Weerpraatje van maandag 29 oktober:

Een hogedrukgebied dat intussen boven Scandinavië ligt, blijft daar voorlopig ook even liggen. Vanuit de Middellandse Zee koerst intussen een lagedrukgebied naar het noorden en dat trekt morgen over onze regio. Die twee systemen zorgen eerst nog voor een aanvoer van koude landlucht. Na passage van het laag draait de wind naar een veel zachtere zuidwestelijke richting. Daarmee wordt dan licht onstabiele lucht aangevoerd met regelmatig de passage van een storing.

Vandaag is het eerst nog overwegend en meestal droog. Het is nog steeds koel met maxima die er opnieuw niet in slagen naar de tien graden op te lopen. Veel meer dan een 7 tot 8 graden wordt het vandaag dan ook niet. Mogelijk halen we hier en daar net een graad of 9, maar dat is echt wel het hoogst haalbare. Er is immers nog steeds die koude noordoostelijke tot oostelijke wind. Die waait weliswaar minder hard dan gisteren, maar er is vandaag wel veel meer bewolking dan gisteren. Er zijn tijdelijk nog wel een aantal opklaringen met wat zon mogelijk in de ochtend, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking wel weer opnieuw toe. Het is daarbij eerst droog, maar in de loop van de vooral dan latere namiddag kan er geleidelijk wat lichte regen gaan vallen. Een eerste teken dat de zachtere lucht opnieuw onze kant op komt.

Voor het zover is, moeten we wel eerst nog wat geduld oefenen. Vanavond en vannacht is het immers nog koud. De minima dalen in de loop van de nacht weer naar een graad of 3. Het is daarbij aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken en er kan ook vannacht regelmatig al wat lichte regen vallen of een bui.

Morgen komt dan die actieve storing vanuit Frankrijk binnen. Dat front brengt tijdelijk intense regen met zich mee, daarna loopt er geleidelijk weer zachtere lucht binnen al zal het op dinsdag zelf nog koel zijn met maxima rond een 10 tot een 12-tal graden die pas tegen de late middag bereik worden. Eerst zit de wind immers nog in een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek en voert koude lucht aan. Tijdens de ochtend wordt het amper 3 tot 6 graden. Die 6 halen we aan zee, die drie landinwaarts. In combinatie met de vele regen wordt dat echt een waterkoude dag. De wind draait pas later op de dag door naar een zuidwestelijke richting. Dat zal ongeveer vanaf halfweg de middag het geval zijn, waarmee dan weer zachtere lucht zal binnenlopen. Halfweg de middag zullen de temperaturen dan ook snel oplopen. Tegelijk trekt de wind ook aan en kan in de late namiddag tijdelijk uitschieten tot een 70 à 80 km per uur tijdens de hoogste pieken. Er kan in totaal trouwens een behoorlijke som regen vallen. We kunnen gemakkelijk tussen de 10 en 20 liter water krijgen per vierkante meter. In de loop van de avond en nacht wordt het dan droger en rustiger. De wind neemt wat af en de minima dalen dan tot waarden rond een 8 à 10 graden tegen de ochtend.

Woensdag is een veel rustigere en zachtere dag, maar er blijft veel bewolking hangen. In de loop van de dag komt trouwens toch weer een volgende storing door met veel bewolking en tijdelijk weer perioden met regen of enkele buien. De temperaturen zitten dan wel rond 10 tot 12 graden als maxima bij een overwegend zuidwestelijke wind.

Ook donderdag en vrijdag worden geen volledig droge dagen. Telkens liggen storingen dicht in de buurt met veel bewolking en er is telkens wel kans op eens wat regen of een bui. Grote hoeveelheden zijn er dan wel niet meer bij, maar het blijft op die dagen ook niet volledig droog. De temperaturen doen het dan wel een flink stuk beter en lopen toch op naar een 13 tot tegen het eind van de week zelfs 15-tal graden. Het koude intermezzo van het voorbije weekend en de eerste dagen van de week, is dus maar een heel tijdelijke zaak.

Samenvattend voor vandaag: Nog steeds koud. Een oostelijke wind voert koude landlucht aan met maxima van amper 7 tot 8 graden. Er is ook veel bewolking die enkel maar toeneemt en uiteindelijk kan er later in de middag ook wat lichte regen gaan vallen. Vanavond en vannacht komt er meer regen bij minima rond een 3-tal graden.

Geert, maandag 29 oktober, 06.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!