Weerpraatje van zaterdag 27 oktober:

Een hoog tussen IJsland en Schotland gaat snel richting Scandinavië trekken. In het kielzog van een gisteren doorgetrokken storing, is de stroming bij ons diep noord geworden, maar zal snel weer naar noordoost trekken. Boven de Middellandse zee ontwikkelt zich een lagedrukgebied dat ook snel beweegt en op maandag noordwaarts komt, terwijl het op dinsdag al boven onze omgeving zal liggen met enkele actieve fronten. Daarna komen we dan vanaf woensdag weer in een zachte zuidwestelijke stroming terecht.

Vandaag blijft de stroming de hele dag diep noordelijk. Die voert steeds koude lucht aan vanuit het noorden met in de kustregio een flink aantal actieve buien die nog extra getriggerd kunnen worden door het warme Noordzeewater. De maxima vallen dan ook terug op waarden van 10 graden of minder. Vooral de kustgebieden kunnen een aantal forse buien te pakken krijgen. Dat kan best tot een flink stuk landinwaarts zijn. Ook de noordelijke delen van onze regio kunnen veel buien krijgen die vanuit Zeeland binnenlopen. Er is daarbij korrelhagel en onweer mogelijk want het nog steeds grote verschil tussen de erg koude bovenluchten en de nog erg warme Noordzee, zorgt voor extra voeding voor die buien. Landinwaarts zijn er ook buien, maar toch duidelijk een stuk minder en die nemen gaandeweg ook af. De wind kan vooral aan de kust eerst nog flink doorwaaien, maar neemt gaandeweg af en draait daarbij geleidelijk naar een wat meer noordoostelijke hoek.

Vanavond en vannacht vallen er nog enkele buien, vooral aan de kust. De minima dalen tot rond 5-6 graden aan zee, maar landinwaarts kan dat tot rond een 2-3 graden zijn. Op beschutte plekken mogelijk nog wat minder. Aan de grond is op vele plekken wat lichte grondvorst tegen morgenochtend zeker niet uitgesloten.

Ook morgen is het nog erg wisselvallig met maxima rond een hoogste waarde van een 10-tal graden. Ook dan vallen er vooral aan zee en in de kustregio nog een paar laatste buien, maar die worden gaandeweg de dag snel minder en gaan uiteindelijk helemaal verdwijnen. De wind waait morgen zwak tot matig uit een noordoostelijke tot later zelfs meer oostelijke richting.

We krijgen dan wel opnieuw een koude nacht naar maandag met minima die net als tijdens de vorige nacht landinwaarts richting het nulpunt kunnen dalen terwijl er ook dan aan de grond op de meeste plekken lichte vorst voorkomt.

Maandag is eventueel nog een buitje mogelijk, maar het is dan toch overwegend en meestal droog. Het is nog koel met opnieuw maar een tiental graden bij een naar noordoost draaiende wind. Er zijn tijdelijk een aantal opklaringen met wat zon mogelijk, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking wel weer opnieuw toe. Tegen de late middag / avond kan er al wat regen gaan vallen.

Dinsdag komt dan die storing vanuit Frankrijk binnen. Dat front brengt tijdelijk intense regen met zich mee, daarna loopt er geleidelijk weer zachtere lucht binnen al zal het op dinsdag zelf nog koel zijn met maxima rond een 10-tal graden. De wind draait later op de dag wel door naar een zuidwestelijke richting waarmee dan weer zachtere lucht zal binnenlopen.

Vanaf woensdag wordt het weer rustiger en erg zacht. De maxima schieten weer omhoog en gaan tegen het eind van de week zelfs weer met gemak de 15 graden halen en overschrijden.

Samenvattend voor vandaag: Buien. Veel buien. Zeker aan zee en in het noorden van de regio vallen er veel en forse buien. Er kan daarbij hagel of een donderklap voorkomen en het is koud.Veel meer dan een tiental graden halen we niet. De wind waait uit het noorden en is zwak tot matig boven land, matig tot af en toe vrij krachtig aan zee. Vanavond en vannacht landinwaarts minder buien, maar aan zee vallen er nog steeds geregeld een aantal.

Geert, zaterdag 27 oktober, 09.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!