Weerpraatje van dinsdag 23 oktober:

We zitten nog steeds op de flank van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Dat houdt de meest actieve storingen op een afstand, maar zwakke staartjes van storingen die om dit hoog heen trekken, kunnen ons toch vanuit het noorden bereiken. Dat is voor vandaag en de volgende dagen het weerbeeld. Vrijdag trekt het hoog zich terug richting het zeegebied tussen Groenland en Schotland en daardoor komt de weg vrij voor een actievere storing. Die trekt het polaire front mee zuidwaarts waardoor we dan in het weekeind in veel koudere en onstabielere lucht terechtkomen met een aantal buien. Dat lijkt trouwens maar een tijdelijke zaak te worden want na het weekeind schuift zachtere lucht alweer onze kant op.

We krijgen vandaag net als gisteren dus in de ochtend weer een zwak frontje binnen, maar ook dat stelt amper iets voor qua neerslag. Er valt weinig tot niets van regen, maar er zijn wel uitgebreide wolkenvelden. Vooral vanochtend. In de middag klaart het dan langzaam een klein op en zal ook de zon zich heel af en toe eens kunnen laten zien. In tegenstelling tot wat gisteren nog in de verwachting zat, zullen die opklaringen echter waarschijnlijk niet veel voorstellen en blijft wel degelijk de bewolking volop overheersen. De wind zit daarbij vanochtend aanvankelijk wat meer in een westelijke tot noordwestelijke hoek, maar wordt later weer meer noordelijk tot noordwestelijk. Die wind waait daarbij meestal matig boven land, al kan die vanochtend tijdelijk nog wat harder waaien. Aan zee kan dat af toe vrij krachtig zijn. De wind neemt gaandeweg de dag wel duidelijk in kracht af. Echt koud is het daarbij nog steeds niet. De maxima halen ook vandaag nog gemakkelijk een 14 tot 15-tal graden.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot zelfs betrokken met minima die door de bewolking blijven zitten rond een 10-tal graden. De wind waait dan nog zwak tot matig. De bewolking neemt gaandeweg de nacht toe en een verdwaalde regendruppel is niet uitgesloten, maar meestal blijft het toch gewoon droog.

Morgen kan het weer een graadje warmer worden en zitten we rond een 15 tot 16 graden. Dat komt omdat we dan aan de zuidelijke kant van een zwak front boven Nederland zitten dat weer wat zachtere lucht naar het noorden trekt. Het is ook dan wisselend tot zwaar bewolkt, maar overwegend of helemaal droog. De wind trekt ook morgen iets meer naar een westelijke tot noordwestelijke hoek onder invloed van weer wat zachtere lucht die dan aangevoerd wordt.

Op donderdag gaat de wind weer naar het noorden en voert geleidelijk aan minder zachte lucht aan. De maxima gaan er op achteruit en vallen naar een 13 tot 14 graden terug. Er zit echter ook op donderdag nog steeds niet veel neerslag in de kaarten en het blijft ook dan zo goed als droog.

Vrijdag wordt dat anders. Het Britse hoog trekt zich terug en maakt de weg vrij voor een storing die vanuit het noorden komt. Die brengt flink koudere lucht met zich mee. Die storing is wel actief en brengt wel degelijk een periode met regen met zich mee.

We komen dan volgend weekeind in een flinke noordelijke stroming terecht die koude lucht aanvoert vanuit het noorden. Na die actievere storing van vrijdag volgen in het kielzog daarvan een flink aantal actieve buien die nog extra getriggerd kunnen worden door het warme Noordzeewater. De maxima vallen tegen zaterdag dan ook terug op waarden van 10 graden of minder. Hoeveel buien er gaan vallen en hoe zwaar die gaan worden, is nu nog niet te zeggen, maar vooral de kustgebieden kunnen dan een aantal forse buien te pakken krijgen.

Samenvattend voor vandaag: Vandaag krijgen we zeker in de ochtend grijs weer. Deze namiddag kan er wat ruimte komen voor een aantal opklaringen, maar het is niet van harte. De wind zit in een westelijke tot noordwestelijke, later meer noordelijke richting en waait matig tot vrij krachtig, krachtig aan zee, maar neemt af. De maxima halen toch nog 14 tot 15 graden en het blijft (zo goed als) droog.

Geert, dinsdag 23 oktober, 06.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!