Weerpraatje van donderdag 01 november:

Er verandert weinig tot niets aan de heersende luchtdrukverdeling: nog steeds vinden we op de weerkaarten ten oosten van ons een sterk Russisch hogedrukgebied terug. Dat blokkeert de oostelijke doorgang van storingen. Boven de Atlantische Oceaan zitten lagedrukgebieden, maar die kunnen niet ver naar het oosten doordringen en worden geblokkeerd door dat hoog. De eerste dagen krijgen we nog enkele zwakke storingen binnen vanuit het zuiden, maar veel meer dan wat lichte regen levert dat niet op. Gaandeweg krijgt het hoog meer invloed en vanaf het weekeind houdt het storingen op een afstand zodat we steeds meer in een steeds zachte en stabielere zuidwestelijke stroming terechtkomen die dan tot midden volgende week kan aanhouden.

We krijgen vandaag een dag met veel bewolking. De zon speelt weinig of niet meer mee en er zijn amper opklaringen. Gaandeweg de dag neemt de bewolking zelfs nog verder toe en uiteindelijk komt er in de late middag een zwakke storing binnen met wat lichte regen of motregen. Veel zal het niet zijn. De dag zelf verloopt vrij rustig met een zwakke, later matige wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Die wind trekt langzaam iets aan en wordt tegen het eind van de dag vrij krachtig aan zee. Het is verder aan de zachte kant met maxima die gemakkelijk naar een 13 tot 14 graden oplopen.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met vooral tijdens de eerste helft van de nacht nog wat perioden met wat lichte regen, maar ook dan zijn dat zeker geen grote hoeveelheden. Later wordt het dan droog. De temperaturen dalen niet veel verder dan tot rond een graad of 8 bij een afnemende en geleidelijk meer naar west tot zelfs tijdelijk noordwest draaiende wind.

Morgen is het zonniger dan vandaag. Er zijn zeker nog wel wolkenvelden aanwezig, maar het blijft zo goed als of volledig droog en er komen gaandeweg steeds bredere opklaringen opzetten. Met de eerst nog westelijke, maar later weer naar zuidwest draaiende wind, wordt er nog steeds vrij zachte lucht aangevoerd, al is het morgen toch net iets minder warm dan vandaag. We noteren dan maxima rond een 11 tot 12-tal graden.

In het weekeind houden we het volledig met een stabiel weertype. Er komen dan nog meer momenten met flink wat ruimte voor de zon en een matige zuidwestelijke wind voert geleidelijk aan nog wat zachtere lucht aan met maxima rond een 14 tot 15 graden. Het is wel zo dat de nachten koud verlopen! In de brede opklaringen kan het flink afkoelen en kunnen de minima dan aan de grond telkens licht negatief worden, maar ook in de lucht gaan de temperaturen laag zitten met waarden die maar net boven het nulpunt blijven hangen.

Begin volgende week zou het zelfs nog een stuk zachter kunnen worden met maxima die dan op maandag en dinsdag zelfs ruim boven de 15 graden uitkomen. Een stevige zuidelijke stroming zal daar dan voor zorgen.

Samenvattend voor vandaag: Veelal bewolkt tot betrokken met eerst nog droge omstandigheden. Gaandeweg de dag neemt de bewolking echter verder toe en uiteindelijk kan er in de late middag wat regen of motregen gaan vallen. Het is wel zacht met maxima die richting 13-14 graden koersen.

Geert, donderdag 01 november, 09.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!