Weerpraatje van vrijdag 02 november:

Een gordel van hogedrukgebieden strekt zich uit van Rusland tot ver op de Atlantische Oceaan. Verschillende kernen zijn daarin aanwezig, waarvan de belangrijkste voor ons een kern boven het Europese vasteland is. Vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan bevindt zich een actief lagedrukgebied dat noord van de Britse Eilanden richting Scandinavië trekt. Het bevat ook de restanten van ex-orkaan Oscar. Al die systemen zorgen ervoor dat er boven West-Europa weer een portie zeer zachte lucht naar het noorden geduwd wordt. Boven de Middellandse Zee blijft de luchtdruk laag. Na het weekeind gaat ook een Iberisch lagedrukgebied meespelen en dat stuurt dan een portie nóg zachtere lucht naar onze regio.

Vandaag liggen er nog wat restanten van een paar storingen in de buurt, maar die stellen niet zoveel meer voor. Er zijn nog perioden met wat wolkenvelden, maar er zijn ook brede opklaringen. Gaandeweg de dag worden die opklaringen zelfs geleidelijk aan steeds breder zodat de zon er steeds meer en steeds beter gaat doorkomen. De temperaturen zitten daarbij wel iets lager dan gisteren omdat de aangevoerde lucht aanvankelijk wat koeler is. We zitten daarbij vanmiddag maximaal rond een 12-tal graden. Dat alles bij een zwakke tot matige wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek.

Nadeel van dit rustige en geleidelijk meer en meer opklarende weer, is dat het vanavond en vannacht dan in de opklaringen flink kan afkoelen met minima die tegen de ochtend dalen naar een 4-5 graden aan de kust en tot een 2-tal landinwaarts. Met die temperaturen en een wegvallende wind, kan het aan de grond nog meer afkoelen en gaat er algemene lichte nachtvorst aan de grond voorkomen.

In het weekeind houden we het dus ook volledig droog met een stabiel weertype. Er komen dan nog meer momenten met flink wat ruimte voor de zon en een matige zuidwestelijke wind voert geleidelijk aan nog wat zachtere lucht aan met maxima die morgen rond een 14 tot 15 graden uitkomen. Er is veel zon.

Het is wel zo dat ook dan de nachten koud verlopen! In de brede opklaringen kan het flink afkoelen en kunnen de minima dan aan de grond telkens licht negatief worden, maar ook in de lucht gaan de temperaturen laag zitten met waarden die maar net boven het nulpunt blijven hangen.

Zondag wordt de beste dag van het weekeind met opnieuw een overvloed aan zonneschijn en temperaturen die weer wat hoger uitpakken en rond een 15-tal graden kunnen gaan zitten. Zeker landinwaarts.

Begin volgende week zou het zelfs nog een stuk zachter kunnen worden met maxima die dan op maandag en dinsdag zelfs ruim boven de 15 graden uitkomen en pieken rond 16-17 graden op maandag. Dinsdag zou het zelfs nog wat zachter kunnen worden. Een stevige zuidelijke stroming zal daar dan voor zorgen.

Kortom: we staan nog maar eens voor een periode met voor de tijd van het jaar erg mooie en rustige najaarsdagen met vooral alweer erg hoge temperaturen en geen verdere neerslag.

Samenvattend voor vandaag: Een aangename vrijdag. Er komt gaandeweg de dag steeds meer ruimte voor de zon want er komen steeds bredere opklaringen opzetten. De maxima gaan richting een graad of 12 bij een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind. Vanavond en vannacht koelt het in de heldere lucht wel flink af met minima dicht tegen het vriespunt en algemene lichte nachtvorst aan de grond.

Geert, vrijdag 02 november, 06.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!