Weerpraatje van zaterdag 03 november:

Tussen een erg sterk Russisch hoog en lagedruk boven de Atlantische Oceaan, staat in onze omgeving een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming. Die voert zachte lucht aan die gaandeweg steeds zachter wordt. Begin van de nieuwe week versterkt deze stroming zich nog tussen lagedruk boven het Iberisch Schiereiland en de nog steeds aanwezige hogedruk boven Rusland. Halfweg de nieuwe week proberen storingen vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij te komen, maar waarschijnlijk lopen die zich allemaal stuk op dat hogedrukgebied.

Vandaag is zoals verwacht erg fris gestart doordat het de voorbije nacht fors is kunnen afkoelen. In de loop van de ochtend lopen de temperaturen echter vrij snel op met de zon erbij en vanmiddag halen we dan maxima rond een 13 tot lokaal zelfs 14 graden. Er staat daarbij maar een zwakke wind uit een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek. De zon heeft in de loop van de dag een flinke vinger in de pap, al heeft ze ook wel last van een aantal hoge wolkensluiers die haar van tijd tot tijd in mindere of meerdere mate parten kunnen gaan spelen.

Vanavond en vannacht blijft het erg rustig met een steeds zwakke wind uit een voornamelijk zuidelijke hoek die bijna volledig wegvalt. Daardoor koelt het weer sterk af, al zal het waarschijnlijk wel net iets minder koud worden dan de vorige nacht. Er blijft wel een beetje wind staan en er zijn wat meer wolkensluiers waardoor de minima net iets hoger blijven zitten. Toch dalen we naar een 1 tot 3 graden met op vele plekken weer wat lichte vorst aan de grond.

Morgen wordt dan de beste dag van het weekeind met opnieuw een overvloed aan zonneschijn en temperaturen die weer wat hoger uitpakken en rond een 15-tal graden kunnen gaan zitten. Zeker landinwaarts. De zon is er weer volop bij, al zijn er ook morgen wel eens een aantal passerende wolkenpartijen, vooral dan in de ochtend. Gaandeweg de dag laat ze zich steeds meer zien bij een opnieuw zwakke wind uit een overwegend zuidelijke sector.

Ook de nacht naar maandag kan nog fris worden, maar opnieuw wat minder koud dan de vorige nachten zodat we dan rond een graad of 3-4 blijven hangen.

Maandag en dinsdag zou het zelfs nog een stuk zachter kunnen worden met maxima die dan zelfs ruim boven de 15 graden uitkomen en pieken rond 16-17 graden op maandag. Dinsdag zou het zelfs nog wat zachter kunnen worden. Een stevige zuidelijke stroming zal daar dan voor zorgen.

Kortom: prachtige novemberdagen met voor de tijd van het jaar opnieuw erg hoge maxima en totaal geen neerslag in de verwachtingen.

Samenvattend voor vandaag: We krijgen een rustige zaterdag met veel zon, maar er spelen ook een aantal hoge sluierwolken mee die van tijd tot tijd voor de zon schuiven. De maxima halen een 13-tal graden bij een zwakke wind uit zuidelijke tot zuidoostelijke hoek.

Geert, zaterdag 03 november, 09.30 uur.

PS: Ga dezer dagen zeker genieten van de herfstkleuren. Voor wie het nog niet zag passeren via onze sociale media: hierbij een voorsmaakje uit onze eigen tuin 😉

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!