Weerpraatje van woensdag 24 oktober:

Net als gisteren, zitten we nog steeds op de flank van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Dat houdt de meest actieve storingen op een afstand, maar zwakke staartjes van storingen die om dit hoog heen trekken, kunnen ons toch vanuit het noorden bereiken. Vanaf morgen trekt het hoog zich terug richting het zeegebied tussen Groenland en Schotland en daardoor komt op vrijdag de weg vrij voor een actievere storing. Die trekt het polaire front mee zuidwaarts waardoor we dan in het weekeind in veel koudere en onstabielere lucht terechtkomen met een aantal buien.

Vandaag start net als gisteren met veel bewolking. Daar wordt amper of geen regen uit verwacht. Er valt hoogstens eens heel lokaal een enkel drupje, maar de meeste plekken krijgen gewoon niets te zien. De bewolking blijft wel overheersen en de wind waait matig, aan de kust vrij krachtig, uit een westelijke tot noordwestelijke hoek. In de loop van de dag zijn enkele schuchtere opklaringen mogelijk. Gisteren is de bewolking echt wel onverwacht op een gegeven moment zelfs bijna helemaal verdwenen, maar vandaag zal dat niet gebeuren. De wolken blijven overheersen al zijn vanmiddag wel enkele korte zonnige intermezzo’s mogelijk. De wind neemt daarbij langzaam in kracht af en draait meer naar het noordwesten. De temperaturen lopen daarbij weer aardig op. Vanochtend is het al een 14-tal graden om de dag te beginnen en vanmiddag gaan we naar maxima van een 15-16, lokaal zelfs 17 graden.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken met overwegend of opnieuw helemaal droge omstandigheden. De temperaturen dalen onder het wolkendeken weer niet veel en blijven rond een 10 tot 12 graden zitten. De wind blijft daarbij matig waaien uit een noordwestelijke hoek.

Morgen trekt de wind weer meer naar het noorden en voert geleidelijk aan minder zachte lucht aan. De maxima gaan er op achteruit en vallen naar een 13 tot 14 graden terug. Er zit echter ook morgen nog steeds niet veel neerslag in de kaarten en het blijft ook dan zo goed als droog.

Vrijdag wordt dat anders. Het Britse hoog trekt zich terug en maakt de weg vrij voor een storing die vanuit het noorden komt. Die brengt flink koudere lucht met zich mee. Die storing is wel actief en brengt wel degelijk een periode met regen met zich mee. Er kan aan zee zelfs een donderklap voorkomen want de regen is buiig van karakter en er kunnen enkele pittige buien voorkomen. De maxima vallen naar een graad of 12 terug.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag wordt de stroming noordelijk. Die voert koude lucht aan vanuit het noorden met in de kustregio een flink aantal actieve buien die nog extra getriggerd kunnen worden door het warme Noordzeewater. De maxima vallen tegen zaterdag dan ook terug op waarden van 10 graden of minder. Hoeveel buien er gaan vallen en hoe zwaar die gaan worden, is nu nog niet te zeggen, maar vooral de kustgebieden kunnen dan een aantal forse buien te pakken krijgen.

Ook zondag is het nog erg wisselvallig met maxima rond een hoogste waarde van een 10-tal graden. Ook dan vallen er vooral aan zee en in de kustregio nog geregeld buien en die kunnen fel uitpakken, zelfs met hagel en onweer.

Samenvattend voor vandaag: Het is vandaag veelal grijs met maxima rond een 15 tot zelfs 17 graden. Vanmiddag kunnen er gaandeweg een aantal opklaringen voorkomen, maar zo breed als gisteren worden die zeker niet. De wind zit daarbij in het westen tot noordwesten, later noordwesten en waait eerst matig tot vrij krachtig, later matig.

Geert, woensdag 24 oktober, 06.55 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!