Weerpraatje van maandag 05 november:

Een hoog boven Rusland met uitlopers tot over Oost-Europa en lagedruk boven de Atlantische Oceaan, zorgen bij ons voor een aanhoudende zuidelijke stroming. Die voert zachte lucht aan die gaandeweg steeds zachter wordt. Boven de Middellandse Zee blijven actieve depressies huishouden, zodat het slechte weer daar nog niet tot een einde komt. Halfweg de nieuwe week proberen storingen vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij te komen en woensdag trekt een eerste front door onze regio. Daarna komen we tijdelijk in een westelijke circulatie terecht onder regie van een laag tussen de Britse Eilanden en IJsland. Dat stuurt dan in het weekend een aantal actievere regenzones onze kant op.

Vandaag is er van slecht weer nog totaal geen sprake, integendeel. Het wordt voor de tijd van het jaar bijzonder goed. Er kan vanochtend lokaal wat nevel hangen, maar tot mist is het niet gekomen. De zon is er dan ook al snel bij en gaat gemakkelijk weer het grootste deel van de dag voor haar rekening nemen. Slechts af en toe gehinderd door een paar wolkenvelden die passeren. Tegen de late middag kunnen dat er tijdelijk wat meer worden. Daarbij staat een zwakke tot tijdelijk eens matige zuidelijke wind en die voert niet anders dan alleen maar erg zachte lucht aan. We beginnen de dag al met een 6 tot 8 graden. Tegen de middag zitten we overal al rond een 12-13 graden en de namiddag pieken we dan rond maxima van een 15 tot 16 graden. Dat is bijzonder hoog voor begin november.

Vanavond en vannacht trekken er dan tijdelijk eerst een aantal wolkenvelden voorbij. Dat is van snel voorbijgaande aard en in de nacht is het dan licht bewolkt tot helder. Desondanks koelt het niet veel af. De aangevoerde lucht is zo zacht dat de minima blijven steken rond alweer een 6 tot 8 graden bij een zwakke zuidelijke wind. Er kan daarbij weer wat nevel opduiken.

Ook morgen profiteren we van zeer zachte omstandigheden. De zuidelijke wind trekt iets aan en voert nog een tikkeltje warmere lucht aan. De temperaturen pieken morgen tussen 17 en 19 graden. Dat er hier en daar in de stedelijke gebieden zelfs een 20’er uit de bus zou rollen, zou mij zelfs niet eens verwonderen. Het is daarbij opnieuw erg zonnig, maar aanhoudend wel wat nevelig. De aangevoerde lucht is immers niet zo helder. Eerst is het daarbij nog volop zonnig, maar later op de dag kunnen er wat wolkenvelden opduiken.

In de nacht naar woensdag neemt de bewolking verder toe en houden we minima vast van rond een 8 tot 9 graden. Woensdag neemt de bewolking snel verder toe op nadering en later op de dag ook passage van een storing. Die zorgt voor veel bewolking en de zon krijgt dan maar weinig of zelfs geen armslag meer. In de loop van de dag komt er dan geleidelijk aan ook wat regen aan te pas. De maxima vallen dan terug op waarden van een 12 tot 13-tal graden bij een meer zuidwestelijke en aantrekkende wind.

In de tweede helft van de week krijgen we dan een licht wisselvallig weer. Het blijft dan telkens een 12 tot 13 graden overdag, in de nachten noteren we dan minima om en bij een 8-tal graden. Er is op die beide dagen tamelijk veel bewolking en een doorstaande zuidwestelijke wind. We houden het wel meestal droog.

In het weekeind zou het dan natter worden, maar dat is nog wel veraf. Toch laten beide hoofdmodellen, zowel het Europese als het Amerikaanse, in het weekeind een aantal actieve storingen doortrekken met zoals het er nu voorstaat, zowel op zaterdag als op zondag perioden met regen. Er is daarbij één constante: het blijft erg zacht.

Samenvattend voor vandaag: We krijgen een erg zonnige en zachte novemberdag. Voor de tijd van het jaar wordt het bijzonder zacht met maxima rond 15 tot 16 graden, een zwakke zuidelijke wind en veel zon. Het blijft wel wat nevelig en vooral later op de dag is ook tijdelijk wat meer bewolking mogelijk.

Geert, maandag 05 november, 06.30 uur.

PS: Ga dezer dagen zeker genieten van de herfstkleuren. Voor wie het nog niet zag passeren via onze sociale media: hierbij een voorsmaakje uit onze eigen tuin 😉

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!