Weerpraatje van zaterdag 20 oktober:

Noot vooraf: lees zeker ook dit artikeltje: hoe het aantal warme dagen van 2018 totaal buiten elke categorie is!

Een hogedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden regisseert ook dit weekend ons weer. We zitten nog steeds op de oostflank van dat hoog met een eerder zwakke noordelijke tot noordoostelijke stroming waarin enkele restanten van zwakke storingen door onze omgeving trekken. Begin volgende week trekt het hoog zich wat terug en kunnen een paar zwakke storingen tijdelijk tot bij ons doordringen. Later in de week blijven we op de oostflank van dat hoog zitten wat zich boven de Britse Eilanden nog versterkt en uitgroeit tot een bijzonder krachtig hogedrukgebied. Het is onduidelijk of het hoog daar blijft liggen of toch snel dichterbij ons schuift.

Vandaag is erg rustig gestart met lokaal wat nevel of mist, maar die zijn intussen opgelost. Er komt nu gaandeweg de dag steeds meer ruimte voor de zon, maar er zijn toch ook nog redelijk wat velden met vooral hoge sluierbewolking. De dag gaat droog verlopen zonder neerslag en we zitten daarbij in een minder warme noordoostelijke stroming, waarbij het toch overdag nog een 15 à 17 wordt. Het algemene weerbeeld ziet er dus zeker nog steeds niet slecht uit met flink wat ruimte voor brede zonnige perioden en van tijd tot tijd eens wat wolkenvelden. Omdat die noordoostelijke wind ook over het algemeen maar zwak zal waaien, zal het vandaag dan ook voor het gevoel zeker niet eens slecht aanvoelen.

Vanavond en vannacht verschijnen er steeds meer en bredere opklaringen. Het blijft ook erg rustig en er vormen zich weer mist en nevel. De minima zitten tegen de ochtend rond een 3 tot 5 graden landelijk, rond 6 à 8 aan zee en in de steden.

Ook morgen belooft toch een wel aardige dag te worden. Ook dan is er redelijk veel ruimte voor de zon. Meer nog dan op vandaag al het geval was. De maxima houden zich op zondag dan ook meer op rond een 17 tot 18 graden bij nog altijd een zwakke, hoogstens eens tijdelijk matige wind uit een noordoostelijke hoek. In de loop van de namiddag verschijnen er dan geleidelijk wel een aantal wolkenvelden die toenemen naar de avond toe.

In de nacht naar maandag duiken er dan gaandeweg verder steeds meer en meer wolkenvelden op, omdat een zwakke storing vanaf het noorden onze regio nadert. De minima zitten dan door de bewolking een stuk hoger en houden zich op rond 8 tot 10 graden terwijl er tegen de ochtend een licht buitje of wat regen zou kunnen vallen.

Maandag en dinsdag blijven we op de oostelijke flank van dat hogedrukgebied zitten en kunnen er tijdelijk enkele staartjes van storingen passeren. Dat levert dan meer wolken op en tijdelijk wat lichte regen of een bui.

Er kan in de loop van maandag wel eens wat gemiezer voorkomen of eens tijdelijk wat lichte regen of een buitje vallen. Er trekt dan een zwak koufront van het noorden uit door onze regio, maar veel zal dat zeker allemaal niet voorstellen. De temperaturen gaan dan een paar graden terrein prijs geven en blijven rond een 14-15 graden hangen terwijl de noordelijke wind wat aanscherpt.

Ook dinsdag liggen zwakke storingen in de buurt met veel bewolking en al eens een drupje regen of een bui bij maxima rond een 14 tot een 15-tal graden. Het wordt dus wat herfstiger, maar zonder te overdrijven.

Later in de week versterkt het Britse hoog zich verder en groeit uit tot een echte gigant op de weerkaarten. Het ene model laat dat hoog al wat sneller doortrekken naar Europa dan het andere. Een paar modellen suggereren dat we tijdelijk en wat langer in een koele noordelijke stroming blijven zitten, maar dat is nog geen gelopen wedstrijd. Even maar de volgende kaarten afwachten die op tafel komen.

Samenvattend voor vandaag: Na een rustige start van de dag met trouwens een prachtige zonsopkomst, wordt het een rustige dag met eerst en dikwijls nogal wat hoge wolken, maar gaandeweg worden de opklaringen breder. Het wordt een 18-tal graden bij een zwakke noordelijke wind.

Geert, zaterdag 20 oktober, 10.00 uur.

Geniet ook nog even mee van de prachtige zonsopkomst van eerder deze week …

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!