Weerpraatje van dinsdag 30 oktober:

Een actieve depressie die vanuit de Middellandse Zee komt, trekt vandaag van zuid naar noord over onze omgeving. Ze heeft een aantal actieve fronten om zich heen. Na passage stijgt de luchtdruk weer snel, wat tijdelijk aanleiding zal geven tot veel wind. Morgen en de komende dagen komen we dan in een zuidwestelijke stroming terecht met regelmatig de passage van een front, zij het dat niet zo actief zijn als het front dat vandaag doortrekt.

We hebben vandaag te maken met de doortocht van een erg actieve storing. Die hangt samen met een lagedrukgebied dat de voorbije dagen vooral in Italië en de Alpenregio voor veel neerslag en problemen zorgde. Bij ons loopt het niet zo’n vaart, maar toch hebben ook wij vandaag een echte herfstdag te pakken. Er kan heel veel neerslag vallen. Die neerslag komt in golven. De dag begint al kletsnat met een regenzone die tientallen liters water per vierkante meter kan brengen. Die regenzone blijft de hele dag slepen boven het westen van de regio. In het oosten kan het tijdelijk wat droger worden, maar lang duurt dat niet. Nieuwe regen komt ook daar vanmiddag snel weer opzetten. In totaal kan er tot de avond gemakkelijk rond de 20 tot 30, lokaal zelfs tot 40 liter water per vierkante meter gaan vallen! Vooral in het westen is dat zeker het geval. De regen komt niet alleen, het is ook koud. De temperaturen zitten in de ochtend maar rond een 3 tot 5 graden landinwaarts, rond 5-6 aan de kust. Vanaf halfweg de middag wordt het zachter. De tot dan zwakke tot matige oostelijke tot zuidoostelijke, later zuidelijke wind, draait dan plotsklaps naar het westen tot zuidwesten. Dit gebeurt van zodra de kern van het lagedrukgebied gepasseerd is. De wind draait dan niet alleen plots, ze trekt ook erg hard aan. Vanaf 3-4 uur deze namiddag, zijn felle rukwinden mogelijk die kunnen aantrekken tot een 80 à 90 km per uur. Het wordt dan ook droger en die wind voert zachtere lucht binnen met maxima die aan het eind van de middag tot 10 à 12 graden oplopen.

Vanavond en vannacht neemt die wind dan geleidelijk aan weer in kracht af, al zal dat een langzaam proces worden. Het kan nog lang flink doorwaaien. Er is daarbij dan nog wel een enkele bui mogelijk, maar de droge perioden overheersen toch wel. De minima zitten eerst vrij hoog rond een 8 à 9 graden, maar tegen de ochtend kan het kwik dan toch tijdelijk weer een dipje maken naar een graad of 5 wanneer de wind wat wegvalt.

Morgen is een veel rustigere en zachtere dag, maar er blijft veel bewolking hangen. In de loop van de dag komt trouwens toch weer een volgende storing door met veel bewolking en tijdelijk weer perioden met wat regen of enkele buien. De hoeveelheden zijn dan zeker niet zo groot als vandaag en het gaat dan maar hooguit om enkele liters water per vierkante meter. De temperaturen zitten dan wel rond 10 tot 12 graden als maxima bij een overwegend zuidwestelijke wind.

Ook donderdag en vrijdag worden geen volledig droge dagen. Telkens liggen storingen dicht in de buurt met veel bewolking en er is telkens wel kans op eens wat regen of een bui. Grote hoeveelheden zijn er ook dan wel niet meer bij, maar het blijft op die dagen ook niet volledig droog. De temperaturen doen het dan wel een flink stuk beter en lopen toch op naar een 13 tot tegen het eind van de week zelfs 15-tal graden. Het koude intermezzo van het voorbije weekend en de eerste dagen van de week, is dus maar een heel tijdelijke zaak, maar we keren voorlopig ook niet terug naar een stabiel weertype. De herfst is nu toch wel even aan zet geraakt.

In het weekeind lijkt het er momenteel op dat het dan wel overwegend of helemaal droog zou gaan worden met een wat stabieler weertype, maar dat is nog niet volledig zeker.

Samenvattend voor vandaag: Water, veel water. Per momenten is de neerslag overvloedig en er kan een grote hoeveelheid vallen. Het is daarbij koud met 3 tot 6 graden. Rond halfweg de middag komt er dan erg zachte lucht binnen en loopt het kwik op naar 10-12 graden tegen de avond, maar dat gepaard met een draaiing van de wind naar het westen die dan plots ook aantrekt met rukwinden tot 80 à 90 km per uur. Vanavond, maar vooral vannacht, wordt het dan weer rustiger.

Geert, dinsdag 30 oktober, 06.25 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!