Weerpraatje van donderdag 18 oktober:

Noot vooraf: lees zeker ook dit artikeltje: hoe het aantal warme dagen van 2018 totaal buiten elke categorie is!

Een nieuw hogedrukgebied stuurt vanaf de Britse Eilanden een uitloper richting onze regio. Die overgang wordt gemarkeerd doordat enkele zwakke en oude frontjes van west naar oost over ons land trekken. Het nieuwe hoog breidt zich de komende dagen uit naar onze regio. We blijven aanvankelijk echter op de oostelijke flank van dat hoog zitten in een noordelijke tot noordoostelijke stroming waarin begin volgende week nog enkele staartjes van storingen meetrekken. Later in de week komt het hoog dichterbij.

Vandaag start de dag met veel bewolking, vooral aan zee. Vooral daar vallen er eerst ook enkele hele lichte buitjes. Eventueel kan een enkel buitje ook wat verder landinwaarts geraken, maar het stelt allemaal bijzonder weinig voor. De meeste plekken houden het dan ook gewoon droog, maar er zijn wel veel wolken. Ook de rest van de dag overheerst de bewolking dikwijls, al komen er gaandeweg ook wel een aantal opklaringen voor met wat zon. De wind zit daarbij intussen in een noordelijke hoek en waait daarbij zwak tot matig. Er wordt daarmee minder warme lucht aangevoerd met temperaturen die vanochtend vroeg rond een 11 tot 13 graden zitten. Vanmiddag halen we dan maxima die oplopen naar een 16 tot 18 graden.

Vanavond en vannacht blijft het vervolgens droog. De noord tot intussen meer noordoost geworden stroming blijft koelere lucht aanvoeren, maar die wordt geleidelijk aan ook droger zodat er gaandeweg steeds meer opklaringen doorbreken. De minima kunnen in de opklaringen daarbij dalen naar een 6 tot 8 graden tegen de ochtend. Er kunnen dan tegen de ochtend in die opklaringen tijdelijk wel weer wat wolken of enkele nevel- of mistbanken gevormd worden.

Morgen wordt dan alweer een redelijk fraaie dag. Het is dan eerst wisselend, maar gaandeweg eerder licht bewolkt met flinke zonnige perioden. De wind blijft wel in het noordoosten zitten, maar meer dan zwak tot hoogstens tijdelijk matig (vooral aan de kust) waait die niet. Er wordt minder warme lucht aangevoerd met maxima rond een 16 tot 18 graden. Het algemene weerbeeld valt echter goed mee zodat dit zeker niet als slecht ervaren zal worden. De nacht naar zaterdag koelt het dan wel weer flink af met minima die landelijk uitkomen rond een 5 à 6 graden tegen de ochtend.

Ook het komende weekend gaat droog verlopen zonder neerslag en ook dan blijven we in die minder warme noordoostelijke stroming zitten, waarbij het toch overdag nog een 15 à 17 wordt. De nachten verlopen dan wel wat koeler. Het algemene weerbeeld ziet er echter nog steeds niet slecht uit met flink wat ruimte voor brede zonnige perioden en van tijd tot tijd eens wat wolkenvelden. Omdat die noordoostelijke wind ook over het algemeen maar zwak zal waaien, zal dat ook op zaterdag en zondag voor het gevoel zeker niet eens slecht aanvoelen.

Begin volgende week blijven we op de oostelijke flank van dat hogedrukgebied zitten en kunnen er tijdelijk enkele staartjes van storingen passeren. Dat levert dan meer wolken op, maar neerslag is er andermaal niet of amper bij. De temperaturen veranderen niet veel en blijven rond een 15-16 graden hangen. Later in de week komt het hogedrukgebied van over de Britse Eilanden weer dichterbij. Het zit er dik in dat we de rest van de maand onder invloed van hogedrukgebieden blijven zitten en dat er tot en met het eind van de maand nog maar weinig of helemaal geen meetbare neerslag meer valt.

Samenvattend voor vandaag: Er is vandaag meer bewolking met aanvankelijk vooral aan zee enkele hele lichte buitjes. Ook landinwaarts is een (amper meetbaar) licht buitje mogelijk. Gaandeweg de dag verschijnen er dan geleidelijk een aantal opklaringen, maar de bewolking blijft wel overheersen bij een naar noord gedraaide wind. Die voert koelere lucht aan met maxima rond 16 tot 18 graden. Vanavond en vannacht verschijnen er meer opklaringen.

Geert, donderdag 18 oktober, 06.35 uur.

Geniet ook nog even mee van de prachtige zonsopkomst van eerder deze week …

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!