Weerpraatje van donderdag 25 oktober:

Het hoog boven de Britse Eilanden is er nog, maar trekt geleidelijk weg naar het noordwesten en smelt samen met een ander hoog boven Groenland. De stroming kantelt daardoor van noordwest naar noord waardoor op vrijdag een actievere storing vanuit het noorden doortrekt. In haar kielzog volgt veel koudere lucht die vooral zaterdag voor een aantal buien zorgt. Drukstijgingen zorgen daarna snel voor een naar noordoost doordraaiende wind waardoor het koud blijft, maar de onstabiliteit weer verdwijnt. Begin volgende week sijpelt alweer minder koude lucht binnen. Later in de week zorgen lagedrukgebieden weer voor een naar zuidwest draaiende stroming en kan het weer flink zachter worden.

Vandaag lijkt erg op gisteren met opnieuw veel bewolking. Daar wordt net als gisteren ook weer amper of geen regen uit verwacht. Er valt hoogstens eens heel lokaal een enkel drupje, maar de meeste plekken krijgen ook vandaag weer gewoon niets te zien. De bewolking blijft opnieuw wel overheersen en de wind waait matig, aan de kust vrij krachtig, uit een westelijke tot noordwestelijke hoek. In de loop van de dag zijn weer enkele schuchtere opklaringen mogelijk al zullen de meeste plekken de zon weer niet of amper te zien krijgen. De temperaturen zijn daarbij iets lager geworden dan gisteren en zitten maximaal rond een 13 tot 14 graden.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken met overwegend of opnieuw helemaal droge omstandigheden. De temperaturen dalen onder het wolkendeken weer niet veel en blijven net als de voorbije nacht weer rond een 10 tot 12 graden zitten. De wind blijft daarbij matig waaien uit een noordwestelijke hoek, tegen de ochtend wat meer westelijk.

Morgen wordt dat dus wel anders. Een storing trekt in de ochtend vanaf de Noordzee onze regio binnen. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken en geleidelijk aan kan er hier en daar wat regen of een bui gaan vallen. Het zijn zeker geen grote hoeveelheden, maar het ziet er toch naar uit dat we allemaal wel wat lichte neerslag te pakken krijgen. Het zuiden van de regio krijgt het front pas aan het eind van de ochtend, rond de middag binnen. In de latere middag zijn tijdelijk enkele opklaringen mogelijk, maar in de koude lucht achter het front kunnen er dan al snel enkele buien opduiken, vooral aan zee. De wind waait daarbij opnieuw matig tot vrij krachtig gaan waaien, maar aan zee kan die vrij krachtig tot krachtig worden met flinke windstoten, zeker in de latere middag. De temperaturen gaan er op achteruit en halen morgen nog maar maximaal een graad of 12.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag wordt de stroming diep noordelijk. Die voert koude lucht aan vanuit het noorden met in de kustregio een flink aantal actieve buien die nog extra getriggerd kunnen worden door het warme Noordzeewater. De maxima vallen tegen zaterdag dan ook terug op waarden van 10 graden of minder. Hoeveel buien er gaan vallen en hoe zwaar die gaan worden, is nu nog niet te zeggen, maar vooral de kustgebieden kunnen dan een aantal forse buien te pakken krijgen. Er is daarbij korrelhagel en onweer mogelijk want het grote verschil tussen de erg koude bovenluchten en de nog erg warme Noordzee, zorgt voor extra voeding voor die buien. Landinwaarts zijn er ook buien, maar toch duidelijk een stuk minder en die nemen gaandeweg ook af. De wind kan vooral aan de kust eerst nog flink doorwaaien met zeker in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag in de ochtend nog felle rukwinden, maar neemt ook geleidelijk af.

Ook zondag is het nog erg wisselvallig met maxima rond een hoogste waarde van een 10-tal graden. Ook dan vallen er vooral aan zee en in de kustregio nog geregeld buien en die kunnen eerst nog fel uitpakken, zelfs met hagel en onweer. De buien worden echter gaandeweg de dag snel minder en gaan uiteindelijk helemaal verdwijnen. We krijgen dan wel een koude nacht naar maandag met minima die net als tijdens de vorige nacht landinwaarts richting het nulpunt kunnen dalen terwijl er aan de grond op de meeste plekken lichte vorst voorkomt.

Maandag is eventueel nog een buitje mogelijk, maar het is dan toch overwegend en meestal droog. Het is nog koel met opnieuw maar een tiental graden bij een naar noordoost draaiende wind. Dinsdag brengt een front regen met zich mee, daarna loopt er geleidelijk weer zachtere lucht binnen de dagen nadien.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt opnieuw een meest grijze dag met amper of geen opklaringen. De temperaturen zitten daarbij iets lager dan gisteren en noteren rond maximaal 14 graden bij een meest matige, aan zee soms vrij krachtige noordwestelijke tot westelijke wind.

Geert, donderdag 25 oktober, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!