Weerpraatje van maandag 15 oktober:

Een lang gerekt front dat de scheiding vormt tussen de zeer zachte lucht waarin wij ons bevinden en koelere oceaanlucht, blijft ten westen van Europa zo goed als stil liggen. Het komt pas woensdag in beweging en zal dan in de loop van de dag in zeer verzwakte vorm van west naar oost trekken. Boven het oosten van Europa ligt er nog steeds een sterk hogedrukgebied dat flink weerwerk biedt aan deze opdringende storing. Hierin geholpen door twee ex-orkanen: Leslie en Michael die boven Noord-Spanje terechtkomen en er mee voor zorgen dat onze zuidelijke stroming intact blijft én dat het front waarvan hierboven sprake ten westen van Europa blijft liggen. In de tweede weekhelft komen we dan onder invloed van een nieuw hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij schuift, waardoor dan de wind wel uit een koelere noordoostelijke richting zou gaan waaien met aanvoer van minder warme, maar nog steeds droge lucht.

Dat front ligt vandaag zeker in de ochtend wel een klein beetje dichterbij, waardoor er tijdelijk meer wolken aanwezig zijn en er zelfs een kleine kans is op een enkele lokale bui. Groot is die kans echter niet dus als er een bui valt, is dat een heel lokaal gebeuren. In de loop van de ochtend verdwijnen de wolken geleidelijk weer wat, maar helemaal van het toneel gaan ze niet. Er zijn ook vanmiddag nog wel een aantal wolkenvelden te bespeuren, vooral dan de kust blijft daar gevoelig voor, maar het is dan wel overal droog. De wind zit daarbij nog altijd in het zuiden en waait meest matig, af en toe tot vrij krachtig aan zee. De temperaturen doen het daarbij weer erg goed en lopen gemakkelijk op tot een 20-21 graden aan de kust terwijl dat landinwaarts opnieuw een 22 tot 23 graden is.

Vanavond en vannacht blijft het dan vervolgens licht tot wisselend bewolkt. De meeste wolkenvelden zitten dan nog steeds aan de kust, maar tot buien komt het nergens. Het blijft droog en erg zacht. Een nog steeds zuidelijke wind voert erg zachte lucht aan waarin de minima niet veel lager gaan zitten dan rond een 15-tal graden tegen de ochtend.

Ook morgen wordt dan weer “gewoon” een nazomerse dag met veel zon, enkele wolken en droge omstandigheden. De temperaturen blijven zeer hoog scoren en zitten nog altijd een stuk in de 20 graden met ook dan maxima rond 21 tot 24 graden. Nog steeds ligt een zwak front ten westen van ons. Daardoor kunnen er nog steeds van tijd tot tijd een aantal wolkenvelden van dat front afwaaien en tijdelijk eens over de regio trekken, maar zonder veel erg. De meeste kans op het passeren van wat wolken maken we natuurlijk aan zee omdat daar het front het dichtste ligt.

In de nacht naar woensdag loopt een volgende frontale zone in op het bestaande koufront ten westen van ons, waardoor dat front dan wel geleidelijk in beweging komt. Mede geholpen door nieuwe drukstijgingen op de Atlantische Oceaan die het front een extra zetje richting Europa geven.

Woensdag komt dat front dan wel door van west naar oost met hoogstens een enkele bui of wat tijdelijke lichte regen, maar er komen al heel snel weer opklaringen doorbreken. Er zijn dan tijdelijk meer wolken en de kans op een bui stijgt, maar het zal niet de grote herfstommezwaai worden die eerder op de kaarten stond. De wind wordt dan later op de dag noord tot noordoost en voert minder warme lucht aan waarbij woensdag de 20 graden niet meer gehaald wordt, maar we het moeten stellen met een hoogste waarde van een 17 tot 18-tal graden.

In de tweede helft van de week is het dan een stuk minder warm geworden, maar het algemene weerbeeld is zeker niet slecht. Er staat dan wel een flink koelere wind uit een noordoostelijke richting die minder warme lucht aanvoert, maar regen of buien zijn er niet of amper bij. Hoogstens valt er al eens een heel enkel lokaal buitje, maar dat is het dan ook. De maxima vallen dan wel terug op een hoogste waarde van 15 à 16 graden en ook de nachten worden een flink stuk koeler.

Samenvattend voor vandaag: Er is vooral in de ochtend tijdelijk wel eens wat meer bewolking met kans op een enkele bui, maar als het zover komt, is dat heel lokaal en heel tijdelijk. Later trekken de meeste wolken weer weg al kan er af en toe wat bewolking binnenlopen. Vooral de kust blijft gevoelig daarvoor. Het wordt wel opnieuw erg warm met maxima van 20-21 graden aan zee tot 22-23 landinwaarts bij een matige zuidelijke wind.

Geert, maandag 15 oktober, 06.40 uur.

Geniet ook nog even mee van de prachtige zonsopkomst van vorige week vrijdag:

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!