Weerpraatje van vrijdag 19 oktober:

Noot vooraf: lees zeker ook dit artikeltje: hoe het aantal warme dagen van 2018 totaal buiten elke categorie is!

Een hogedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden, regisseert voorlopig ons weer. We zitten op de oostflank van dat hoog met een eerder zwakke noordelijke tot noordoostelijke stroming waarin enkele restanten van zwakke storingen door onze omgeving trekken. In het weekeind komt het hoog geleidelijk wat dichterbij, maar na het weekeind trekt het zich dan opnieuw wat terug waardoor dan de weg weer vrijkomt voor enkele staartje van storingen die dan begin volgende week doortrekken.

Ook vandaag starten we dag dan ook net als gisteren met veel bewolking. Neerslag valt daar echter niet uit, het blijft droog. In de opklaringen daalde het kwik de voorbije nacht naar een 8-tal graden, maar inmiddels is met de bewolking de temperatuur opnieuw wat opgelopen en starten we vanochtend met een graad of 12. De bewolking kan daarbij erg hardnekkig blijken, maar toch komen er gaandeweg de dag geleidelijk wel wat scheuren en opklaringen tevoorschijn. Vanmiddag is het dan zwaar bewolkt met stilaan wat opklaringen. De temperaturen lopen daarbij gestaag verder op naar een 17 tot 18 graden. De hele dag blijft de wind in een noordelijke tot noordoostelijke hoek zitten, maar veel maar dan zwak tot hoogstens eens matig, gaat die niet waaien.

Vanavond en vannacht is het eerst nog zwaar tot wisselend, later wisselend tot licht bewolkt. Tijdens de bredere opklaringen later in de nacht dalen we dan weer af naar een 6 tot 8 graden.

Morgen is er weer wat meer ruimte voor de zon, maar er zijn toch ook nog redelijk wat velden met vooral hoge sluierbewolking. De dag gaat droog verlopen zonder neerslag en ook dan blijven we in die minder warme noordoostelijke stroming zitten, waarbij het toch overdag nog een 15 à 17 wordt. Het algemene weerbeeld ziet er echter nog steeds niet slecht uit met flink wat ruimte voor brede zonnige perioden en van tijd tot tijd eens wat wolkenvelden. Omdat die noordoostelijke wind ook over het algemeen maar zwak zal waaien, zal dat ook op zaterdag voor het gevoel zeker niet eens slecht aanvoelen.

Ook zondag belooft toch een wel aardige dag te worden. Ook dan is er redelijk veel ruimte voor de zon. Meer nog dan op zaterdag al het geval was. De maxima houden zich op zondag dan ook meer op rond een 17 tot 18 graden bij nog altijd een zwakke, hoogstens eens tijdelijk matige wind uit een noordoostelijke hoek.

In de nacht naar maandag duiken er dan gaandeweg meer wolkenvelden op, omdat een zwakke storing vanaf het noorden onze regio nadert.

Begin volgende week blijven we op de oostelijke flank van dat hogedrukgebied zitten en kunnen er tijdelijk enkele staartjes van storingen passeren. Dat levert dan meer wolken op, maar neerslag is er of amper bij. Er kan in de loop van maandag wel eens wat gemiezer voorkomen of eens tijdelijk wat lichte regen of een buitje, maar veel zal dat zeker allemaal niet voorstellen. De temperaturen gaan dan een paar graden terrein prijs geven en blijven rond een 15-16 graden hangen.

Ook dinsdag liggen zwakke storingen in de buurt met veel bewolking en al eens een drupje regen bij maxima rond een 15-tal graden.

Samenvattend voor vandaag: Veel wolken, zeker in de ochtend. In de namiddag komen er gaandeweg wat opklaringen binnen bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind. Temperaturen van een graad of 12 bij het aftrappen van de ochtend, oplopend naar een 17-18 graden in de loop van de namiddag.

Geert, vrijdag 19 oktober, 06.35 uur.

Geniet ook nog even mee van de prachtige zonsopkomst van eerder deze week …

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!