Weerpraatje van woensdag 17 oktober:

Noot vooraf: lees zeker ook dit artikeltje: hoe het aantal warme dagen van 2018 totaal buiten elke categorie is!

Zwakke frontjes, die de scheiding vormen tussen de erg zachte lucht waarin we ons de voorbije dagen bevonden en koelere lucht op de Atlantische Oceaan, trekken de komende 24 uren van west naar oost door onze regio. Ze nemen verder in activiteit af, doordat ten westen van ons, een nieuw hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan snel zijn invloed uitbreidt en door drukstijgingen in onze regio deze frontjes op sterven na dood duwt. Deze uitloper van dat hoog zorgt er de komende dagen voor dat onze stroming meer noord tot noordoost wordt. Op termijn zal dat nieuwe hoog meer dan waarschijnlijk opnieuw naar onze omgeving doorlopen zodat het algemene weerbeeld erg rustig en vooral droog blijft.

We krijgen vandaag al te maken met het binnenlopen van de eerste wolkenvelden van deze storingen. Van in de ochtend al zijn er duidelijk meer wolken aanwezig dan de vorige dagen en er is in de ochtend ook eerst wat lokale nevel- en mistbanken. Die lossen geleidelijk aan op, al kan het links en rechts misschien net wat langer duren vooraleer alle ochtendgrijs opgelost geraakt. Let op! Door een combinatie van laagstaande zon en lokale nevel- en mistbanken kan je verrast worden met de wagen en verblind worden hierdoor. Hou afstand en matig je snelheid om ongelukken in die laag hangende mistbanken te vermijden! Uiteindelijk verloopt de rest van de dag droog met een wisselende bewolking en zonnige perioden. Nu eens schijnt de zon volop, dan weer zijn er wat meer wolkenpartijen. De wind draait daarbij langzaam verder naar een zuidwestelijke tot westelijke hoek en waait zwak tot hoogstens matig terwijl de temperaturen het wat minder hoog gaan zoeken dan tijdens de voorbije dagen. We noteren maxima van een 18 tot 19 graden aan de kust. Landinwaarts kan dat nog tot rond een 20-21 graden zijn, lokaal nog net tot 22 in het oosten van de regio.

Vanavond en vannacht lopen er weer meer wolken binnen bij minima die rond een 12-13 graden gaan zitten. Tegen de ochtend kan de bewolking vooral aan de kust tijdelijk dik genoeg worden om eventueel een druppel regen of een licht buitje te produceren.

Morgen moeten we rekening houden met de verdere doortocht van die zwakke frontjes, vooral met wolkenvelden, maar amper of geen neerslag. Enkel in de ochtend is de bewolking tijdelijk dik genoeg om een licht buitje of wat lichte regen te produceren. Vooral aan zee zou dat kunnen het geval zijn, maar het is sowieso allemaal erg weinig. De wind draait dan wel en er komt een flink koelere wind uit een noordelijke tot noordoostelijke richting die minder warme lucht aanvoert. De maxima vallen dan wel terug op een hoogste waarde van 17 tot 19 graden, wat eigenlijk nog altijd aan de hoge kant is.

Ook vrijdag en het komende weekend lijken droog te verlopen zonder neerslag en ook dan blijven we in die minder warme noordoostelijke stroming zitten, waarbij het toch overdag nog een 17 à 18 graden kan worden op vrijdag. In het weekeind lijkt dat iets minder te worden, maar 15 tot 17 graden blijven we toch ook dan gemakkelijk halen. De nachten verlopen dan wel wat koeler. Het algemene weerbeeld ziet er echter nog steeds niet slecht uit met flink wat ruimte voor brede zonnige perioden en van tijd tot tijd eens wat wolkenvelden. Omdat die noordoostelijke wind ook over het algemeen maar zwak zal waaien, zal dat voor het gevoel zeker niet eens slecht aanvoelen.

Samenvattend voor vandaag: We beginnen de dag op diverse plekken met nevel en mist en dat grijs kan er lokaal lang over doen om weg te trekken. Uiteindelijk wordt het overal wisselend bewolkt met brede opklaringen en perioden met wolken. Het wordt minder warm, maar toch halen we nog 19 tot 22 graden. Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe.

Geert, woensdag 17 oktober, 06.30 uur.

Geniet ook nog even mee van de prachtige zonsopkomst van gisteren …

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!