Weerpraatje van maandag 22 oktober:

Noot vooraf: lees zeker ook dit artikeltje: hoe het aantal warme dagen van 2018 totaal buiten elke categorie is!

Een zich terugtrekkend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden houdt een noordelijke stroming in onze omgeving in stand. Op de flank van dat hoog trekken de eerste helft van de week een aantal zwakke storingen van noord naar zuid door onze regio. In de tweede helft van de week trekt het hoog zich terug richting Groenland en het zeegebied tussen Schotland en Groenland. Een aantal wat actievere storingen, vergezeld van een portie erg koude lucht, komen dan tegen het eind van de week en volgend weekend boven het Noordzeegebied aan.

We starten vandaag met de passage van een zwak koufront. Het front trekt in de ochtend door onze regio, maar stelt weinig of niets meer voor. Er is tijdelijk in de ochtend veel bewolking en er valt daarbij hier en daar wat lichte regen of wat motregen of een lichte bui. De totale neerslaghoeveelheid komt met wat geluk aan een 1 tot 2 mm water per vierkante meter. De meeste plekken halen dat echter zelfs niet eens. Na passage krijgen we dan later in de ochtend en vanmiddag geleidelijk aan opklaringen binnen vanaf de kust. Het wordt dan wisselend bewolkt met zon en wolken. De wind trekt daarbij flink aan en gaat tijdelijk vrij krachtig tot krachtig waaien aan zee, terwijl dat boven land een matige tot vrij krachtige wind wordt uit een noordelijke richting. Die voert koelere lucht aan, maar toch wordt het nog een 14 graden aan zee tot 15 landinwaarts.

Vanavond en vannacht is het dan wisselend bewolkt, maar wel overwegend droog. De noordelijke wind waait dan nog matig en de minima dalen tegen de ochtend tot rond een 8 à 9 graden. Er komt tegen de ochtend een volgend heel zwak frontje binnenlopen, maar veel meer dan een drupje regen zit er ook daar niet op.

Morgen krijgen we dan een volgend zwak frontje binnen, maar ook dat stelt amper iets voor qua neerslag. Er valt weinig tot niets, maar er zijn wel uitgebreide wolkenvelden. Vooral in de ochtend. In de middag klaart het meer op en zal ook de zon zich laten zien. Dat kunnen zelfs vrij uitgebreide opklaringen worden tegen de avond. De wind blijft in een noordelijke richting zitten en waait morgen matig boven land. Aan zee kan dat af toe vrij krachtig zijn. De maxima halen ook morgen een 14 tot 15-tal graden.

Woensdag kan het weer een graadje warmer worden en zitten we rond een 15 tot 16 graden. Het is ook dan wisselend bewolkt, maar overwegend of helemaal droog. De wind trekt dan iets meer naar een westelijke tot noordwestelijke hoek.

Tijdens de tweede helft van de week gaat de wind weer naar het noorden en voert geleidelijk aan minder zachte lucht aan. De maxima gaan er op achteruit en vallen naar een 12 tot 13 graden terug. Er zit echter nog steeds niet veel neerslag in de kaarten. Dat zou pas vanaf vrijdag aan de orde zijn wanneer de stroming diep noordelijk zou gaan worden.

In dat scenario krijgen we dan in volgend weekeind te maken met een flinke noordelijke stroming. Een actievere storing trekt daarin vrijdag en zaterdag over de Noordzee met in haar kielzog een flink aantal actieve buien die nog extra getriggerd kunnen worden door het warme Noordzeewater. De maxima vallen tegen zaterdag dan ook terug op waarden van 10 graden of minder. Waarschijnlijk is deze inval van koude lucht geen lang leven beschoren, maar het ziet er toch naar uit dat we tegen het eind van de week en volgend weekend de échte herfst zullen zien met regen, wind en lage temperaturen.

Samenvattend voor vandaag: Het is vandaag nog niet zover, maar het mooie weer is toch ook voorbij. Een zwak front trekt in de ochtend met wat lichte regen door. Later en ook vanmiddag wisselen zon en bewolkte perioden elkaar dan af. De maxima lopen nog op tot een 14-15 graden, maar we moeten wel een flink doorstaande noordelijke wind verdragen, zeker aan zee kan die eerst zelfs krachtig gaan waaien.

Geert, maandag 22 oktober, 06.40 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!