Weerpraatje van zondag 21 oktober:

Noot vooraf: lees zeker ook dit artikeltje: hoe het aantal warme dagen van 2018 totaal buiten elke categorie is!

Nog steeds bepaalt een hogedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden ons weer. We zitten nog steeds op de oostflank van dat hoog met een eerder zwakke noordelijke tot noordoostelijke stroming. Morgen trekt het hoog zich wat terug en kunnen een paar zwakke storingen tijdelijk tot bij ons doordringen. Later in de week blijven we op de oostflank van dat hoog zitten wat zich boven de Britse Eilanden nog versterkt en uitgroeit tot een bijzonder krachtig hogedrukgebied. Dat hoog zou dan tegen het eind van de week wat meer richting Groenland schuiven, wat bij ons de weg zou vrijmaken voor een diepe noordelijke stroming met fors koelere en veel onstabielere lucht met buien tegen volgend weekend. Toch maar even afwachten of het echt die kant op gaat.

Vandaag belooft eerst nog een erg aardige dag te worden met veel ruimte voor de zon. Lokaal hangen er vanochtend eerst nog wel een paar wolkenvelden, maar die lossen gaandeweg op en dan krijgt de zon weer alle ruimte. De maxima houden zich vanmiddag dan ook weer op rond een 17 tot 18 graden bij nog altijd een zwakke, hoogstens eens tijdelijk matige wind uit een noordoostelijke hoek. In de loop van de namiddag verschijnen er dan geleidelijk wel een aantal wolkenvelden die toenemen naar de avond toe.

Vanavond en vannacht duiken er dan gaandeweg verder steeds meer en meer wolkenvelden op, omdat een zwakke storing vanaf het noorden onze regio nadert. De minima zitten dan door de bewolking een stuk hoger en houden zich op rond 8 tot 10 graden terwijl er tegen de ochtend een licht buitje of wat regen zou kunnen vallen.

Morgen trekt die zwakke storing dan van noord naar zuid door onze omgeving met vooral in de ochtend tijdelijk wat lichte regen of gemiezer of een buitje. In de namiddag wordt het droog en komen er geleidelijk meer en bredere opklaringen tevoorschijn. De temperaturen gaan dan een paar graden terrein prijs geven en blijven rond een 14-15 graden hangen terwijl de noordelijke wind wat aanscherpt. Die kan later op de dag aan zee zelfs vrij krachtig tot krachtig gaan waaien. Boven land wordt dat een matige noordelijke wind die wat vlagerig kan voorkomen.

Ook dinsdag liggen zwakke storingen in de buurt met veel bewolking en al eens een drupje regen of een bui bij maxima rond een 14 tot een 15-tal graden. Veel stellen die storingen echter niet voor en neerslag zit er amper bij. Het wordt dus wel wat herfstiger, maar zonder te overdrijven.

Woensdag versterkt het Britse hoog zich verder en groeit uit tot een echte gigant op de weerkaarten. Lieten sommige modellen dat hoog gisteren nog vrij snel naar Europa doortrekken, dan is dat scenario nu toch min of meer van de baan. Het hoog blijft voorlopig ten westen van ons liggen en trekt zelfs eerder richting Groenland. Daardoor blijven we in een noordelijke stroming zitten die geleidelijk koudere lucht aanvoert. De kans op buien die vanaf het noorden binnenlopen, neemt later in de week dan ook toe en de temperaturen gaan verder naar omlaag. Sluipt de échte herfst eindelijk binnen …?

Samenvattend voor vandaag: We krijgen een rustige zondag met eerst lokaal wat wolkenvelden, maar uiteindelijk wordt het overal vrij zonnig en zacht. De noordoostelijke wind waait nog steeds zwak en we halen vanmiddag een 17 tot 18 graden.

Geert, zondag 21 oktober, 10.00 uur.

Geniet ook nog even mee van de prachtige zonsopkomst van eerder deze week …

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!