Weerpraatje van dinsdag 16 oktober:

Een Europees hoog houdt nog altijd stand al wordt de invloed ervan wel geleidelijk aan minder. Boven de Britse Eilanden bevindt zich nog steeds een front dat de scheiding vormt tussen de warme lucht bij ons en koelere lucht ten westen en ten noorden van dat front. Toch slaagt dat front er niet in om veel dichter te komen, ondanks het feit dat wij geleidelijk aan in een soort van niemandsland terechtkomen tussen het Europees hoog en dat front. Donderdag pas komt dat front naar ons toe doordat boven de Atlantische Oceaan een nieuw hogedrukgebied opduikt dat dit front naar het oosten duwt. In de tweede helft van de week komen we dan ook als gevolg daarvan in een koelere noordelijke stroming terecht, maar het blijft rustig en vrij fraai. Het is dan vervolgens afwachten of dit nieuwe hoog volgende week ten westen van ons blijft bivakkeren of als ook dit hoog naar Europa zal doortrekken. De meeste modellen suggereren het eerste, maar gezien de voorgeschiedenis waarbij hogedrukgebieden telkens voor blokkades boven Europa zorgen, lijkt het tweede scenario mij ook een goede kans van slagen te maken.

Eén en ander zorgt alleszins vandaag nog maar eens voor een prachtige nazomerse dag met veel zon, enkele wolken en droge omstandigheden. De temperaturen blijven zeer hoog scoren en zitten nog altijd een stuk in de 20 graden met ook vandaag weer maxima rond 21 graden aan de kust tot rond een 24 graden in het oosten van onze regio en in de stedelijke gebieden. Dat zwakke front boven de Britse Eilanden ligt daarbij nog steeds ten westen van ons en daardoor kunnen er nog steeds van tijd tot tijd wel eens een paar wolkenvelden van dat front afwaaien en tijdelijk eens over de regio trekken, maar zonder veel erg. De meeste kans op het passeren van wat wolken maken we natuurlijk aan zee omdat daar het front het dichtste ligt. De wind komt nog altijd uit een zuidelijke hoek, maar neemt wel in kracht af en waait wat minder hard dan de vorige dagen.

Vanavond en vannacht blijft het licht tot wisselend bewolkt. De wind blijft zwak uit het zuiden tot zuidwesten waaien en de aangevoerde lucht wordt iets vochtiger waardoor er ook wat nevel kan opduiken. De minima zitten tegen de ochtend rond een 11 tot 13 graden.

De doortocht van het koufront is ook nog niet voor morgen, maar is opnieuw met een dag uitgesteld. Het front komt morgen wel in beweging zodat er wat meer wolkenvelden opduiken in de loop van de dag. Doordat het Europese hoog ook verder verzwakt, krijgt de wind wel een wat meer zuidwestelijke component en sijpelt er wat minder warme lucht binnen met maxima die het wat minder hoog gaan zoeken. Toch noteren we nog altijd gemakkelijk een 18-19 graden aan zee. Landinwaarts kan er ook morgen nog een 20’er toegevoegd worden aan de intussen toch wel zeer imposante lijst van 2018 met warme dagen (dat zijn dagen waarop het minstens 20 graden of meer wordt).

In de tweede helft van de week is het dan een stuk minder warm geworden, maar het algemene weerbeeld is zeker niet slecht. Donderdag moeten we rekening houden met de doortocht van dat zwakke front, vooral met wolkenvelden, maar amper of geen neerslag. De wind draait dan wel en er komt een flink koelere wind uit een noordelijke tot noordoostelijke richting die minder warme lucht aanvoert, maar regen of buien zijn er niet of amper bij. Hoogstens valt er al eens een heel enkel lokaal buitje, maar dat is het dan ook. De maxima vallen dan wel terug op een hoogste waarde van 17 tot 19 graden, wat eigenlijk nog altijd aan de hoge kant is.

Ook vrijdag en het komende weekend lijken droog te verlopen zonder neerslag en ook dan blijven we in die minder warme noordoostelijke stroming zitten, waarbij het toch overdag nog een 17 à 18 graden kan worden. De nachten verlopen dan wel wat koeler. Het algemene weerbeeld ziet er echter nog steeds niet slecht uit met flink wat ruimte voor brede zonnige perioden en van tijd tot tijd eens wat wolkenvelden.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt weer een prachtige dag om door een ringetje te halen met veel zon, een zwakke zuidelijke wind en aangename nazomerse maxima van 21 tot 24 graden. Er kan af en toe ook wel even wat bewolking passeren.

Geert, dinsdag 16 oktober, 06.30 uur.

Geniet ook nog even mee van de prachtige zonsopkomst van vorige week vrijdag:

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!