Weerpraatje van vrijdag 12 oktober:

We zitten nog altijd in een diepe zuidelijke stroming. Die staat tussen een nog steeds sterk hogedrukgebied boven Europa en lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan. Dat hoog wordt zondag aangevallen door Atlantische lagedrukgebieden die op zondag met een eerste storing de aanval inzetten op dit bastion van hogedruk. We krijgen dan ook vanaf zondag meer wisselvalligheid met regelmatig de passage van een storing of buienlijn, lagere temperaturen en meer wind.

Vandaag wordt het opnieuw een hele mooie en warme zomerse oktoberdag. De temperaturen lopen andermaal erg hoog op en halen met het grootste gemak weer maxima die een flink stuk in de 20 graden komen te zitten. Hoogste waarden van 22-23 graden worden alweer op heel veel plekken gehaald. Het is wel niet zo zonnig als de voorbije dagen. Er trekt via de Britse Eilanden een warmtefront naar het noorden en de bewolking die daarbij hoort kan ook tot bij ons geraken. Het zijn wel maar hoge wolkensluiers waar de zon nog vrij goed doorkomt, maar ze kan het van tijd tot tijd wel iets moeilijker krijgen. Zeker vanochtend kunnen die wolken zelfs per momenten echt wel overheersen. Gaandeweg de dag trekt deze bewolking wel grotendeels weg. De wind zit daarbij nog altijd in het zuiden en gaat matig waaien, aan zee kan dat vrij krachtig zijn.

Vanavond en vannacht is het licht bewolkt tot helder met nog steeds een zwakke tot matige zuidelijke wind. Ondanks de opklaringen blijft het erg zacht want de aangevoerde lucht wordt eigenlijk alleen maar warmer van oorsprong terwijl de wind voor voldoende menging van de luchtlagen zorgt. De minima komen dan ook amper onder de 15 graden uit.

Morgen is het opnieuw een flink stuk warmer en dat wordt dan meteen de climax van deze prachtige nazomerse periode. We krijgen dan meteen de warmste dag van deze reeks. De zon is er dan weer volop bij en de temperaturen kunnen nog wat hoger uitkomen. Een nog steeds stevige zuidelijke wind voert dan nog zachtere lucht aan met maxima van 24 tot gewoon een zomerse waarde van 25 graden! Zelfs de 26 wordt op diverse plaatsen moeiteloos gehaald! Echter: Atlantische lagedrukgebieden lopen zich warm en maken zich klaar om de aanval in te zetten vanaf het westen. In de loop van de avond neemt de bewolking dan ook toe vanaf de kust.

In de nacht naar zondag loopt er verder bewolking binnen en tegen de ochtend kan er wat regen vallen vanaf de kust. Het blijft daarbij opnieuw erg zacht met minima die weer niet onder de 15 graden uitkomen.

Zondag is het feest over … een storing nadert vanuit het westen en we krijgen dan ook regen en buien die gaan binnenlopen vanaf de kust. De temperaturen zetten dan een stap terug en de 20 graden is er dan niet meer bij. We krijgen dan nog maar een maximale temperatuur van een 17 tot 18 graden bij een aantrekkende wind uit een westelijke richting. De storing blijft de hele dag haperen en er zijn dan ook de hele dag perioden met regen, afgewisseld met droge momenten. Vooral naar de avond toe kan de neerslag een stuk intenser worden.

Ook maandag wordt een herfstige dag met nog steeds die stopring die in de buurt blijft zitten. Die zorgt nog altijd voor veel wolken en perioden met regen en buien. De wind trekt daarbij naar een zuidwestelijke tot westelijke richting en waait matig tot vrij krachtig bij maxima die terugvallen op een 16-tal graden.

Ook de dagen daarop blijft het wisselvallig en herfstig weer. Er passeren dan regelmatig enkele storingen die regen, wind en buien brengen. De hoge temperaturen zijn dan verleden tijd en de 20 graden wordt niet meer gehaald, maar we vallen terug op normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt andermaal een zeer warme dag met maxima van 21 tot 23 graden. Verder krijgen we een mix van wolken en zonnige perioden. De bewolking wordt gaandeweg wel minder en de wind zit in een zuidelijke hoek en waait matig, aan zee soms vrij krachtig.

Geert, vrijdag 12 oktober, 06.30 uur.

Met dit prachtige najaarsweer staan de asters mooier dan ooit en ook de bijen profiteren daar volop van:

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!