Weerpraatje van zondag 28 oktober:

Een hogedrukgebied trekt snel richting Scandinavië terwijl boven de Middellandse Zee de luchtdruk laag is. Daartussen staat bij ons een intussen wat meer noordoostelijke stroming die koude, maar droge lucht aanvoert. Het laag boven de Middellandse Zee komt geleidelijk naar het noorden en passeert ons op dinsdag. Daarna stelt zich weer een zeer zachte zuidwestelijke stroming in met erg zachte lucht.

Vandaag is er van die zachte lucht nog niets te merken, integendeel. We zitten een paar dagen met koelere lucht opgescheept. De stroming is vandaag bij ons wat meer noordoostelijk en voert koude lucht aan met maxima die vanmiddag niet veel hoger gaan zitten dan rond een 8 à 9 graden. Lokaal misschien net 10. De temperaturen voelen bovendien ook een stuk kouder aan dan ze in werkelijkheid zijn doordat er een doorstaande noordoostelijke wind komt te staan die matig waait boven land. Aan zee is die van tijd tot tijd vrij krachtig. Buien zijn er intussen niet meer bij en er is veel ruimte voor de zon, maar door die wind voelt het allemaal eerder wat schraal aan.

Vanavond en vannacht duiken er geleidelijk aan wat meer wolkenvelden op, maar in onze regio blijft het daarbij droog. De minima dalen naar waarden rond een 2 tot 3 graden. Tot vorst aan de grond komt het waarschijnlijk net niet meer doordat de wind de luchtlagen voldoende mengt en daardoor koelt het niet zo sterk af.

Morgen is het eerst nog overwegend en meestal droog. Het is nog steeds koel met maxima die er opnieuw niet in slagen naar de tien graden op te lopen. Veel meer dan een 7 tot 8 graden wordt het op morgen niet. Er is immers nog steeds die koude noordoostelijke wind, maar bovendien is er morgen ook veel meer bewolking dan vandaag. Er zijn tijdelijk nog wel een aantal opklaringen met wat zon mogelijk, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking wel weer opnieuw toe. Het is daarbij eerst droog, maar in de loop van de namiddag kan er geleidelijk wat lichte regen gaan vallen. Een eerste teken dat de zachtere lucht opnieuw onze kant op komt.

Dinsdag komt dan die actieve storing vanuit Frankrijk binnen. Dat front brengt tijdelijk intense regen met zich mee, daarna loopt er geleidelijk weer zachtere lucht binnen al zal het op dinsdag zelf nog koel zijn met maxima rond een 10 tot een 12-tal graden. De wind draait later op de dag wel door naar een zuidwestelijke richting waarmee dan weer zachtere lucht zal binnenlopen. Er kan op dinsdag trouwens een behoorlijke som regen vallen. We kunnen gemakkelijk tussen de 10 en 20 liter water krijgen per vierkante meter.

Vanaf woensdag wordt het weer rustiger en erg zacht. De maxima schieten weer omhoog en gaan tegen het eind van de week zelfs weer met gemak de 15 graden halen en overschrijden. Het algemene weerbeeld is wel meestal wisselend tot zwaar bewolkt. Er is daarbij een kans dat er al eens een lokale bui valt, maar meestal blijft het dan weer droog. Deze luchtdrukverdeling zou wel eens opnieuw erg lang kunnen gaan aanhouden waarbij het koude intermezzo van nu maar een heel tijdelijke zaak lijkt te gaan worden …

Samenvattend voor vandaag: Veel zon, maar koud. De zon laat zich uitgebreid zien met diep blauwe luchten, maar een doorstaande noordoostelijke wind voert koude lucht aan. Veel meer dan 8-9 graden wordt het niet en door die wind voelt het trouwens ook koeler aan dan het is.

Geert, zondag 28 oktober, 09.25 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!