Weerpraatje van woensdag 31 oktober:

We vinden op de weerkaarten ten oosten van ons een sterk Russisch hogedrukgebied terug. Dat blokkeert de oostelijke doorgang van storingen. Boven de Atlantische Oceaan zitten lagedrukgebieden, maar die kunnen niet ver naar het oosten doordringen en worden geblokkeerd door dat hoog. De invloed van die storingen komt aanvankelijk wel nog tot bij ons, dus de eerste dagen krijgen we met enkele zwakke storingen te maken. Gaandeweg krijgt het hoog meer invloed en vanaf het weekeind houdt het storingen op een afstand zodat we steeds meer in een steeds zachte en stabielere zuidwestelijke stroming terechtkomen.

De zeer actieve storing van gisteren heeft onze regio inmiddels verlaten en we zijn in vandaag veel rustiger vaarwater terecht gekomen. Vanochtend is het daarbij tijdelijk flink afgekoeld en grotendeels ook uitgeklaard. De dag start met temperaturen rond een 3 tot 4 graden, maar lopen eens de zon opkomt, snel op. Vanmiddag noteren we maxima rond een 12 tot 13-tal graden. Daarbij is het aanvankelijk vrij zonnig, maar gaandeweg neemt de bewolking wel toe. Vanmiddag raakt het dan volledig bewolkt en in de late middag kan er zelfs wat lichte regen gaan vallen op passage van een zwakke storing. De wind zit daarbij in een zuidelijke hoek en waait meestal zwak tot matig in de ochtend. Deze middag kan die wind matig gaan waaien.

Vanavond en vannacht is het eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken, later komen er geleidelijk aan wat opklaringen. In de avond zou er eventueel nog wat lichte regen kunnen vallen, maar later is en blijft het droog. De minima dalen daarbij naar ongeveer een graad of 8 bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Ook morgen wordt geen volledig droge dag. Er ligt ook dan een storting dicht in de buurt met veel bewolking en er is ook morgen wel kans op eens wat regen of een bui. Grote hoeveelheden zijn er ook dan wel niet meer bij, maar het blijft ook morgen toch niet volledig droog. De temperaturen lopen ook morgen op tot een 13 à 14 graden bij veel bewolking. De zon laat zich op donderdag ook maar weinig tot niet zien. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke regio en blijft over het algemeen matig waaien.

Vrijdag wordt dan een grotendeels droge dag, maar dat er hier of daar al eens wat lichte regen of een bui valt, is niet meteen uit te sluiten al zullen het zeker geen grote hoeveelheden zijn. De maxima hebben dan eerder de neiging om een graadje in te leveren en zitten dan eerder rond een 12 à 13 graden. Er is wel veel bewolking en de zon speelt ook dan een minieme rol.

In het weekeind houden we het overwegend of helemaal droog met een geleidelijk wat stabieler weertype. Er komen dan meer momenten met wat ruimte voor de zon en een matige zuidwestelijke wind voert geleidelijk aan nog wat zachtere lucht aan met maxima rond een 14 tot 15 graden. Begin volgende week zou het zelfs nog een stuk zachter kunnen worden met maxima die ruim boven de 15 graden uitkomen.

Samenvattend voor vandaag: Veel rustiger dan gisteren. Eerst is er nog ruimte voor opklaringen, maar de bewolking neemt wel toe en tegen het eind van de middag kan er wat lichte regen vallen. Maxima rond een 12 tot 13 graden bij een matige wind uit zuidelijke hoek.

Geert, woensdag 31 oktober, 06.40 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!