Weerpraatje van donderdag 11 oktober:

Tussen een zeer sterk en uitgebreid hogedrukgebied boven Europa en Atlantische lagedrukgebieden, staat bij ons een stevige en diepe zuidelijke stroming. We zitten daarbij nog net op de westelijke flank van het Europese hoog en op die flank trekken vandaag wel enkele zwakke storingen noordoostwaarts. Vanaf zaterdag beginnen die Atlantische lagedrukgebieden te dringen en te duwen en vanaf zondag zetten die een grote aanval in op de muur van hogedruk en komen storingen opdringen. De zachte lucht wordt weg gedrukt en het lijkt er sterk op dat we volgende week een veel wisselvalliger en herfstig weerbeeld krijgen.

Zover is het vandaag zeker nog niet. De dag start met temperaturen rond 17 graden. Dat is zelfs nog een stuk hoger dan gisteren in de verwachtingen zat. Het is vanochtend wel zwaar bewolkt en die bewolking hangt samen met een eerste zwakke storing die vanochtend door onze regio trekt. Boven Noord-Frankrijk ligt er momenteel wat regen en enkele buien en die zone schuift langzaam noordoostwaarts. In de loop van de ochtend krijgen we dan ook regen en buien binnen. Hoewel de verwachting is dat veel van deze regen gaat oplossen, kunnen we zeker in de zuidelijke delen van West-Vlaanderen wel wat regen binnenkrijgen en kan die hier en daar zelfs even pittig zijn. Tegen de middag verlaat die storing de regio en komen er brede opklaringen aan. Het wordt dan zonnig tot licht bewolkt vanaf de Franse grens en de maxima kunnen dan weer naar een 21-22 graden oplopen. De zuidelijke wind gaat daarbij matig waaien en voert onafgebroken erg zachte lucht aan. Tegen de late middag neemt de bewolking dan weer toe op nadering van een tweede storing die opnieuw enkele buien of wat regen kan brengen. Zelfs een donderklap behoort tegen de late middag / avond tot de mogelijkheden.

Vanavond loopt die storing dan van zuid naar noord door onze regio met enkele buien of wat regen. Een donderklap is niet uitgesloten, al zal dat maar lokaal zijn. De temperaturen blijven erg zacht en gaan niet veel lager zitten dan rond 17 graden. In de nacht wordt het dan droog, maar het blijft wel veelal bewolkt bij minima die dan dalen tot rond een 15-tal graden tegen de ochtend.

Morgen is die storing weg getrokken en krijgen we opnieuw droog weer. De zon heeft dan wel nog gezelschap van een aantal wolkenpartijen en we krijgen ook dan een mix van wolkenvelden en opklaringen. In de loop van de dag kunnen er tijdelijk zelfs weer vrij veel hoge wolken verschijnen, maar die hangen samen met het verder opdringen van nog zachtere lucht die zaterdag zal binnenlopen. De zon krijgt echter wel een flink aandeel en het blijft warm. Er staat morgen wel een iets stevigere zuidelijke wind die erg zachte lucht aanvoert waarin de maxima andermaal met het meeste gemak de grens van de 20 graden halen en overschrijden met net als vandaag weer toppen rond 21-22 graden.

Zaterdag is het opnieuw een flink stuk warmer en dat wordt dan meteen de climax van deze prachtige nazomerse periode. We krijgen dan meteen de warmste dag van deze reeks. De zon is er dan weer volop bij en de temperaturen kunnen nog wat hoger uitkomen. Een nog steeds stevige zuidelijke wind voert dan nog zachtere lucht aan met maxima van 24 tot gewoon een zomerse waarde van 25 graden! Echter: Atlantische lagedrukgebieden lopen zich warm en maken zich klaar om de aanval in te zetten vanaf het westen. In de loop van de avond neemt de bewolking dan ook toe vanaf de kust

Zondag is het geest over … een storing nadert vanuit het westen en we krijgen dan ook regen en buien die gaan binnenlopen vanaf de kust. De temperaturen zetten dan een stap terug en de 20 graden is er dan niet meer bij. We krijgen dan nog maar een maximale temperatuur van een 17 tot 18 graden bij een aantrekkende wind uit een westelijke richting.

Dat lijkt een trendbreuk te zijn, toch zeker voor eventjes. In de loop van volgende week krijgen we wisselvallig en herfstig weer. Er passeren dan regelmatig enkele storingen die regen, wind en buien brengen. De hoge temperaturen zijn dan verleden tijd en we moeten het stellen met maxima die terugvallen rond een 15 graden.

Samenvattend voor vandaag: Vanochtend is het bewolkt met tijdelijk ook wat regen of enkele buien. Vanmiddag is het dan weer vrij zonnig tot licht bewolkt en kan het gemakkelijk weer een 21 tot 22 graden worden. Tegen de avond opnieuw meer bewolking met enkele buien of wat regen en zelfs een donderklap.

Geert, donderdag 11 oktober, 06.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!