) storingen zorgen daarbij wel voor hoge sluierwolken. Vanavond en morgen trekken enkele enkele (niet zo actieve) storingen door vanuit het westen. Die worden door minder warme lucht gevolgd waarbij we meer onder invloed komen van de Atlantische lagedruk. Die stuurt vanaf het weekend ook actieve storingen onze kant op met regen en wind.

De dag start vandaag al bijzonder zacht. De temperaturen zitten bij het krieken van de dag al rond een 10 tot 12-tal graden en die lopen snel en vlot op. Vanmiddag halen we uiteindelijk maxima die uitkomen rond een hoogste waarde tussen 17 en 19 graden. Dat er hier en daar in de stedelijke gebieden zelfs een 20’er uit de bus zou rollen, zou mij zelfs niet eens verwonderen. De wind zit daarbij nog steeds in het zuiden en waait zwak tot matig. Het is daarbij opnieuw vrij zonnig, maar aanhoudend wel wat nevelig. De aangevoerde lucht is immers nog steeds niet zo helder. De zon heeft wel al van in de ochtend last van hoge sluierwolken en dat betert er gaandeweg de dag niet op. Kijk regelmatig ook eens omhoog: in die hoge sluierwolken zijn heel dikwijls allerlei optische verschijnselen te zien. Meer info hierover op https://www.youtube.com/watch?v=QwG3wTFQBaw

Vanavond neemt de bewolking dan geleidelijk verder toe. Er trekt dan al een eerste zwakke storing door, maar die is inactief en neerslag zit daar niet op. Later in de nacht blijft er veel bewolking hangen waardoor de minima op een vrij hoog niveau zitten van een 10 tot 12 graden bij een zwakke wind uit een nog altijd zuidelijke hoek.

Morgen neemt de bewolking snel verder toe op nadering en later op de dag ook passage van een storing. In de ochtend zijn er daarbij zeker landinwaarts eerst best nog brede opklaringen mogelijk met flink wat ruimte voor de zon, maar de storing zorgt later voor veel bewolking en de zon krijgt dan maar weinig of zelfs geen armslag meer. In de loop van de dag komt er dan geleidelijk aan ook wat regen aan te pas. Waarschijnlijk vallen de eerste druppels later in de ochtend al aan zee, landinwaarts is dat pas in de namiddag het geval. De maxima kunnen daarbij eerst toch nog oplopen naar een 15 tot 16 graden, zeker in het binnenland en het oosten van de regio. Later vallen die dan aan zee terug op waarden van een 12 tot 13-tal graden bij een meer zuidwestelijke en ook aantrekkende wind. Later in de namiddag zijn aan de kust uitschieters mogelijk tot rond een 50 km per uur.

Donderdag en vrijdag krijgen we dan een licht wisselvallig weer. Het blijft dan telkens een 12 tot 13 graden overdag, in de nachten noteren we dan minima om en bij een 8-tal graden. Er is op die beide dagen tamelijk veel bewolking en een doorstaande zuidwestelijke wind. We houden het wel meestal droog, al is een lokale bui op donderdag niet uitgesloten. Vrijdag neemt in de namiddag de kans op regen toe vanaf de kust.

In het weekeind staat er een veel herfstiger weertype op de kaarten. Zowel zaterdag als zondag trekken er dan storingen door met regen en wind. Dat zijn actieve storingen en er kan dan toch behoorlijk wat neerslag gaan vallen. Het blijft echter ook dan steeds zacht met temperaturen die nog altijd gemakkelijk 12 tot 13 graden halen.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt de zachtste dag van deze reeks met maxima van 18 tot 19 graden. Daarbij staat een zwakke zuidelijke wind. Er worden wel redelijk wat hoge wolkensluiers aangevoerd, maar de zon komt daar toch telkens wel vrij vlot doorheen.

Geert, dinsdag 06 november, 06.35 uur.

PS: Ga dezer dagen zeker genieten van de herfstkleuren. Voor wie het nog niet zag passeren via onze sociale media: hierbij een voorsmaakje uit onze eigen tuin 😉

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!