Weerpraatje van zondag 14 oktober:

Het zat er gisteren al aan te komen, maar vandaag is het overduidelijk: de regen en afkoeling worden achteruit geschoven. Hierbij even een weerkaart om te duiden wat er aan de hand is. Hieronder vind je de kaart van 00 uur de voorbije nacht.

Je ziet hier de kaart van Europa met in rood aangeduid: het zich oostwaarts terugtrekkende Europese hoog. Het groene kruisje duidt ons land aan.

Verder staan er twee ex-orkanen op de kaart: Leslie: die een totaal eigenzinnige koers volgt en de voorbije nacht voor flink wat schade zorgde in Portugal met enorme regens en windstoten tot 170 km per uur. Dit systeem volgt nog steeds een onvoorspelbare koers, maar is intussen tot een gewone storm afgezwakt en komt vanavond met heel veel regen Noord-Spanje binnen.

Verder is er ook nog Michael waarvan verwacht wordt dat ook die richting het Iberische schiereiland trekt.

Boven de Britse Eilanden – ten westen van ons dus – liggen fronten. Die fronten vormen de scheiding tussen de zeer warme lucht die met een zuidelijke wind tussen het Europese hoog en die ex-orkanen naar het noorden gestuwd wordt.

Het is dus meteen al duidelijk waarom de verwachtingen zo spectaculair bijdraaien en zo moeilijk zijn: die ex-orkanen volgen hun eigen weg (dit zijn systemen waarvan bijzonder moeilijk te verwachten is welke richting ze volgen) én ze houden de oostwaartse verplaatsing van die fronten gewoon tegen waardoor het bij ons gewoon droog, zonnig en warm blijft …

Zo krijgen we ook vandaag nog flink wat zon. Gaandeweg de dag komen die fronten uiteindelijk wel wat dichter en kunnen er vooral in de namiddag wel een aantal wolkenvelden opduiken, maar de zon zal niet volledig verdwijnen. De zuidelijke wind waait daarbij matig en stuwt nog steeds erg zachte lucht onze kant op waarin het vanmiddag tot 21 graden wordt aan zee en tot 22-24 graden elders.

Vanavond en vannacht komen er steeds meer wolken binnen omdat die fronten van de Britse Eilanden dan wel tijdelijk dichterbij komen. De kans op wat regen of een bui stijgt, maar enkel in het westen van de regio en aan de kust. Het blijft wel erg zacht met minima rond een 15-tal graden of meer. Een eventuele bui zou wel met een donderklap kunnen gepaard gaan want de lucht wordt wel onstabieler.

Morgen valt er enkel in de ochtend en dan nog tijdelijk een bui omdat die fronten afschampen op onze regio en niet passeren. Ze komen hoogstens tijdelijk even tegen de kust aan te liggen en worden dan weer naar het noorden geduwd zodat we volop in de warme lucht blijven zitten! Er is dan tijdelijk meer bewolking, maar in de namiddag komen er weer meer opklaringen. Het blijft erg zacht met maxima die opnieuw zonder de minste moeite oplopen naar een 21 tot 23 graden. De zuidelijke wind blijft matig waaien.

Ook dinsdag wordt gewoon een nazomerse dag met veel zon, enkele wolken en droge omstandigheden. De temperaturen blijven zeer hoog scoren en zitten nog altijd een stuk in de 20 graden met ook dan maxima rond 21 tot 24 graden. Van die fronten is er dan geen sprake meer, ze liggen opnieuw ten noorden en ten westen. Zo is de hele operatie afkoeling met minstens een drietal dagen achteruit geschoven.

Het zou nu pas naar woensdag toe zijn dat koelere lucht doordringt tot onze regio wanneer een volgend front een poging doet om een aanval op de zachte lucht in te zetten, maar gezien de vorige ontwikkelingen en gezien het feit dat dit niet met veel animo gepaard gaat, hou ik toch ook hier de nodige voorzichtigheid aan … Er komen tegen woensdag meer wolken en de kans op een bui stijgt, maar het zal niet de grote herfstommezwaai worden die eerder op de kaarten stond.

Ook de tweede helft van de week lijkt voorlopig nog steeds gemakkelijk maxima op te leveren van rond een 18 tot 19 graden en veel regen staat er ook dan voorlopig niet op de kaarten ingetekend.

Samenvattend voor vandaag: Een zomerdag in oktober! Maxima van 25 graden en meer bij veel zon en slechts af en toe wat sluierwolken. Er staat wel een geleidelijk matige, tot aan zee zelfs vrij krachtige wind uit een zuidelijke richting. Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe met vooral in het westen kans op een bui of wat regen tegen de ochtend.

Geert, zondag 14 oktober, 09.40 uur.

Geniet ook nog even mee van de prachtige zonsopkomst van eerder deze week:

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!