Weerpraatje van zondag 04 november:

Tussen een erg sterk Russisch hoog en lagedruk boven de Atlantische Oceaan, staat in onze omgeving nog altijd een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming. Die voert zachte lucht aan die gaandeweg steeds zachter wordt. Komende avond en nacht trekt een inactief warmtefront van het zuiden uit binnen en dat voert zeer zachte lucht aan. In de eerste helft van de nieuwe week versterkt deze stroming zich nog tussen lagedruk boven het Iberisch Schiereiland en de nog steeds aanwezige hogedruk boven Rusland. Boven de Middellandse Zee blijven actieve depressies huishouden, zodat het slechte weer daar nog niet tot een einde komt. Halfweg de nieuwe week proberen storingen vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij te komen. Het is afwachten of deze poging om de hogedruk-hegemonie te doorbreken, zal lukken.

We krijgen vandaag een dag die in grote lijnen op die van gisteren lijkt. Het is na een frisse nacht alweer snel aan het opwarmen en vanmiddag komen de maxima daarbij uit rond een 13-tal, lokaal misschien net 14 graden. De 15 zal voor vandaag nog net teveel gevraagd zijn, maar die komt er de komende dagen wel aan. Verder is er veel zon, maar die wordt wel net als gisteren wat afgeschermd door een aantal hoge wolkensluiers. Die vervagen de zon hoogstens wat, verdwijnen zal ze er niet door doen. Verder staat er een steeds zwakke tot per momenten tijdelijk eens matige wind uit een aanhoudend zuidelijke sector.

Vanavond en vannacht koelt het eerst vrij snel af, later gaat die afkoeling minder snel verlopen. De uiteindelijke minima zitten daarbij tegen de ochtend wat hoger dan de voorbije nachten en komen rond een 4 à 5 graden uit. Tot vorst aan de grond komt het waarschijnlijk op de meeste plekken niet meer. Er blijft immers net wat wind staan, waardoor de luchtlagen voldoende gemengd worden. Verder komt er in de loop van de nacht wel wat nevel of mogelijk zelfs mist opzetten.

Morgen moet dan de eventueel ontstane mist eerst opgeruimd worden en dat kan hier en daar wel wat duren. Uiteindelijk lukt dat wel en komen we in een zeer zachte zuidelijke stroming terecht. Er trekt de komende nacht immers een inactief warmtefront voorbij en dat wordt morgen en overmorgen door nog veel zachtere lucht gevolgd. We kunnen morgen in de loop van de dag met veel zon maxima noteren die gemakkelijk naar een 16 graden oplopen. De wind blijft zuidelijk en waait eerst zwak, later matig.

Ook dinsdag wordt een bijzonder zachte dag voor de tijd van het jaar. Tijdens de nacht naar dinsdag krijgen we ook al geen koude minima meer, ondanks de opklaringen. Het blijft een 7 tot 8 graden. Dinsdag overdag halen we maxima die gemakkelijk naar een 18 graden kunnen oplopen. Als alles meezit, zou dat lokaal nog wat meer kunnen worden. Er is veel zon, al kunnen er later in de middag dan wel geleidelijk wat wolkenvelden binnenlopen. De wind blijft zuidelijk en waait matig.

Woensdag probeert een front binnen te lopen. Er komt dan meer bewolking opzetten waardoor het minder warm zal worden. We halen dan nog een 13 tot 14 graden en de kans op wat regen neemt in de loop van de dag toe.

Samenvattend voor vandaag: Net als gisteren wordt het een mooie en vrij zonnige novemberdag. Er zijn wel een aantal hoge sluierwolken aanwezig, maar de zon geraakt daar vlot doorheen. Maxima van rond 13 tot 14 graden bij een zwakke tot matige wind uit een zuidelijke richting.

Geert, zondag 04 november, 09.25 uur.

PS: Ga dezer dagen zeker genieten van de herfstkleuren. Voor wie het nog niet zag passeren via onze sociale media: hierbij een voorsmaakje uit onze eigen tuin 😉

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!