Weerpraatje van vrijdag 26 oktober:

Een hogedrukgebied dat ten westen van de Britse Eilanden ligt, trekt zich tijdelijk terug richting IJsland. Het maakt de weg vrij voor een storing die vanuit het noorden vandaag door onze regio trekt. Die wordt gevolgd door een zeer tijdelijke diepe noordelijke stroming die vooral morgen voor buien gaat zorgen. Vanaf zondag trekt het hoog snel richting Scandinavië. Intussen komt er vanuit Frankrijk een actieve depressie naar het noorden. Hierdoor kantelt de stroming bij ons heel snel naar noordoost tot oost. Vanuit het zuiden komt op dinsdag dan een actieve regenzone naar ons toe. Na passage van die storing draait de stroming vanaf woensdag naar het zuidwesten waarmee weer heel zachte lucht naar ons op transport gezet wordt.

Hieronder een grafiek van het EPS-ensemble die duidelijk aangeeft hoe kort het koelere temperatuur-intermezzo wel zal zijn: hoogstens een dag of 3-4 voordat de zachte lucht ons weer bereikt. Tegen eind volgende week halen we “gewoon” weer maxima van 15 graden en meer …

 

Vandaag is die 15 graden niet meer aan de orde. We krijgen een meest bewolkte eerste helft van de dag met later ook geleidelijk aan wat regen die vanaf de kust binnenloopt. Die regen markeert de overgang naar die koelere lucht. Het front zelf stelt alweer niet meer zoveel voor. Vanochtend valt er hier en daar wat lichte regen of motregen. Tegen, rond en kort na de middag kan dat tijdelijk wat intensere neerslag zijn, maar veel meer dan 1 tot 3 liter water zal er per vierkante meter niet vallen. Op vele plekken zelfs minder. Vanmiddag kunnen er dan na frontpassage tijdelijk een paar schuchtere opklaringen voorkomen en nog later in de middag drijven dan de eerste buien binnen aan de kust. Die kunnen wel fors uitpakken doordat de bovenluchten afkoelen naar -30 graden. Het grote contrast tussen die koude bovenluchten en de nog warme Noordzee zorgt dan vooral vanavond, vannacht en morgen voor flink wat buien, vooral in de kustregio. Vandaag halen we nog maxima rond een 12-tal graden. De matige, later vrij krachtige en naar noord draaiende wind doet het ook nog eens koeler aanvoelen. Aan zee kan die vrij krachtig tot krachtig worden.

Vanavond en vannacht komt er dan een stevige noordelijke stroming te staan. De wind trekt nog wat aan en kan aan zee rukwinden opleveren tot een 50 km per uur. Landinwaarts waait het minder hard, maar ook daar staat een doorstaande noordelijke wind. Er worden dan volop buien aangevoerd. Door het hierboven beschreven grote contrast in temperaturen tussen de bovenluchten en de Noordzee, kunnen de buien daar gemakkelijk gepaard gaan met (korrel)hagel of een donderklap. Het kunnen felle buien zijn, maar die houden zich vooral aan zee en in de kustregio op. Landinwaarts zijn er flink wat minder buien. De minima dalen tot rond een 7-8 graden aan de kust en tot rond een graad of 5 landinwaarts.

Morgen blijft de stroming diep noordelijk. Die voert steeds koude lucht aan vanuit het noorden met in de kustregio een flink aantal actieve buien die nog extra getriggerd kunnen worden door het warme Noordzeewater. De maxima vallen morgen dan ook terug op waarden van 10 graden of minder. Vooral opnieuw de kustgebieden kunnen een aantal forse buien te pakken krijgen. Er is daarbij korrelhagel en onweer mogelijk want het nog steeds grote verschil tussen de erg koude bovenluchten en de nog erg warme Noordzee, zorgt voor extra voeding voor die buien. Landinwaarts zijn er ook buien, maar toch duidelijk een stuk minder en die nemen gaandeweg ook af. De wind kan vooral aan de kust eerst nog flink doorwaaien, maar neemt gaandeweg af en draait daarbij geleidelijk naar een wat meer noordoostelijke hoek.

Tijdens de nacht naar zondag vallen er nog enkele buien, vooral aan de kust. De minima dalen tot rond 5-6 graden aan zee, maar landinwaarts kan dat tot rond een 2-3 graden zijn. Op beschutte plekken mogelijk nog wat minder. Aan de grond is op vele plekken wat lichte grondvorst niet uitgesloten.

Ook zondag is het nog erg wisselvallig met maxima rond een hoogste waarde van een 10-tal graden. Ook dan vallen er vooral aan zee en in de kustregio nog een paar buien, maar die worden gaandeweg de dag snel minder en gaan uiteindelijk helemaal verdwijnen. We krijgen dan wel opnieuw een koude nacht naar maandag met minima die net als tijdens de vorige nacht landinwaarts richting het nulpunt kunnen dalen terwijl er aan de grond op de meeste plekken lichte vorst voorkomt.

Maandag is eventueel nog een buitje mogelijk, maar het is dan toch overwegend en meestal droog. Het is nog koel met opnieuw maar een tiental graden bij een naar noordoost draaiende wind. Er zijn tijdelijk een aantal opklaringen met wat zon mogelijk, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking wel weer opnieuw toe.

Dinsdag komt dan die storing vanuit Frankrijk binnen. Dat front brengt tijdelijk intense regen met zich mee, daarna loopt er geleidelijk weer zachtere lucht binnen al zal het op dinsdag zelf nog koel zijn met maxima rond een 10-tal graden. Dinsdag is eigenlijk de enige dag uit de hele reeks waar er voor de hele regio wat regen van betekenis op de kaarten staat.

Vanaf woensdag wordt het weer rustiger en erg zacht. De maxima schieten weer omhoog en gaan tegen het eind van de week zelfs weer met gemak de 15 graden halen en overschrijden.

Samenvattend voor vandaag: Het is vandaag eerst lang grijs en bewolkt met eerst wat lichte regen of motregen. Daarna rond de middag tijdelijk wat intensere regen. In de late middag lopen dan geleidelijk aan de eerste buien binnen. De wind trekt daarbij aan en het is koel met maximaal 12 graden. Vanavond en vannacht volgen vooral aan zee felle buien die geleidelijk verder landinwaarts lopen.

Geert, vrijdag 26 oktober, 06.50 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!